Sentens

Carpe diem!

laupäev, 12. jaanuar 2019

Talvest kevadesse

Sel talvel on parasjagu nii lund kui külma. Hommikuti on lund niipalju juurde sadanud, et kasside jäljed on värskel lumel näha ja on jaksu väravaesised puhtaks rookida. Riigi Ilmateenistuse andmetel on meie kandis lumekihi paksus 20 cm .


 Külm ei tee kanadele liiga. Kanade söötmine ja ahju kütmine ongi igapäevased tegevused. Soki kudumine on talvine tubane tegevus.


Talvest kevadesse sattusime Rakvere Teatri etenduse ,,Paunvere poiste igavene kevade’’ abil. Dramaturg ja lavastaja on Urmas Lennuk. ,,Kevad’’, ,,Suvi’’, ,,Tootsi pulm’’ on üheks kolmetunniseks näidendiks kokku kirjutatud.
Lennuk oskab oma tegelastele vigurid külge kirjutada, kuid teeb seda nii, et lugu ise jääb tervikuks. Lavastuses mängivad noored näitlejad.

Vasakult: Arno- Madis Mäeorg, Ärnja-preili- Liisa Aibel, Imelik- Märten Matsu, 
Teele- Silja Miks, Kiir- Imre Õunapuu

Imeliku rollis on Märten Matsu, kes on üks  2017. aastal teatrisse tööle tulnud kolmest noorest näitlejast. Imeliku hoogne juuste viskamine ja tüdrukute meelitamise oskus teeb ta isikupäraseks.
Kolmandat hooaega on Rakvere Teatris Madis Mäeorg, kes mängis Arnot. Arno oli  rahulik mees, kes saadeti tihti vana paju juurde ootama. Ootas seni kuni paju lehte läks. Kiirt mängis Imre Õunapuu. Päris hale oli Kiirt vaadata, kuidas ta Teelele armastust avaldas ja Venemaalt ilma särgita tagasi tuli.
Kui Margus Grosnõi Tootsina pakkus koolivendadele nuga müüa, siis oli teda terve  lava täis.
Üks ere kuju lavastuses oli Lible. Tarmo Tagamets tegi kaksikrolli Liblena ja saksa poisina.

Tarmo Tagamets ’saksa poisina’

Saksa poisi väljapeetud samm ja ’võitluskunst’ pälvis publiku vaheaplausi. Lible viinajoomist nimetatakse lavastuses viiulimänguks. Kui hing haige, tuleb viiulit mängida.  Kui Toots otsib sõnu Teelele armastuse avaldamiseks, et ... sinu silmad kui söed.., siis Lible kätsatab: ,,Ega sa lumememmele armastust avalda.’’ Lible on nagu filosoof, kes teab, et eestlaste pärast pole tarvis muretseda, nemad on nagu vihmaussid ega kao kuskile.
Tõnissoni ( Tarmo Sõmer) on kujutatud nii suure eestlasena, et vaen nii sakslaste, venelaste kui muu rahvuste vastu üllatab. Pastor ütles Tõnissonile: ,,Eestlane? Näita mulle kus on see eestlaste maa! Näita, kus on eestlaste riik, Tõnisson.’’ Luts kirjutas ,,Kevade’’ 1912-1913. a. Sel ajal kuulus Eestimaa  Põhjasõja tulemusena Venemaa koosseisu, säilis luteri usk ja saksa keel asjaajamiskeelena.
Rakvere Teatris on vahva trupp, kus on muusikaliselt võimekad näitlejad. Mängiti  erinevaid pille ja lauldi meestelaule. Üks ilus laul oli Silja Miksi lauldud Teele- laul.
Lennuk on kirjutanud ja lavastanud vastamisväärse tüki eestlastest ja eestlusest. Lavastus lõppes hallis tonaalsuses sügisega. Kontrast rohelise kevade, kollase lillevälja ja halli sügise vahel on meeldejääv.
Üks kevadele viitav detail.

Kavalehega on kaasa pakitud...

seemnesegu

Kaugel see kevad enam on;)

2 kommentaari:

  1. Mulle igal juhul aitab sellest talvest. Talvepõlguri kannatuseraas hakkab varsti katkema. Õnneks sai talve selgroog murtud ja ehk hakkab asi positiivsemas suunas liikuma.

    VastaKustuta