Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 26. detsember 2017

Jõulupühad

Jõulupühad on selleks, et olla koos pere ja lähedastega, öelda häid sõnu, teha midagi koos, meenutada toredaid kohtumisi, istuda perega koos söögilauas. Kui lapsed väikesed olid, siis oli traageldamist rohkem. Aastalõpupeod lasteaias ja töö juures, pühadekontserdid koolis, jõulunäidendi lavastamine lõpuklassides, veerandi lõpetamine, külaskäigud vanemate juurde, külaliste vastuvõtmine. Nüüdseks on jäänud ühine istumine laste peredega jõululauas, enamaks pole vajadust.
Laupäeva lõunaks jõudsid maale Lõvisüdamed koos emaga. Küünlavalgus, kuuselõhn ja tunne oli selline, et tahaks piparkooke küpsetada. Lapselapsed olid...

...vormimisel ja ...

kaunistamisel abiks


Õhtuks oli tellitud saun. Saunast välja tulles oli kena värske tunne nagu pesul pärast pesemist.
Jõululaupäeva hommikuks oli torm siin-seal kuused ümber lükanud ja Haral vanavanematel  elektri ära võtnud. Nii pidid nad lõunast alates küünlavalguse õhtut pidama.
Hommik algas päikesepaistega, ilm oli karge. Lapsed sättisid õue suusatamist proovima, õhuke lumekirme kattis tagaaeda. Tuul puhus päris valjusti ja otse tagant.

Suusasaabastega suuskadel

Suusasidemetega suuskadel

Kelguga tiirutamas

Jõululaupäeva lõunaks saabus Doktorant abikaasaga. Lapsed ootasid elevusega jõuluvana tulemist. Seekord  oli kingikott ukse taha jäetud, sest habemega vanal oli palju tööd. Kinke jagas ja etteasteid kuulas päkapikk-doktorant. Küll lastelastel on ikka luuletusi varnast võtta. Ühe luuletuse jagasid  õde -vend omavahel sõbralikult ära. Kingituste üldnimetuseks  sobis ilus-kaunis-elegantne.  Jõuluvana kotis oli hurmav parfüüm, elegantne lipsukomplekt meestele, väärikas käekell, tähtsad kreemid, kaunis naiste lips, vahvad meisterdamiskomplektid lastele, dušinurk nukule jne. Kahjuks ei jõudnud päkapikud Islandile kommikotiga õigeks ajaks kohale. Tervitame kallist tütart ja tütrepoega ning soovime hingerahu ja head aasta lõppu.

Fotol ja raamatu kaanepildil on sama noormees, meie Lõvisüdamik☺

Garaaži kokkupanekul oli abiks Lõvisüdamiku onu, ema ja isa, õde andis lihtsalt tarka nõu. Esimese jõulupüha õhtuks oli kuuse all vahva pesula-remonditöökojaga garaažikompleks. 


Tütretütrele tõi jõuluvana meisterdamise komplekti, kus tuli 1200 tükikest kleepida printsesside kleitidele. Jõulu esimene püha mööduski piltide kleepimisega. Kuidas üks neljaaastane suudab nii järjekindel ja püsiv olla, et ennem ei lõpeta kui töö valmis on. ,,Ma olen nii õnnelik, et ma pildid valmis sain’’ oli tema lõppsõna.

Kleepimistöö algus 

ja lõpptulemus

Söögilauas oli arutelu saarte murdesõnade üle, mis erinevad Saare-ja Hiiumaal, Muhus, Kihnus ja teistel väikesaartel. ’Emm, too tuhlis ja nott lauale!’- 'Vanaperenaine, too kartul ja kaste lauale!’ Kui saare naised peaksid pool nädalat ilma rääkimata istuma, siis oleks mõnigi hinge heitnud. Saare juurtega Seenevana mõtleb  tõsise näoga oma juttudele muidugi poole juurde, aga see ei sega tema juttu tõe pähe võtmast. 
Mõned jõulutraditsioonid on  külge jäänud, isegi ei tea kuidas need on alguse saanud. Jõulueelne suurpuhastus toomapäeval, küünla põletamine talvisel pööripäeval, et tähistada valguse võitu pimeduse üle, jõuluööl öö läbi toas valguse hoidmine. 


Ehitud kuusepuu. Traditsiooniline jõulutoit verivorstidega. Piparkookide küpsetamine ja kaunistamine kogu perega.
Noorpered käisid Rakvere erilist kuuske vaatamas. Lapselapsed arvasid selle rohkem raketi kui kuuse moodi olevat. 
Head tunded peletavad stressi. Pika aja jooksul on õpitud oma meeleolusid ohjes hoidma ja rõõmsaid läbielamisi intensiivselt kogema, siis hoolitseb keha enda eest.  Üksi oleks ikka igav nagu vanal varesel raagus puu otsas. Pimedatel õhtutel kulub aeg näputööga kiiremini.

Sõrmkindad poisile

Sõrmkindad tüdrukule

Päeva pikenemine toimub tasahaaval, valge aeg toob kevade lähemale. Kõike kaunist! 
PS. Keegi oli öösel lume ära virutanud ja jäised rööpad maha jätnud.

1 kommentaar: