Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 8. august 2023

Augustikuu algus

 Augustikuu esimese päeva varahommikul äratas meid mobiilihelin.  Sõbrad Elvast pärisid meie tervise ja tegemiste kohta, saanud sobiva vastuse, alustasid sõitu Kadrina poole. Sõbrad teavad, et maakodu omanikul ei ole sellist aega, et käed rüpes istuda. Kõik tööd on planeeritud arvestades nii tervisliku seisukorda kui ka ilmaolusid.  Küpsetasin pitsa, sõbrad tõid koogi, peremees valas veini,  koosolemine sõpradega sujus mõnusalt. Kui elule kaugemalt vaadata, siis paistab kõik helgema ja kirkamana.


Kuskil on teaduslikult tõestatud, et lastelaste hoidmine pikendab vanavanemate elu. Uuring tõestas, et lastelaste eest hoolitsemine hoiab vanavanemaid füüsiliselt aktiivsetena, aitab leevendada stressi. Ka lastelastele on vanavanematega koosviibimine kasulik. Hea suhtlemise korral võivad nad saada  headeks sõpradeks, vanavanemad oskavad neid paremini ära kuulata kui vanemad ise. Läbi lastelaste saab oma lapsepõlve uuesti ja põnevamalt läbi elada. Emaarmastus avardub laiusesse, vanaema armastus kõrgusesse.☺

Lastelastega suhtlemist ei peata vahemaad (tervitused Islandile) ega piiritulbad. Augusti esimesel nädalal tulidki silmarõõmud maale suvepuhkusele. 

No ega siis maale tuldud näljakuuri pidama. Küpsetamine ja koogi meisterdamine oli igapäevane. Pojapoeg jõudis isaga esimesena kohale. Temaga koos tegime küpsise kräsupea kooki. Retsept kokkama.ee lehelt. Noor kokaõpilane murdis küpsiseid põske pistmiseks ja koogi jaoks, mekutas kirsimoosi, segas küpsised hapukoorega.

Vanaemana küpsetasin klassikalise biskviitkattega õunakoogi muretaigna põhjal. Igal õunakoogi hooajal olen ikka ühe sellise teinud.

Tütretütar on huvi küpsetamise vastu varemgi tundnud, oleme koos kokanud. Vanaemana olen kogenum ja kannatlikum. Usun, et emapoolsel vanaemal on oluline roll geneetilise pärandi edasi andmisel ja küpsetamise huvi läheb geeni mööda edasi.  Kuna on sõstarde aeg, siis kook sai marjade järgi valitud.

Punane sõstar, valge sõstar, punane sõstar ’Viksnes’ mustjaspunaste marjadega 


Beseekattega punase sõstra kook kondenspiimaga. Retsept on võetud tuuliretseptid.ee Muretaigna põhi, täidiseks sõstarde segu kondenspiima, hapukoore, munakollastega, katteks munavalge beseekiht
Üleval Tuuli kook, all Lõvipreili kook

Vihmase ilmaga leidub ka tubaseid tegemisi. Väikemehele meeldib fotoalbumeid vaadata, oma raamatuid ikka ja ikka läbi lehitseda. 

Lugemisnurk

Koolilastel oli muidugi oma lugemisvara kaasas. Üks raamat oli jäetud esikusse peeglilaua peale. Kui küsisin, kelle Nuustik siin laua peal vedeleb, siis ei teinud kumbki häält😊Õhtul   luges tütretütar mulle ilmekalt ette I.Tomuski raamatut ,,Nuustik’’ . Vennas küll ei jõudnud raamatu lugemiseni, aga  järjehoidja sai  õige koha peale pandud.

Kõikide toimetamiste vahepeal tuleb poes varustamas käia. Lapsed pudisevad oskuslikult mööda poodi laiali. Väikemehe õhin poes oli silmnähtav.


