Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 6. veebruar 2018

Islandi kampsun- lopapeysa

Suur sula sai möödunud nädala alguseks läbi, aegamööda on ilm talvisemaks läinud. Külmemad tsüklonid on meist möödunud lõuna poolt, ilmad on muutunud kargemaks, paar viimast päeva on  ilusat laia lund sadanud.


Kahtlemata kaitseb külma eest kõige paremini üks soe kampsun, mis kootud islandi lamba villast.

Heidelaadne lõng islandi lambavillast: must, tume- ja helehall, valge

Islandi kampsun- ’lopapeysa’ tähendabki islandi keelest tõlgituna ’lopa’=vill, ’peysa’=kampsun. Lugeda saab täpsemalt  Siit
Eelmise kampsuni kudusin kohalikust kaubandusest saadavast lõngast. Seekord on  eest lahtikäiv kampsun kootud  päris ehtsast islandi lambavilla lõngast. Nööbiliistu  koos nööpaukudega kudusin kohe külge, nööbid on puust ’pöörad’.


Kampsun sai kaalukas, soe, hingav, vetthülgav. Tervitused tütre perele Islandil:)

Lähedalt on näha kui  pehme ja ’karvane’  on lõng

Muster on võetud SIIT

Eest lahtikäiv kampsun islandi lamba villast 2018

Kampsun alpaka villa ja akrüüli segust 2017

Suure kampsuni kudumine suurte varrastega heidetaolise lõngaga on päris raske. Vahelduseks said Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhuks  sini-must-valged sõrmkindad kootud.

Villased sõrmkindad

Sõrmikud jõudsid sõbrapäevaks Islandile omanikuni


Õues on ilus, puhas, valge lumi. Lumehanged kerkivad ja talv on täies hiilguses.  Euroopas on samuti lumerohkus. Lõvisüdamete vanemad on  suusareisil Austrias.

Sini-must-valge  pilt  suusamägedest Austrias


Lindude söögimajas on üks huvitav lind teri nokkimas.

Urvalind
Paremal pool õrrel on samuti  urvalind

Üldpikkus 12–14 cm. Koheva sulestikuga väike lind. Sulestiku värvus on muutlik. Ülapool hallikaspruun ja alapool valkjas.Tiival on kaks kitsast heledat vööti. Laubal on punane laik ja lõua all väike must tähn. Esimesel talvel võib punane laubalaik puududa. Lühike ja terav nokk on õlgkollane ja tumeda seljakuga.

9 kommentaari: