Sentens

Carpe diem!

kolmapäev, 8. märts 2017

Islandi-tüüpi kampsun, Ausammas

Islandi kampsuni kudumise idee tekkis siis kui Kutt läks emaga Islandile.  Kuidas seda sooja ja vastupidavat kudumit teha? Eeltööd tuli teha nii materjali kui tehnika osas.
Islandi lambal on kahekordne kasukas, pikk vetthülgav pealiskarv, lühike ja soojapidav aluskarv. Lõnga jaoks segatakse mõlemad villad ja kedratakse kerge keeruga kokku, mis on väga õhurikas ja soojapidav. Kuigi kampsunid kootakse suurte silmustega on nad tuulekindlad ja vetthülgavad. Lõngal on antibakteriaalne toime. Islandi ainus lõngatootja on 1896.a.asutatud Alafossi järeltulija. Sellest nimest ongi tuletatud populaarse lõnga Alafossopi nimetus, millest kootakse traditsioonilisi õuekampsuneid.
Islandi kampsuni kudumist alustatakse kolme toru kudumisega, üks keha jaoks, kaks varrukate tarvis. Kui kolm ringselt kootud  toru on nii kaugel, et ulatuvad kaenla alla, korjatakse kõik silmused ühele ringvardale ja kootakse dekoratiivne passe-ja kaeluseosa. Selliselt kududes ei jää kampsunile ühtegi õmblust. Islandi lambavillast valmistatud kampsunit ei pesta. Lopapeysa tõstetakse riidepuuga õue tuulduma. Tuult peaks Islandil jaguma. Põhjus, miks ei pesta, on selles, et lammaste välimine karv sisaldab lanoliini ehk looduslikku villarasva, mis ei ima endasse vett. Pesemisel võib lanoliini välja uhtuda, vetthülgav omadus kaob. Vill hingab, juhib niiskuse kiiresti pealispinnale, ilma et ise märjana tunduks. Kui kudum õue viia, siis mustus, higi, ebameeldivad lõhnad haituvad, toimub isepuhastumine. Kui mingi plekk tekib, siis see harjatakse lihtsalt välja.
Mustreid leiab Pinterestist küllaga, kudumisõpetusi samuti igale suurusele ja variandile. garnstudio.com pakub erinevaid mustreid ja õpetusi.

Passeosa  muster DROPS 116-17

Selle kampsuni kudumiseks on kasutatud alpaka villa ja akrüüli segust lõnga, 150g/120m.  Kootud on nr. 5 ringvarrastega, soonikuosa nr 4 varrastega.

Islandi-tüüpi kampsun


Kevad-talvine naistepäev sooja kampsuniga


Just tuli teade, et on lootus saada päris Islandi lambavillast lõnga. See kootud kampsun on seega proovitöö: vajalike töövõtete, -vahendite ja tehnika omandamiseks:)

Rakvere Teatris käisime vaatamas Vladimir Žerebtsovi näidendit ,,Ausammas’’ Lavastaja oli Filipp Los (Venemaa), peaosas Eduard Salmistu. Komöödia keerleb joodikust kojamehele püstitatud ausamba ümber.  Lõpuks selgub tõde, et joodik päästis ühe rikka mehe, kellel oli ootamatult tekkinud terviserike.


Üks omamoodi ,,ausammas’’ on Rakveres Õli tänavas. Puude all on peidus Aivar Simsoni skulptuur ,,Rott’’, mis meenutab suurt viljavargust Rakvere viljasalvest. Skulptuur valmistati rotiaasta puhul 2008. aastal.

A.Simsoni skulptuur ,,Rott’’ Viljasalve taustal



4 kommentaari:

  1. Nii ilus! Mulle meeldivad islandi kampsunid hullupööra, suure vaevaga suutsin end tagasi hoida, et mõnda hirmkallist ja imekaunist kudumit sealt kaasa ei tassinud. Kunagi ma võtan end käsile ja proovin ise teha.

    VastaKustuta
  2. Islandi kampsunid on kaunid ja soojad. Olen neid kudunud üle 20 aasta tagasi tervele perele. Enda omast on mul ka pilt välisel kõvakettal. Kui on huvi, võin postitada, äkki on väikseks abiks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan pakkumast:)Pärast postituse tegemist tuli välja niipalju tegijaid, kes on kampsunit kudunud ja oskavad edaspidiseks nõu anda ja isegi paberkandjal tuli mustreid ja kudumisõpetusi.

      Kustuta