Ostukorviga ringi rallides pidi kogu aeg jälgima, et põngerjas  alkovaba õlut või midagi muud hädatarvilikku salaja ostukorvi ei sokutaks. Ühele suurele laste mänguautole sättis poisike end istuma, aga kuna sellel rool oli ära võetud, siis prooviistumisega asi piirdus. Saunajook ja üks väike mänguauto läksid väikemehe ostukärusse. Poiss sai ruttu aru, et vanaema peab ostud läbi piiksutama, siis võib hapukoore talle korvi upitada. 
Lõvipoiss ja Lõvipreili olid suurema ostukogemusega, nad teadsid täpselt mida kuskilt riiulilt leida. Riivjuustu unustasin võtta, Lõvipoiss jooksis lipsti juustuleti juurde ja tõi paki ära. Saunajoogid ja kerged snäkid võtsime saunaõhtuks. Sattusime ostukontrolli. Tüli tekkis lohutuseks saadud šokolaadi pärast, kes rohkem asju korvi sokutas, sellel suurema ampsu õigus.
Paduvihm ja päike panid päeva jooksul lõhnama iga taime, lille, umbrohututi, kompostihunniku ja kanakaka põõsaste all.

Floksipeenar maja seina ääres

Floks ’Early Red’ hakkab varem õitsema ja õitseb pikalt

Flokse ei ole aias kunagi palju. Mädapea mõis korraldas 4.-6.aug floksipäevad. Mõisa kollektsioonis on üle tuhande sordi. Sõitsime Lõvisüdametega reedel, pärast suurt sadu, Mädapeale. Perenaine M. Vartla sättis näitust üles ja kurtis vihma ja tormi poolt räsitud õite üle. Noored olid huvitatud šaržinäitusest enam kui lilleõitest. Viisid numbreid ja nimesid kokku, tundsid mõne näitleja ja laulja äragi.
 

Lõvipoiss tundis oma sõbra vanaisa Arvo Pärdi ära

Aivar Juhansoni šaržinäitus ,  välja on pandud üle 800 pildi

Mädapea mõisa floksikollektsiooni hakati looma 2014.a. Hiljem on tellitud flokse Austriast ja Saksamaalt. Korraldati ostureise Venemaale kuulsate floksiaretajate juurde. Paari aastaga oli kollektsioonis üle 700 floksisordi. Nüüdseks on Mädapeal Eestimaa suurim floksikollektsioon, kus 70 % Venemaal aretatud, 30%  Euroopas aretatud sortidest, kokku üle 1000 floksisordi.
Mädapea floksiaed. Järgmise aasta näituse vihjeks olid siilikübarad lauale vaasi seatud

Mööda Mädapea mõisa floksialleed uute floksidega  kodu poole

Floks  ’Younique Old Purple' lilla õis valkja keskosaga
Floks ’Katja’ õis punakasvioletne
Laiguline leeklill ’Omega’ valge õiega
Floks ’Bambini Candy Crush' valge õis roosade sektoritega

Esimestena on aias valminud marjad: vaarikad, tikrid, sõstrad. Hommikulauas räägitud uudised ei tekitanud lastes just rõõmuhõiskeid, aga tööd tahtsid tegemist. Õhk, valgus ja tunne oli selline, et pärast lõunat läheb sajuks. Läksime aeda marju korjama: torkivaid tikreid ja punaseid sõstraid.  Lõvipoiss vaatas kõik kätteulatuvad põõsad üle, kus suuremad kobarad ja sai ruttu oma ämbrid täis. Pärast aitas õel ka korjata.


Kasvuhoones küpsevad viinamarjad, neid saab ükshaaval näppida ja suhu pista.


 Küpse kobara võib teiste vahelt välja lõigata.

Magus ’Aljosenkin’
Praegu küpsevad aias ploomid, suveõunad.

 
’Suhkruploomid’ istuvad ilusti reas

Kevadisest pügamisest ära ehmatanud ’Krügeri tuviõunal’ on suured viljad

 August on lopsakas ja värviderohke, valmivad tomatid, kurgid. 

