Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 8. november 2022

Üks tore nädalavahetus

 Laupäeval oli meil 45. pulma-aastapäev, mida nimetatakse ka safiirpulmaks. Igal pulma-aastapäeval  süütame oma pulmaküünla. Süütamise rituaali juures on oluline tuli, mis annab ja loob väge, annab soojust, suurendab elujõudu, annab armastuse jõudu. Pulmaküünal on sümbol ühtehoidmisest ja kodusoojusest. 45 aasta jooksul on küünlajupp päris lühikeseks põletatud. Pulma-aastapäeva tordi oleme tellinud firmalt, ostnud poest või ise teinud, olenevalt ajast, kohast ja majanduslikest tingimustest.  Koroonaviiruse leviku piiramise tingimustes sõime kahekesi lihtsat kodust kooki ja mõtlesime oma lähedastele, lastele, lastelastele. 

Kodune kohupiima-vahukoore kook mustasõstramoosiga

Pulma-aastapäeva tähistamiseks kutsusime oma lähedased väikesele koosviibimisele Rakverre söögikohta. Poja pere sõitis Tartust, tütre omad Tallinnast ja Seenevana vend abikaasaga Rakverest. Et säilitada elurõõmu ja õnnetunnet, selleks vajame häid, emotsionaalselt lähedasi ja kindlaid suhteid meile oluliste inimestega. Väikesel, neljandat põlve nimepärijal, võtab kohanemine uute inimestega aega. Teenindaja tõi poisi maha rahustamiseks  lego mehikese.  Mispeale tütretütar tähendas, et  see väike kontsert oli kingituse vääriline, lisas veel, et onupoeg on lummatud vanaisa lahedatest vuntsidest ja püüdis mänguasja abil taadiga sõprust luua. 


Palusin Seenevana venna abikaasal meelde tuletada, mida ta meie pulmapeost mäletab. ,,Mitte midag!’’ tuli aus vastus. Abielu registreerimisel olid nad kolmekesi kohal. Hilisema pulmapeo ajal pani ta kümnekuust tütart, tulevast perearsti, magama ja jäi tema juurde valvesse. Kuna külas olid kõik pulma kutsutud, siis ei olnudki kedagi lapse juurde jätta. Ainult üks talunaine käis külakorda ja lüpsis pulmaliste lehmad ära.

 Lõunasöök möödus sõbralikus ja lõbusas õhkkonnas.  Me oleme tänulikud koosveedetud aja eest.

Õhtuks sõitsid teised pered oma koju tagasi, ainult Lõvipreili jäi maale vanavanemate juurde. Pärast lõunasööki oli vaikne tund ja siis trühvlite valmistamise töötuba.

Ladusin oma kopsikud-nopsikud laua peale laiali. Ainuüksi tooraineid ja abivahendeid sai laud täis.

Elektriline šokolaadi sulatamise anum ja tarvikud

Selle nõuga olen šokolaadi sulatanud kringli kaunistamise jaoks. See hoiab ühtlast  temperatuuri ja ei ole hirmu, et midagi ümber läheb või kui veevanni kasutada, kogemata vett sisse tilgub. 
Belgiapäraste, šokolaadi kastetud trühvlite valmistamiseks tuli täidis esmalt valmis teha. Valmistasime ette kaks segu.
Kirju koera trühvlid tegime purustatud küpsiste ja marmelaadi massist, kakao ja kondenspiimaseguga.  Panime mõneks ajaks külmikusse tahenema, veeretasime käte vahel väikesed pallid ja katsime šokolaadiga.



 Kuivatatud puuviljadest trühvlid tegime kuivatatud aprikooside, ploomide, datlide, külmutatud mustsõstarde, kooritud mandlite ja meesegust.



Köögikombainis jahvatasime ühtlaseks massiks, jahutasime segu natuke külmkapis, voolisime pallid ja katsime šokolaadiga.

Kirju suhkruströsseliga märgistasime kirju koera trühvlid, šokolaadist strösseliga puuviljatrühvlid. 
Õhtul valmistasime ette valge šokolaadiga maasikakommi sisu. Segasime valge šokolaadi vahukoorega ja maitseks maasikamoosi. Jätsime ööseks külmkappi tahenema ja maitsestuma.



Pühapäeva hommikul veeretasime jälle pallikesi, pooled katsime küpsisepuruga, pooled kakaopulbriga.


Kui kaks karpi maitsvaid trühvlikomme sai valmis, siis lõpetas Lõvipreili:,, Ma ei teadnudki, et sul on päris trühvli tegemise tööriistad, ma arvasin, et tavaline söökla köök!"

PS Tütretütar 3a klassist jõudis mulle ette lugeda pool raamatut ,,Kolmanda A kriminalistid’’ , mille autor on Ilmar Tomusk. Hästi kirjutatud ja ilmekalt loetud! Kui tüdruk raamatu jõuab läbi loetud, siis lubas mulle helistada, kes haruldase raamatu varastas.☺

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar