Sentens

Carpe diem!

laupäev, 11. märts 2017

Orhideenäitus ,,Eksootika aknalaual’’ 2017

Tartu Ülikooli botaanikaaias oli imetlemiseks  orhideenäitus ,, Eksootika aknalaual’’, kus oli välja pandud üle 70 õitseva orhideeliigi ja -sordi. Sünnipäevadeks on kingitud orhideesid, kuid nende kasvatamisest ja hooldamisest ei teadnud algul midagi.  Tasapisi on kogemusi juurde tulnud ja huvi nende erakordsete taimede  vastu suurenenud. Nii saigi ette võetud rongisõit Tartusse.
Mõned nimetused olid tuttavamad, teised täitsa tundmatud. Pildid on tehtud selleks, et jääks näituselt mõni taime nimetus meelde või saaks hiljem meenutada. Kahjuks on pildid uduseks jäänud:(


Ontsiidium/ Oncydium ’Sweet Sugar’ 

Ontsiidium/Oncydium ’Claudia Black’ 

Perekonna nimi tuleb kreeka keelest: ,,oncos’’ tähendab polstrit või vohangut, vihjates huule alusel olevale näsalisele mõhnale, ,,eidus’’ on tõlkes kuju. Kollased laia huulega  ontsiidiumid on tänulikud õitsejad. Õie erilise ehituse tõttu on nad tuntud nimetusega Tantsiv nukk.


Sinikäpp/Zygopetalum ’Louisendor’

Õied on kirjud, siniselaigulise huulega, lõhnavad.

Katleia/Cattleya hybr  õied on mitmevärvilised säbrulised
 Toataimena kasvatatakse enamasti hübriide.

Katleia/Cattleya  kultuurvorm

Katleiasid peetakse orhideede kuningannadeks, on kuulus ja hinnatud orhideede perekond.


Coelogyne cristata (harjakas torukäpp)

Nimetatakse ka lumekuningannaks, sest õitseb talve teisel poolel, valge õievaht meenutab värskelt sadanud  kohevat lund.

Lycaste skinneri var alba neitsikäpp

Oma kolmeharuliste, tippudest tagasi käändanud õielehtede tõttu meenutavad õied mõnede nunnaordude peakatteid. Seetõttu on neid nimetatud nunna orhideedeks, eesti keeles neitsikäpad. See ilus lill on Guatemala rahvuslill.

Paphiopedilum ,,Pinocchio’’ Veenuseking

Õieleht, mida teiste orhideede puhul nimetatakse huuleks, on veenusekingal muutunud väikese puukinga või põie sarnaseks. Sussikese kohal uhkelt püsti seisvat õielehte kutsutakse purjeks või lipuks.
Veenuseking


Kaks omavahel kokkukasvanud õielehte jäävad sussi taha, kaks külgedele. Viimased on sageli märgistatud täppide, näsakeste ja karvakestega.

Veenusekingad on meie kauni kuldkingaga sarnased

Miniatuursete õitega Phalaenopsis ,,Mini Mark’’ kuuking

Loomulikult oli huvitavaid liike rohkem. Epifüütne vanda oli näha, kelle juured ammutavad toitaineid õhust, esmakordselt eksponeeriti maas kasvavat mudikäppa.
Eraldi näitusena oli  välja pandud eraisikute kodus kasvavad orhideed, külastajad said oma lemmiku poolt hääletada. Näituse lõppedes kuulutatakse välja külastajate lemmik orhidee.
Näitus orhideesõprade taimedest

Botaanikaaiale sai ring peale tehtud, ,,Big Ben’’ pubis söömas käidud, Doktorandiga ,,taksot’’ sõidetud, lõunase rongiga koju tagasi sõidetud. Muljetest tulvil ootame kevadet ja oma aias õisi.
Scaphosepalum ovulare
See orhidee on nii pisikeste nööpnõelaelapea suuruste õitega, mida ei märganud pildistadagi. Pilt on netist võetud.












Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar