Sentens

Carpe diem!

neljapäev, 15. veebruar 2018

HULLEMAST HULLEM, KOLLASE MAAKOERA AASTA ALGUS

 Soovisime sõbrapäeva puhul Seenevanaga lõbusalt aega veeta. Käisime vaatamas Rakvere Teatri etendust ,,Hullemast hullem’’. Tegevus toimub eelmise sajandi kahekümnendatel, amatöörteatrinäitlejad annavad esietenduse  ,,Mõrv Havershami mõisas’’ Naerda sai lustiga, rohkelt äpardusi oli seotud situatsioonikoomikaga. Mängisid Rakvere Teatri profid. Igatahes etendus õigustas oma nime .


Vasakult: Tarvo Sõmer, Eduard Salmistu, Silja Miks, Tarmo Tagamets
Arvustust saab lugeda SIIT

Kollase Maakoera aasta algas 15.veebr. 2018. Koer on oma loomult rahulik ja hoolitsev, peret kaitsev loom, pole karta, et valetab või  veab alt. Seega ootame heasoovlikku aastat. Kui armunud paarid abielluvad 2018. aastal, siis ootab neid ees õnnelik kooselu. Sel aastal sündinud lapsed on samuti elurõõmsad, hea tervise ja intellektiga.


Kõikvõimalike hobidega tegelemine tagab soovitud hingerahu. Tuleb uskuda headusesse. Koer just suurem asi põllumees ei ole, aga usin valvur ikkagi.
Mõtlesin, et milliseid koeranimelisi taimi tean või tunnen. Koeranimelisi taimi on aias vähe. Meie aias on kasvamas koerahammas, millest aias tehtud  pilti kahjuks pole, ainult pakendist. Koerahamba nimetus on tulnud sibula kujust, mis meenutab koerakihva.



Üks tuntumaid on liivastes männikutes, mererannas kasvav koer-kibuvits (k.a. roheliseleheline kibuvits )

Koer-kibuvits Rosa canina L

Üks koerakäpp, millest olen kuulnud. Saaremaal, Sõrve poolsaarel kasvav orhideeline püramiidjas koerakäpp.

Püramiid-koerakäpp  Anacamptis pyramidalis

Lahemaal alustab õitsemist mai algul väheldaste tumesiniste õitega nõmmkannike, seejärel koerkannike. Tal pole juurmist lehekodarikku, õied natuke heledamad.

Koerkannike Viola canina L

Üks mürgine koeranimeline taim on äratuntav, koeraputk, kasvab inimasustuse lähedal, prügihunnikutes, parkides,  halvalõhnaline, taimemahl ärritab nahka. Lehed  on sarnased petersellilehtedele

Koeraputk Aethysa L

Veel üks väga mürgine taim, mis on nime poolest rohkem kuulsam kui välimuse poolest, see on koera-pöörirohi. Mürgistusnähtudeks on peapööritus ja oksendamine,  võivad tekkida krambid, märatsemishood, imelikud kujutluspildid jne.  See on prahipaikade ja jäätmaade tüüptaim, teeservade umbrohi, raipelõhnaline taim.


Koera-pöörirohi  Hyoscyamus niger L

 See taim võib koera segaseks ajada. Teda olla isegi sel eesmärgil kasutatud: vihamehe koerale viidi koera-pöörirohu keeduvees leotatud leivaviil, koer sõi selle ära ja läks maruvihaseks, ka oma peremehe peale. 

Veel koera- nimelisi taimi: koerasinep, koeratubakas,  koeranaeris, koer-karusmari, koerakeel jne.
Vanasõnu koertest.
Kes muu koera saba kergitab kui mitte koer ise. Kui saad üle koera, saad ka üle saba. Küll koer koera tunneb. Haukuja koer ei hammusta. Ära arva koera karvast, vaid hambast. Las koerad hauguvad, karavan liigub edasi. Omad koerad kisuvad, omad koerad lepivad.
Fraasid.
Ei kõlba koera saba allagi. Siia ongi koer maetud. Selle peale ükski koer ei haugu. Neid peikasid oli ümber maja nagu kirjusid koeri.
Tarmukat koera-aastat!

2 kommentaari:

  1. Tõelist koerailma ei oota sellelt aastalt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õige peremees ei aja ka koera välja sellise ilmaga;)

      Kustuta