Seenevana leidis oma kasepuraviku 😊

Vanaisa oli ilmajaama abil natuke luuret teinud, et laupäeval vihma ei saja. Muru oli olnud pikemat aega niitmata, sest iga päev sadas sahmakas vihma. Märga muru ei taha niita, sest nii võivad haigused levida. Suure palavaga niites võib päike lõigatud  kõrreotsi kõrvetada. Tuli leida sobiv aeg ja abilised. Seni kuni starteri aku laadis, tegi vanaisa tütrpojale kiire koolituse muruniiduki kasutamisest, kütuse lisamisest, õli kontrollimisest jne. Peagi vuristas poiss muruniidukiga osavalt üle õue, oskas jälgida, et niitmisaladele vahet ei jääks. Tüdruk sai korraks proovida, kuidas niiduk töötab.


Vanas-Roomas öeldi, et rahvas vajab leiba ja tsirkust. Leiba oli, õigemini kooki oli, puudus ainult tsirkus. Reede õhtul sõitis üks kloun mikrobussiga alevi vahel ringi ja kutsus rahvast tsirkust vaatama Kadrina rahvamajja. Laupäeva hommikul võtsin tütrelapsed kaasa ja sõitsime kohale.

 Palju oli noori lapsevanemaid oma võsukestega. Külas oli läti tsirkus- Gintarines Šalies Cirkas. Tsirkuse programmis tuli õhupallist üks tuvi välja, kassid kõndisid omapead, puudlid  hüppasid läbi rõngaste, kukk tegi rõngal tasakaaluharjutusi. Üks kloun oli velofigurist, teine žonglööris rõngastega, kolmas oli illusionist. 

Klounid kutsusid kohalikke lapsi etenduses kaasa lööma, noortel olid kogu aeg käed püsti ja soovisid lavale esinema minna.

Kohalikud noormehed taldrikuid keerutamas

Laupäeva õhtul oli saunaõhtu kogu rituaaliga: vihtlemine, külm ämbridušš, lõõgastumine, kerged suupisted, saunajoogid.
Pühapäeval sõitsid Lõvisüdamed isaga Sagadi puupäevadele. Vaatasid muuseumis ringi, osalesid meisterdamise töötoas, jalutasid mõisakompleksis, kus viis aastat tagasi toimus nende pulmapidu.
Sagadi mõisa õues sai kaarikuga sõita

Pühapäeval sõitis tütrepere koju Tallinna, poeg oli oma võsukesega juba varem koju Tartu sõitnud. Maja jäi üpris tühjaks.  Nädalase kiire toimetamise lõpetuseks kulus ära  üks lahe kontsertelamus. Peremees arvas, et ta pole enam selles eas, kus suu lahti vahtida, kuidas Naised Köögis toimetavad. Ta olevat oma elus juba kõiksugu asju maitsa saanud. Aga laululavale oli nõus mind sõidutama.
Elina Reinold tegi lõbusaid vahepalu 

Naised Köögis juubelituur ,,Kas enne tantsime ka?’’ Kadrina laululaval

Pühapäeva õhtul oli ilus ilm, võis õues istuda, hinge tõmmata ja värsket õhku nautida. Iga lapse ja lapselapse kasvamisele kaasa elada on olnud suur õnn. Muidugi on olnud unetuid öid, magamata päevi. Aga meelde jäävad rõõmsad asjad. Paljud põlvest põlve edasi antud kasvatusvõtted on aegunud, palju on uusi stiile. Paraku kõik kasvatusteooriad ei toimi ka. Lapsevanemaks ei sünnita, selleks olemist saab õppida. Sama kehtib ka vanavanemaks olemise kohta. Lapselapsed õpetavad meid oma rollist aru saama. Kõige vanem lapselaps on 21-aastane, noorim 1a10-kuune. Nende kasvamisega olen saanud 21 aastat vanemaks, elukogenumaks.  Üks on kindel, et armastusega saab kõik raskused ületatud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar