Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 11. veebruar 2018

Lõvisüdamete talvepäevad

Veebrauri algul sõitsid Lõvisüdamete vanemad Austriasse suusapuhkusele. Lastehoid jagati vanavanemate vahel ära, meie saime lapselapsed kolmapäeval enda vastutusele. Hara vanad tõid lastega koos niipalju kompsusid ja kodinad, et mõni võõras võis neid sõjapõgenikeks pidada. Kaasa oli võetud kogu talvevarustus koos rooliga ja roolijata kelguga. Meie olime õunakoogiga valmis lastelastele magusat lapsepõlve pakkuma.

Et talvepäevad täie vungiga käima läheksid, tuli rajameistritel ettevalmistusi teha.

Laiemate teede rajamiseks võeti kasutusele võimsamad lumesahad.

Avapidustuseks valmistuti lumeinglite tegemisega.

Neljapäeval oli põhirõhk kelgualadel. Ilusa ilmaga ei saa vanadusele mõelda, võistumängudest osavõtt oli kohustuslik.

Kelgurakendi vigursõit üle hangede.

Kokkulükatud lumehangest alla rullimine

Ja alla sõitmine.

Kui lapsed kelgutamast tuppa tulid, olid paled rõõmsalt punased. Mehise isuga asuti  suppi sööma.
Neljapäeva õhtul valmistuti keraamika töötoaks. Kaasa sai võetud mõned šabloonid, vormid ja  palju häid ideid. Tähtsal kohal oli ravimtaimedest tehtud tee joomine koos suutäie šokolaadiga.

Noored keraamikud tööhoos

Šablooni abil linnukujude vormimine


Õhtul kui vanaema oli väsinud ja torises toa koristamise, pesemise ja magama sättimise üle, siis vaatas tüdruk altkulmu otsa ja ütles ,, No, vanaema, mis sa jaurad, mine magama.’’  See  kasvatuse peegelpilt  säras otse näkku. 
Õhtul läks ilm käredaks (-14,6C), vanaisa külmutas talvepäevade auks kaks jäälaternat.


Jäälaternad

Reedene päev oli suusaspordipäev. Hommik algas varustuse ülevaatamisega. Usaldusväärne varustus on oluline, sest suusad peavad edasi viima ja tagasi ka tooma.

Suusaklambrid kaheksakümnendadest

Vanemad inimesed riietuvad suhteliselt paksult ja raja läbinuna nõretavad higist.

Vanaema ’lõikas’ suuskadega ees, lapsed tema kiiluvees. 

Mure suusakepiga 

 Kurvivõtmise stiilinäide

Kui suusatamast tuppa tagasi tulime, siis imestasin kuidas endale hing sisse  jäi. Lapsed särasid kui ladvaõunad.
Selle suusapäeva taustal saime silmanurgast jälgida kuidas iluuisutaja Yuna Kim Pyengchangis XXIII taliolümpiamängude olümpiatule süütas.
Õhtul läksime Sõbrannale külla. Sõbrannal on tütretütar meie noormehega üheealine, sügisel ootab neid mõlemaid koolitee. Rõõmsameelne tütarlaps esines meile tantsukavaga, kostitas külalisi naeru ja maiustustega.

Õhtu lõppes ühise vastlakukli söömisega

Koju tagasi sõites olid lapsed rõõmsad ja rahul. Piiga lihtsalt mainis, et tema ei teadnud, et meil oli päevakorras külaskäik Krislini juurde. Nagu riigikogulane....päevakord:))
Laupäeval seati uusi sihte. Spordipäev algas slaalomsõiduga. Meie vana kortermaja taga asub kelgumägi, kus kõik meie pere lapsed on saanud kelke lõhkuda ja suuski pilbasteks sõita. Nüüd siis lastelaste kord. Kutsusime ka väikse sõbranna kelgutama.

