Sentens

Carpe diem!

laupäev, 11. jaanuar 2020

Film 1917

Kui tuli info, et varsti jookseb kinodes film ,,1917’’, siis nõukaaegse kooliprogrammi  läbinuna, teab iga kodanik, et sel aasta toimus Suur Sotsialistlik Oktoobrirevolutsioon. Korraks käis peast läbi mõte, et kas nüüd teevad inglased mingi oma versiooni 1917. aasta veebruarirevolutsioonist, mille tulemusena loobus troonist Nikolai II. Aga ei, filmi tegevus toimub Esimese maailmasõja ajal Põhja-Prantsusmaal ,, eikellegimaal’’  Suurbritannia ja Saksamaa vägede vahel.I MS oli kohutav kaevikusõda. 1917. aastaks oli jõudude vahekord liitlasvägede kasuks, Saksamaa asus strateegilisele kaitsele. Briti armee kavandas rünnakut Hindenburgi liinile.


Kahele noorele Briti sõjaväe kapralile antakse ülesanne, nad peavad üle vaenlase territooriumi viima teisele Briti pataljonile teate, et sakslaste näiline taganemise on pettemanööver ja rünnak tuleb ära jätta. Vaenlane istub varitsuses ja lahingus kaotaks üle tuhande briti sõduri oma elu. Taganev vaenlane oli sideliinid läbi lõiganud, seega asuvad kaks noort sõdurit



Blake (Dean-Charles Chapman)  ja Schofield ( George MacKay) jalgsi teele. Selles teises pataljonis teenib ka Blake vend. Ränkraskel teekonnal aitavad ja toetavad sõdurid teineteist.
Kaamera liigub noormeeste järel ja ees, tundub nagu liiguksime ise sõduritena kaevikutes kaasa. Iga nurga taga ootab mingi takistus, segadus. Kui tekib natuke rahulikum hetk, siis kohe on uus raske katsumus ootamas. Poisid muutuvad ettevaatlikumaks aga kõikjal ringi jooksvad rotid tekitavad paraja segaduse hüljatud varjendis. Film hoiab pideva pinge all, sest kunagi ei tea mis probleem järgmisena kaela sajab või alla kukub. Territoorium, mille nad läbivad on nagu põrgu maa peal, mürsulehtrid,  mullalaviini alla mattunud inimkehad, surnud loomad, uppunud sõdurid, lõhki rebitud laibad. Linnas tekitavad saksa desertöörid või maha jäänud saksa sõdurid eluohtliku situatsiooni. Filmis on ainult üks naistegelane. Maha jäetud linnas varjab end prantsuse tüdruk, kes hoiab väikest imikut kelle vanemad on kadunud või hukkunud.  See oligi üks helgemaid hetki filmis.
Film on üles võetud pikkade  katkematute kaadritega (kuni 8 min), operaator on  oma valdkonna üks parimaid, Oscari võitja Roger Deakins.
Selle aasta algul võitis film kaks Kuldgloobust. Parim draamafilm ,,1917'', parim režissöör Sam Mendes filmiga ,,1917’’.

Sam Mendes on öelnud, et tema vanaisa teenis Suure ilmasõja ajal Briti jalaväes sidemehena ja olevat  kunagi seda lugu jutustanud.
Oleme nõukaaegsete sõjafilmide karastusega, KTV eriti muud ei näidanudki peale Vremja muidugi. Need koledad topised ei heidutanud väga, sest põhiline tähelepanu  oli kahel sangaril. Paar kohta filmis olid päriselt ehmatavad. Põnevust ja dramaatikat täis filmis mängivad peaosi noored andekad briti näitlejad.
Suurepärane filmielamus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar