Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 14. mai 2017

Haaremilill-hüatsint

Hüatsindid on mitmeaastased sibultaimed hüatsintide perekonnast. Hüatsintide perekonda kuulub kolm liiki, millest üks on idahüatsint (Hyacinthus orientalis),  millest on aretatud hüatsindisordid. See ilus ja lõhnav lill oli eriti hinnatud Türgis, kus seda kasvatati haaremiaedades.
Nimetus Hyacinthus  on antud  kreeka mütoloogia kauni noormehe Hyakinthose auks. Legendi järgi oli Apollonil sõber Hyakinthos, kelle ta õnnetult surmas. Ketast heites viskas Apollon ketta kogemata Hyakinthosele vastu laupa ja purustas selle. Appollon nägi sõpra verisena kokku kukkumas, tõstis Hyakinthose kätele, püüdis haava sulgeda, kuid oli juba hilja. Apollon, kes oli ka ravitsemise jumal, põlvitas surnukeha juures, lausudes: ,, Võiksin anda oma elu sinu eest või surra koos sinuga!’’ Verine rohi muutus taas roheliseks ning puhkesid õitsema kaunid lilled-hüatsindid.
Need kaunid, lõhnavad lilled on jäänud meie aias tähelepanuta.  Virgal aednikul, kes sibulad välja kaevab pärast lehtede kolletumist ja neli kuni kuus nädalat soojas hoiab, et õiealgmed saaksid välja areneda, sellel õitsevad kevadel ilusa õisikuga hüatsindid. Sooja kasvukoha korral võivad igal aastal tänulikult õitseda.  


Violetse õiega hüatsindid on hästi paljunenud, kuid õisik ei ole väga lopsakas



Kui jätta sibulad mitmeks aastaks peenrale, siis taim õitseb aasta-aastalt kiduramalt kuni lõpuks enam üldse ei õitse. Siin on näitlik kidur õitsemine, kõrval olevad sibulad ei moodustanud üldse õisi.


Talviseks tähtpäevaks kingitud hüatsint lõhnas nii intensiivselt, et tuli toast jahedamasse kohta viia. Kui lill lõpetas õitsemise, sai mõne tilga vett lehtede kolletumiseni ja seisis suvi läbi potiga aknalaual. Sügisel sai sibul mulda. Ajatamine küll nõrgestab sibulat, kuid nüüdseks on mitu sibulat moodustunud ja taim näitab õit.
Tänasel emadepäeva hommikul tervitas mind Seenevanale aastate eest kingutud ratsuritäht. Igal aastal oli õitsemine ajastatud Seenevana sünnipäevaks, tänavu oli varjusurmas kuni ühel päeval hakkas ikkagi mingit nuia kasvatama. 

Seenevana  uhke ,,grammofoni toru’’ 

Kukk näitas tänase päeva puhul oma parimat iseloomu, tervitas soliidselt, kummardas stoilise rahuga mulle  kõrt pakkuma, nokkis rahulikult näpu vahelt salatilehti koos noorte pruutidega, saatis väärika pilguga minu käimisi aias. Uskumatu, mida tema pühadest teab?  Üllatusena tuli noorkana esimene proovimuna.  Kena kevade.

4 kommentaari:

  1. Ka mina sain täna oma noorkanalt esimese muna! Ja meie aias on nelja värvi kobarhüatsindid, ka väga kaunid ja õnneks ei pea neid aasta-aastalt üles võtma.
    maurus

    VastaKustuta
  2. Kevadlilled on alati olnud minu lemmiklilled. Hüatsindid meeldivad mulle nende lõhna pärast.

    VastaKustuta
  3. Kevades on lootust uuele algusele.

    VastaKustuta