Kelgumäel poiss ees, tüdruk taga pool

Ütlesime Lõvisüdametele, et me oleme nende ema siin mäe peal kelgutama ja suusatama õpetanud, nüüd ta oskabki kaugel mägedes suusatada. Poiss vastas, et nad ongi praegu meie lapsed, kes õpivad sama asja, mis nende ema:)

Segapaari kahene roolijaga kelk 

Vanaisa seisis mäe otsas ja pidas vastu nagu männipuu läänetuulele. Viimaks laskus mäest alla koos tütretütrega. Küsisin Seenevana käest, kas ta mäletab, millal ta viimati siit mäest kelguga alla tuli. ,,Ah, mis seal ikka, siis kui meie poiss sama vana oli.’’ Meie poiss ikka mäletab seda?

Segapaari kahene roolita kelk 

Egas me Sõbrannaga vaadanud seda lusti pealt nagu tummad mammutid. Kui kelgul ruumi oli ja sabakont riske võttis, siis sai tütretirtsudega mäest alla tuhiseda:) 

Kelgumäel oli kaasas  soe tee ja võileb

Tervis ei ole nagu kosmonaudil, et jaksaks kogu aeg orbiidil lennata. Laupäeva õhtul tuli saun kuumaks ajada ja spordipäevade väsimus välja kütta. Lapsed saunatasid nii kuis suutsid, sooja vett nappis viimasele saunalisele. Tüdrukuke nuusutas seepi, et see on pähklipiima lõhnaga. ??? Hiljem taipasin, et ta mõtles kookospähklit:)  Poole kümneks oli majas  vaikus ja öörahu.
Pühapäev algas lastel vanemate ootamisega. Koogi küpsetamisel pakkus väike tüdruk abi. Lõunaks jõudsid ema-isa koos kingituste ja eredate  muljetega kohale. Saadi jutusoone peale kui juba vedas päeva õhtusse ja aeg oli kojusõitu alustada. 
Igapäevane elu ei paistnud meil kuskilt välja. Kui ajalehe taha ja teleka ette jõudsime, siis selgus, et saunaklubi oli vahepeal meie vallavanemale kambaka teinud ja  maha hääletanud, kohalikus kohvikus tuleb sõprade õhtu, lihakombinaadis käib streik edasi, Martin Fourcade tegi kolm möödalasku.
Sellised sportlikud talvepäevad seekord, vaim on virge ja selg on sirgem.
Lõpetuseks lumeolud sel talvel.

4 kommentaari:

  1. Mäletan-mäletan, miks ei mäleta.

    Tundub, et suuskadel vedas, et olümpiakavast on välja jäänud kahevõistlus.
    Samas segapaari kahene roolijaga kelk on tore lisandumine :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õigus,kuna A.Levandi võitis 1988.a Calgary OM kahevõistlustel pronksi, siis kõik poisid tahtsid mäel hüpekat teha. Võeti suuri riske ja sinna need suusad läksidki.
      Tore oli see, et mäel kohtasime vanu tuttavaid, kes nüüd oma lastelastega lustisid. Peale meie ja Sõbranna oli Uku ema oma pojapojaga kelgutamas.

      Kustuta
  2. Eriti äge. Tundubki, et teil olid kõik päevad ära jagatud tegevutseks. Mõni ime, et tüdruk seda päevakorraks nimetas.
    Ja, mis laste kasvatamise puutub, siis Kutt oli kuskil samas eas, kui arvas, et teie olete ka tema vanemad, mis siis, et teid tuli kitsuda vanaemaks ja vanaisaks.

    VastaKustuta
  3. Suusavarustus on pärandus vanematelt tegijatelt, osaliselt ka Kutilt. Kui Kutile suusatamist õpetasime, siis õppis ta kiirelt uisutehnika ära ja pani mulle pika puuga ära:)
    On temagi kelguräbal järgi lohisemas mäe pealt koju tulnud.

    VastaKustuta