Sentens

Carpe diem!

reede, 6. mai 2016

Hirmutav kanakoole

Kanakoole on mitmeaastane rohtne õistaim ja kuulub tulikate perekonda. Õied on ilusad kuldkollased, läikivad ligi 3cm läbimõõduga. Meie aeda on ise tulnud ja siin jõudsalt paljunenud. Kuna nad arooniaheki all kedagi ei seganud, said nad paljuneda ja õitseda nagu neile meeldis. Kanakoole on efemeroid nagu ülasedki, selleks ajaks kui puud lehte lähevad on ta juba ära õitsenud ja peitub uuesti maa alla. Siiani ei ole sellest probleemi olnud.
Sel aastal tegime oma õnnelikele kanadele jooksuaia, mille sisse jäid ka kanakoolme taimed.
Kanakoolme puhmad

Paari päeva pärast panime tähele, et kanad on kuidagi loiud, näost valged, munevad vähem, joovad palju vedelikku ja väljaheide on väga vedel. Muidugi mõtlesime kohe toidu peale, mida oleme neile söötnud, kas äkki midagi soolast olnud jne.
Järsku Seenevana küsis, miks nende lillede nimed on kanakoole??? Sukeldusime neti avarustesse: nimi kanakool, kanakoolja on saanud taim sellest, et ta võib kanad ära tappa!!! Kanakoole paljuneb  pungataoliste moodustistega, mis tekivad pärast õitsemist lehtede kaenlas. Sel ajal on taim kõige mürgisem. Kanad oma kanapmeduses ei saa aru , et need putukat meenutavad sigikehad ei olegi söödavad.
Kanakoole juuremugulatega

Muidugi olime väga ehmatanud ja löödud oma teadmatuse üle ning arutasime, kuidas olukorda parandada. Tõstsime aia teise kohta ringi ja juurisime kahtlasena näivad puhmad välja. Wikipeedia väidab, et kõhulahtisuse ja mürgistuse vastu aitab lillateravee joomine. Tegime  kanadele vastava joogikoha.
Kaaliumpermanganaadiga toonitatud joogivesi

Juba paari päeva pärast said kanad oma elurõõmu tagasi, seedimine sai  korda  ja lustisid rõõmsalt aias ringi. Mõni kana peab kellaajast kinni ja kontrollib täpset aega, toksates vastu kellaklaasi.
Ajanäitu kontollimas

Õnnelikud kanad teri ja sööta nokkimas

Veel uurisime, kuidas kanakoolest ilma mürgitamata lahti saada. Tulebki pinnas 20cm sügavuselt ära koorida ja lõkkealusele vedada. Hiljem lõket peal tehes on lootus, et mugulad on hävinenud.
Meile ikka ei andnud rahu, kuidas varasematel aastatel ei juhtunud midagi taolist. Kanad on ennegi aroonipõõsaste all toimetanud. Mõtlesime välja, et esiteks ei olnud kanakoole nii palju siginud ja tavaliselt olid taimed siis juba kuivanud, pealsed kadunud ja muru rohetas, nii et ķanad nokkisid rohtu ja ei siblinud mugulateni välja.
Eluõppetund jälle käes. Nüüd jälgime igat rohututsu ja määrame tema omadusi;)
Lõpp hea, kõik hea!


3 kommentaari:

  1. See läks siis isegi hästi.

    Kanad seal lillateravee kausi ees on küll natukene kahtleva näoga mõeldes omaette: "Kas te teete nalja?".

    VastaKustuta
  2. Einoh, hea üldse, et teadsite selle taime nime... muidu poleks osanud uurima ka hakata.

    VastaKustuta
  3. Päris kole lugu. Vaat, mida võib üks kena lilleke teha.

    VastaKustuta