Sentens

Carpe diem!

reede, 9. november 2018

Mf ,,Mihkel’’

Islandi, Eesti ja Norra ühistööna on valminud film, mis põhineb ühel tõestisündinud lool, narkootikumide salakaubaveol 2004. aastal. Eestis on filmi pealkiri ühe peaosalise nime järgi ,,Mihkel’’


Filmi islandikeelne pealkiri tähendab eesti keeles ,,Komeedi all’’

Režissöör Ari Alexander Ergis Magnússon on öelnud, et lugu ise on Islandis teada, aga kunagi pole seda vaadatud kurjategijate poole pealt, sest tundub, et alati võetakse kinni valed inimesed ja tõelised süüdlased pääsevad minema. Pisikurjategijatel on samuti lapsed, vanemad, elukaaslased. Režissööri enda noorem vend ajas noorukina mingeid hämaraid asju ja ta võttis oma lapse igale poole kaasa.

Kaader filmist ,,Mihkel’’

Jagatud hooldusõiguse järgi oli tal õigus aega veeta oma lapsega, nii ta võttiski lapse kaasa kuritegelikku maailma. Islandis on nii, et kui satutakse kuritegelikule teele, siis ollakse ühiskonnas persona non grata.
Filmi kaks peategelast  olid päriselus pärit Leedust. Üks kutsus teise Islandisse elama, mis 14 aastat tagasi oli ebatavaline. Koostöös Eesti produtsendi Evelin Soosaar-Penttiläga muutusid peategelased leedulastest eestlasteks. Tegelikult läks narkovedu läbi Kopenhaageni, filmis läbi Tallinna. See pakkumine, mis filmis Mihklile tehakse on tõene. Talle makstakse raha asemel narkootikumides. Narkootikumid tuleb viia allaneelatuna uude kohta suurema summa eest. Filmis oli see 9000€ tookordses vääringus miljoni islandi krooni eest.
Peaosades on kaks islandi ja kaks eesti näitlejat.
Üks islandi pätt näeb reaalsuses välja musklis ja tätoveeringutega.

 Filmis mängib Bobo nimelist kurjategijat  kiitsakas Tómas Lemarquiś

Kui asi väga kriitiliseks kiskus, siis filmitegelane Bobo põgenes ema juurde kaheksatunnise autosõidu kaugusele. Tarvitas narkootikume.

Islandi näitleja Atli Rafn Sigurďsson jõugujuhina

Johanni nimelist gängsterit mängib Atli Rafn Sigurďsson, kes käis oma prototüübiga koos ühes keskkoolis. Pärast 20 aastast vaheaega oli prototüüp Jonas väljendanud heameelt, et  just Atli teda kinoekraanil kehastab. Jonas on alati eitanud oma osalust neis sündmustes.  Sõitis laibaga ringi, kohtus väitis, et see oli lihtsalt rulli keeratud vaip, mis oli üldse sõbra oma.

Kaspar Velberg Igorina filmis ,,Mihkel’’

Kaspar Velberg mängib  Igorit, kes ahvatleb oma lapsepõlvesõpra Mihklit ohtlikule teele. Hiljem reedab oma sõbra raha ja kasusaamise eesmärgil. Päris Igor on kadunud. Tal oli islandi pruut, siis Igor võeti kinni, istus oma karistusaja lõpuni ja saadeti maalt välja. Islandil saadetakse mittekodanikust kurjategijad  riigist välja ilma loata tagasi tulla.


Pääru Oja peaosalisena filmis ,,Mihkel’’

Mihkli rolli soovitas Päärut  Eesti produtsent Evelin. Juhuse tahtel ilmus näitleja välja samast NO99 teatrist, kus filmitegijad lõunat sõid. Päärul oli tugev fuck-you-olek ja eelmise õhtu jäljed veel näos. Pääru roll Mihklina oli väga veenev, kogu valu, piin ja kannatused jõudsid kinosaali. Kas kõike saab rahaga mõõta? Kui kallis on inimelu?
Filmi režissöör on öelnud, et teda šokeeris lugu uurides see, et selles juhtumis surnud inimest ei otsinud keegi taga.  Laiba avastasid tuukrid juhuslikult 24 tundi hiljem. Poja tuhk saadeti alles hiljem emale.

Film on kolmes keeles. Islandi keele kõla on tuttav elukutselise koka Arni Olafur Jónssoni saatest ’Islandi taluköök’, inglise keelest sai ka natuke aru.
Film on esitatud tumedates toonides ja paneb mõtlema elu väärtuse ja väärtusetuse üle.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar