Sentens

Carpe diem!

laupäev, 29. juuli 2023

Tomatid

 Oleme katsetanud palju erilisi ja põnevaid tomatisorte. Nüüdseks on välja kujunenud oma lemmikud ja oleme püüdnud valikusse  jätta varavalmivaid ja haiguskindlamaid sorte. Oluline on ka see, et viljad nii kergesti ei lõheneks ja muidugi maitseomadused on määravad.

Sel aastal oli uueks sordiks tomat ’Cindel’, mis on väga varane sort, viljakas ja haiguskindel. Tõepoolest, esimese punase tomati saime jaanipäeval. Üks hea omadus veel, taime lehed pole ülearu suured ja kui taim on saanud oma kasvukõrguse1,5-1,7 m kätte saanud, siis on põhitegevus viljade kasvatamine, saagi andmine. Viljad ei paikne kobarates, aga ega see maitset muuda.


Üks vana sort 'Visa F1'. Seda kasvatas minu isa kui saagikat ja maitsvat tomatit. Tõesti kobaras võib olla 6-7 tomatit,  vili on lapikümar,  erepunane, magus-hapuka  maitsega.  Taim lehemädanikule resistentne, viljad ei lõhene.


’Malle F 1’’ on samuti varane sort. Kuna  pidi olema keskmise kasvuga sort, siis istutasin taimed ette serva. Polnud need nii keskmise kasvuga midagi, viskasid päris kiiresti kasvuhoone lae alla.  Viljad punased, kergelt lapikud, maitsvad, kobaras 5-6 vilja. Sort on vastupidav ruugehallitusele. Reeglina ei lõhene, aga mõne viljaga ikka juhtub.


Hollandis aretatud vene kirjaniku nimelist tomatit ’Tolstoi’ oleme päris mitu aastat kasvatanud. Sort on haiguskindel, taim lopsakas, lehtede kärpimisega peab hoolas olema. Head saaki on andnud igal aastal, olenemata ilmastikust. Viljad erkpunased, sileda koorega, ei lõhene, tomatite säilivus ja transporditavus on hea, säilitavad oma maitse. Kobarates umbes  kuus ümarat vilja, alumistel kobaratel on viljad suuremad, kõrgematel natuke väiksemad.

’Moneymaker’on unustusse vajunud, kunagi 70ndadel kasvatati seda sorti rohkem. Peetakse pärandsordiks. Kõrge, varajane, punaste ümmarguste viljadega sort. Tomatid on maitsvad, mõnusa tomatise lõhnaga,  kobaras 8-10 vilja. Alumised punaste kobaratega viljad on ära söödud.

 
Kirsstomat ’Pokusa' on pikkade  kobaratega väikeste magusate viljadega sort. Laste lemmik. Saab süüa kommi asemel.


Kunagi Rakvere turult ostetud tomatitaim ’Sergeant Peppers' on osutunud väga maitsvaks sordiks. Seda oleme seemnest ise kasvatanud. Taim on kõrge, lehed sellised räbalad ja rippu, on tunne nagu taim kannataks toitainete ja veepuuduse käes. 


Tomatid on südamekujulised, küpsedes muutuvad punakasvioletseks, mahlakaks, viljaliha vaarikaroosa. Kui kohe kasvuhoonest sooja, natuke üleküpsenud tomatit ampsata, siis  on tunne nagu sööks arbuusi.  Viljaliha on nii pehme ja mahlane, et mahl jookseb suunurki mööda alla. Mmm.

Pirnikujuliste suurte viljadega ’Red Pear’ tomatid on lihakad ja maheda maitsega, pastelselt punased. Kinnituvad taime külge kitsamast osast. Mees kutsub neid sellise kuju tõttu ’kotikuteks’😊


Oranz lihatomat on taimekasvataja käest ostetud. Ilus sile tomat😊


Väikesed kollased pirnikujulised kirsstomatid, kaaluvad 15-20g., on küpsena väga magusad. Kasvatame lihtsalt lusti pärast.

 

Kollane ploomtomat ’Taiko’ on keskmise suurusega, kobaras on palju vilju, maheda maitsega, hea säilivusega. Viljub pika aja jooksul, hilissügiseni välja.


Unikaalse värvikombinatsiooniga tomat ’Ananas’, koor on oranžkas-punane, seest meenutab värvikombinatsioon ananassi läbilõiget. Tomatid on väga maitsvad, magusad, lapikud, tiheda viljalihaga. Röstsaia peale paras lõigata, katab juustu ja saia ära. Hiline, kõrgekasvuline sort ei ole meil  veel küpseid vilju andnud.


Lihakas ploomtomat ’San Marzano’ on keskhiline, saagikas.  Viljas on vähe seemneid. Sobib hästi püreedeks, ketšupi valmistamiseks, pitsa peale, salatitesse, küpsetistesse. Tomatid on piklikud (8-10cm), terava otsaga, paksu vilhalihaga, tugeva maitsega. Viljad ei lõhene, säilivad hästi. Sobib konserveerimiseks.


Kevadel ebaõnnestus kollaste kirsstomatite külv. Seemneid oli vähe ja needki ei idanenud. Siis kui uued kollased kirsstomati ’Goldkrone’ seemned maha sain, olid teised tomatitaimed juba suured.  Nüüdseks on tomatid viljunud, aga kollast värvi veel ei näita. Kes on kasvatanud, need kiidavad väikeste kuldkollaste viljade maitset. On mida oodata!

1 kommentaar:

  1. "Visa" ja "Moneymarker" olid mul ka kunagi päris mitu aastat. Kuna mul tomatite puhul maitse-eelistust pole (välja arvatud poetomatid, mida üldse ei taha), on oluline, et oleks mõned varajased sordid. "Malle" ja "Apelsiinikollane" ning "Lätiõue" annavad juba üle kuu aja tasapisi saaki. "Malle" oli mul paar eelnevat aastat kasvuhoones ja ma ütleks, et oli pigem madalakasvuline. Sel aastal kasvab õues ja on vabalt poolteist meetrit kõrgust (Seemnepakk ikka sama). Õues on veel "Lätiõue", tema viljad lõhenevad õues, kasvuhoones ei lõhenenud ja esimest aastat katsetan õues "Mongoli käbikut", tema saak on hilisem, paar punast tomatit ikka juba olen saanud. "Lätiõue" ja "Mongili käbik" on põõsastomatid.

    VastaKustuta