Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 26. oktoober 2020

Sügisene koolivaheaeg

 Koolivaheaeg maal vanavanemate juures on vaheldus emale-isale ja lastelegi. Teisipäeva õhtuks sõidutas tütar pealinnast nii minu kui koolilapsed maale. See oli Lõvipreilile esimene päris koolivaheaeg. Saabumisõhtu oli kohanemiseks, vanaisa pakutav soe supp olevat sama hea kui vanaema oma😊. Sombune ja vihmane ilm ei paku palju võimalusi õues veetmiseks. 

Rasvapallide hoidja

Tütretütar tõi vanaisale lindude rasvapallide hoidja. Veel samal õhtul otsisid vanaisa ja tütrepoeg üles linnusöögimaja, tegid väikseid parandustöid ja panid majakese köögiakna juurde posti otsa.  Hommikul otsisime pikksilma välja ja vaatasime, kes kuldnoka pesakastist ilma ning inimesi uurib. Suur-kirjurähn!


Suvel võetud noorkanad on nüüdseks juba tublid munejad ja siblijad. Vanaisa palus koolitüdrukul kanad üle lugeda, kas kõik on aias-õues. Piiga luges siblivaid ja siia- sinna jooksvaid kanu ja sai -33. Vanaisa tõmbus näost valgeks, kas nüüd on kuskilt võõrad linnud meie omadega segunenud. Korduslugemine andis 12, seega kõik omad munejad olid kohal. Ühe kana jutt on on nii äge, et tema kurtmisi ei jõua keegi ära kuulata. Nii saigi endale nime Vinguviiul. Teine noorkana otsib teist sorti linde ja püüab pidevalt üle aia uusi seltsilisi leida. Saigi nimeks Lendur.



Kolmapäeval organiseeris vanaisa taara tagastamise ja poeskäigu. Taaratšekid jagati lastelaste vahel võrdselt ära ja saadud summa eest võisid nad endale midagi poest osta. Pika valimise ja ümbermõtlemise tulemusena valiti välja UV-valguses helenduvad värvid ja meigitarbed. Õhtul tehti Halloweeni peaproovi. Korralikke kollimaske ei olnudki vaja, harjutati tantsu ja tehti grimmi.



Ma olen varem kirjutanud, et koolivaheaegade kohustuslik kirjandus on mõeldud vanavanematele lugemise kontrollimiseks. Poisse pidi kogu aeg kõrvalt torkima ja meelde tuletama, et lugeda on vaja.  Ja nüüd tütretütar tuletas mulle meelde, et on raamatu lugemise aeg:,, Venna sai iga päev sulle lugeda, nüüd on minu kord." Sipsiku lugemine toimus peatükkide kaupa, üks hommikupoolikul ja teine õhtupoolikul. Nii sai vanaema tunnikese rahulikult kulgeda. Korra näppisin telefoni ja kohe tehti märkus, et see segavat lugemist kui mobiiliga piiksutan.

Sipsiku lugemine

Vanematest poistest on jäänud Minecrafti raamat ja mängki arvutisse. Lasime noormehel lugemistunni ajal arvutis mängida. Ega see nii lihtsalt läinudki, ellujäämiseks pidi alustõdedest aru saama. 
Porgandisalat ananassiga

Neljapäeva hommikut alustasime porgandisalati riivimisega. Sel aastal oli korralik porgandisaak. Mai algul külvasin lindil porgandiseemneid ,,Flakkee2", mis on hiline, pika ja mahlaka viljalihaga hästi säiliv sort. Tegime klassikalist porgandisalatit ananassiga.
Lõunaks sõitsime Rakverre kinno 3D filmi ,,Lumeinimese perekond’’ vaatama. See on järg 2017. aasta animafilmile ,,Lumeinimese poeg". Adamil tuleb oma pere ja loomadega ette võtta üks reis ja minna  isa otsima. 
Kinost tagasi sõites jäi valget aega üle ja vanaisa tegi peatuse Kadrina madalseiklusraja juures. Kadrina valla kaasava eelarve hääletuse võitnud idee oli seiklusraja rajamine. Selle aasta kevadel kuulutati välja ehitushange ja 30. septembril madalseiklusrada avati. 
Prooviti kõiki ronimisvahendeid, millele pikkus ja jõud üle käis.



