Sentens

Carpe diem!

laupäev, 22. juuli 2023

Minul on vari

 Lõvisüdamete pere kinkis  sünnipäevaks meile muusikalise lavastuse ,,Minul on vari’’ piletid. Autorid on Ott Kilusk ja Toomas Uibo. Etenduses teevad kaasa Toomas Uibo, Mait Malmsten, Saara Pius, Hele Kõrve, Egon Nuter, Veikko Täär, Tiina Tõnis, Marcus-Kristofer Kaljuraag (väike Toomas), Auris Allan Leppik (noor Märt) Vahepeal läks juba meelest, et piletid kapis ootavad. Kui etenduse päev kätte jõudis, siis lootsime, et vihmasadu õhtut ära ei rikuks. Palmsesse jõudsime varakult kohale. Parkimist korraldas reguleerija, jõudsime teha väikse jalutuskäigu Palmse mõisa pargis.

Palmse mõis
Palmse mõisapargi rotund


Eestis on uus žanr- eluloomuusikal edukaks kujunenud. Eelmisel suvel käisime Kiidjärvel  suvelavastust Ada Lundverist vaatamas, seekord Toomas Uibost. 



Vaatajad istuvad amfiteatri eeskujul astmete kaupa tõusvatel tooliridadel. Lavakujunduses musitseeris bänd raadiokasti sees, mis sulandus hästi loodusesse.

Iir Hermeliini lavakujundus Palmse mõisa tagaaias

Laul ja muusika olidki selle lavastuse keskmeks, meenutused kunagistest tunnetest ja emotsioonidest. Läbiv teema oli unistus lendamisest, lennukitest; sinitaevas on ikka sama, olgu aeg või olud millised tahes.  Lavastuse aluseks oli valitud katked Toomas Uibo, tema isa Väino Uibo ja ema Riina Uibo, venna Märt Uibo, lähedaste sugulaste, sõprade ja tuttavate elust. Kogu tükk on kokku seotud ajastut iseloomutavate laulude abil. Nõukaaegsed ajuvabad situatsioonid, lapsepõlve kiusamised, uue aja ja vabaduse kätte võitlemine. Imelise lauluhäälega poisi suure tuntusega toime tulemine, selle eest varjumine, isa varjust välja kasvamine. Igal inimesel on oma vari. Meie varjus on peidus ka pahupool. Mida kauem oleme elanud, seda pikem on meie vari. Varju pikkus ja kui tume või hele see on   annab teada, mida oleme elus korda saatnud.
Noor laulja Marcus-Kristofer Kaljuraag (noor Toomas) on imelise lauluhäälega, vahva osatäitmisega.

Raul Mee foto

Laval kohtuvad kolm Toomast-Toomas Uibo, Saara Pius, M-K. Kaljuraag

Teatrikorüfee Egon Nuter oli iga osatäitmisega klass omaette, Mait Malmsten ajas muigama kui Anne Veski laulu saatel kaasa tantsis või kolme põrsa rollis sigadusi tegi.

Raul Mee foto
Mait Malmsten, Egon Nuter, Veikko Täär

 Omaette elamus on see, kuidas Egon Nuter ja Mait Malmsten mängivad kirjandusklassikuid.  Mait ongi väga hea näitleja. Veikko Täär oli Toomase isa Väinona nii humoorikas, nukker kui  mõtlemapanev. Hele Kõrve oli tuntud headuses, Saara Pius särtsakas noor Toomas.

Suvelavastused on loodud meie meelt lahutama ja mõtlema sellele, mis on meil elus olulised. Armastus, vabadus, rahu! Seda tõestas nähtud etendus ,, Minul on vari.’’

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar