Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 7. mai 2017

Segadus sibulikega

Nüüd varakevadel selgub, kas sügisel mulda pistetud sibulad näitavad loodetud õit või üllatavad millegi uuega. Varasematel aastatel kui tööga oli alati kiire, siis ei jõudnud mõne taime õitsemist nähagi. Vihmase, sombuse ilmaga olid õied kinni, päikeselise päevaga kui õied avatud, juhtus olema tööpäev. Kui ilmad on jahedad, siis rõõmustavad õied meid pikema aja jooksul. Äkiline soojalaine on mõnel aastal kõik õied korraga valla päästnud, nii et mõne taime õitsemine ongi märkamata jäänud.  Lillesibulad on saadud erinevaid teid pidi: tuttavad pakkunud, naabrid jaganud, vanemate aiast välja kaevatud, kuskil kellelgil üle jäänud, turult ostetud, laadalt rabatud, mõni sibul on pakutud kauba peale, et saada ümmargune summa rahaga arveldamisel jne. Ilus oli kui kõik õitsesid ja kui loodetud värvi õit ei tulnud, siis oli mitmesuguseid vabandusi, äkki on hiired sibulad mujale vedanud võib-olla ei mäletanud õiget värvi ehk ajas jagaja midagi segamini.
Viimasel ajal olen püüdnud kirja panna, mida ja kuskohast olen saanud, kuhu istutanud, samuti on pakendid alles hoitud. Alles nüüd avastan, et paki sisu ja pilt ei vasta alati loodetule. Eelmisel aastal kirjutasin, kuidas lootsin nartsisside segupakist mõne huvitava sordi saada, kuid kõik viis sibulat olid ühesugused kollased trompetid.
Sel aastal oli esimene segadus võrkiiristega. Ostsin võrkiirise ,,Little Gem’’, mis peaks pakendi ja kirjelduse järgi välja nägema selline.
Võrkiiris ’Little Gem’

Minu võrkiiristel on kollane meemärk juurde tulnud, mida sellel sordil ei tohiks olla.

Teine üllatus ootas nartsisside pakist. Ostsin ,,Aiamaailmast’’ UUDIS! sordi nartsissi ’Red Devon’’, millel pidid olema heledad säravkollased õied, sügavoranži kurrulise servaga lisakrooniga.
Nartsiss ’’Red Devon’’

Sellest pakist saadud nartsissidel ei ole lisakroon oranž 

Seekord ei saanud ise eksida, sest istutuskoht oli täpselt märgitud ja mingeid vanu sorte ei olnud  peenrasse jäänud.
Teine kahtlane pakend sort on ’Double Campernelle’ Kirjelduse järgi haruldaselt aromaatne, kannab 1-3 kollast roosiõiesarnast täidisõit ühel varrel, kõrgus 35 cm.
Nartsiss ’Double Campernelle’


Kollane täidisõieline küll aga teistsugune õis, puudub igasugune lõhn, üks õis varre kohta ja lille kõrgus on 15 -20 cm

Üks uhke sibul pisteti mulle pihku Võhma Juurika laadal. See on nüüd seekord, kus täissumma saamiseks lisati üks nartsissisibul ’Fortissimo’, millel on tugeva varre otsas krepp-paberi sarnased õiekattelehed suure oranži lisakrooniga. Taim on pikaealine ja haiguskindel. 

Nartsiss ’Fortissimo’

Seekord on küll sibul ja õis vastavuses. Ega ma nüüd väga löödud ka ei ole, et mõni pakend ja sisu kokku ei lähe, lihtsalt olen tähelepanelikum.  Uusi õitsejaid on ikka põnev oodata. Nartsissiaeg  algas!:))




3 kommentaari:

  1. Oi, izzand! Sellest teemast võiks kohe pikalt kirjutada, eriti, kui osta päevaliiliaid, astilbesid v hostasid (enam ei osta!). Täitsa kino! :D Mõnda nartsissisorti olen mitu korda enne ostnud, kui lõpuks õige sordiga "joppab" :D

    VastaKustuta
  2. Segadused sibulikega algavad Hollandist, kus pakenditesse topitakse suvalist kraami.
    Oranži silmaga võrkiiriste sorte pole palju. Sinu oma peaks olema `J.S. Dijt`. Veebis postitatud fotodel värvid varieeruvad, aga ju see oleneb valgusest ja kaamerast. Õige on tumepurpurne toon.
    Mairoosile- kui osta püsikud korralikust ja endast lugupidavast aiandist, saab alati õiged sordid.

    VastaKustuta
  3. Olen samuti kuulnud legende, kuidas turult ostetud õunapuuistikust on pajuvõsa kasvanud.

    VastaKustuta