Õhtul lastele unejuttu lugedes jäin magama. Lõvipoiss äratas mind õlast raputades ja küsis ega ma magama pole jäänud. Ajasin end püsti ja soovisin head und. Reede õhtul olin hästi virge ja ütlesin poisile, et võid täna rahulikult magama jääda, sa ei pea mind valvama. ,,Aitäh, et mulle vaba õhtupooliku andsid! ’’ tänas noormees viisakalt.
Reedeks kutsusime külla vanaisa venna lapselapsed, kes olid Rakveres oma vanavanemate juures sügispuhkust veetmas. 
Lõunalauas kogusime mõtteid ja sõime peedisuppi, et tegusale päevale täis kõhuga vastu minna. Alustuseks tutvuti maja plaaniga, seejärel tehti sõpruse märgiks üks lauamäng ja soriti Lego klotsides. 
Soojenduseks tehti esimesed tasakaaluharjutused  koduses tagaaias.



Seejärel korjasin kolm poissi ja ühe tüdruku autosse ja sõitsime seiklusrada avastama. Vihma sadas vahelduva eduga, suurema sabina ajal jooksime autosse varju. Laste hasart oli nii suur, et raske oli neid autosse saada.

Noored seiklejad




Sellisest võimlemisest olid lapsed üsna väsinud, aga õunakook lõi vere käima ja läks ülemaja peitusemänguks. Olen ennegi vihjanud, et koristamine on saatanast. Kõik voodi- ja lauaalused, kapi- ja kardinatagused, aknalauad, pesukorvitagused nurgad olid tolmust puhtaks võetud. Isegi lõngakasti oli keegi ära mahtunud😁. Teinekord peaks redeli andma, et külmkapi- ja sektsioonipealsed saaksid ka tolmuvabaks.  Kui külalised olid ära saadetud, algas Sipsiku lugemise tund.
Laupäeval tulid lastele ema-isa järgi. Nüüd olid rahulikumad mängud plaanis. Joonistamine ja voolimistööd.
Poisi värvimistehnika 

Tüdruku draakon targast plastiliinist

Laupäeva õhtu lõppes saunaga. Seekord oli saunavihaks  pärnaviht. Lõvipreili pahandas  kui leidis leiliruumi põrandalt pärnaõie. Mis see siin teeb? Ta korjas suvel pärnaõisi ja teab, et nendest tehakse teed. Kuidas nüüd saunas õied saavad olla? 



Puhkuse viimasel päeval võeti uhkeid poognaid ja kõrgeid kaari  ilupõõsaste vahel. Trikitati kiigega.
Pühapäevaks olid juba uued plaanid valmis. Seekord mindi veemõnusid nautima Rakvere AQVA veekeskusse. Veetorust lasti alla, joodi smuutit, õhtustati restoranis. Koju jõuti õhtul kella üheteistkümneks. 
Enne äraminekut arvasid lapsed, et koolivaheaeg läks kiiresti ja mõnusalt. Sai kinos käia ja sõpradega mängida. Meilgi oli tore.
 Taas tuli lastel kooli minna ja õppimisega tegeleda. Õpetaja oli küsinud koolis, mida vaheajal tehti. Meie silmarõõm kandis kõik ette ja ütles, et temal oli kõige pikem nimekiri😊
Inimene, kes ei õpi, kobab pimeduses nagu öine teekäija. Hiina vanasõna.

3 kommentaari:

  1. Hahhhaa, kas sa lugesid ennast magama? Nii hea unejutt oli ;)

    VastaKustuta
  2. Reigo Tamm´e olen kuulanud nüüd palju kohe. Varem ei teadnudki. Pianist Johan Randvere on ka imeline. Koolivaheajalugu võib mõne koha peal lausa kõva häälega naerda. Aitäh!

    VastaKustuta