Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 19. detsember 2017

Piparkoogimaja

See on vist lapsepõlve täitumata unistus, et jõuluks tuleb piparkoogimaja vormida ja kokku panna. 
Vormid on mõned aastad tagasi ’Apelsini’ poest ostetud, kestavad siiani.


 Niipalju peab arvestama, et tainas võib paisuda erinevalt ja siis maja küljed ei ole alati sirged, aga suhkrukaramelliga liimides saab need kokku sulatada ikkagi. Tainas laua peal laiali rullida, siis tõsta tainas küpsetuspaberile, asetada vormid tainale nii, et vormide vahele jääks veidi paisumise ruumi. Eemaldada üleliigne tainas ja  libistada  detailid küpsetuspaberiga koos ahjuplaadile, nii ei veni detailid välja.


Aknaruutudeks sobivad klaaskaramelli kommid. Mina ei ole purustanud eelneval, olen lihtsalt pannud aknaruudu sisse üks või kaks kommi. Komm sulab ahjus ära ja muutub aknaklaasiks.


Ahjust välja võttes karamell mullitab, kuid jahtudes muutub selgeks.


Kui on ära jahtunud, siis tuleb ettevaatlikult küpsetuspaberi küljest lahti tõmmata.
Kokku liimimiseks tuleb 100g suhkrut sulatada madalas potis või pannil seni kuni karamell hakkab kergelt mullitama. Kõigepealt kasta otsasein külgepidi karamelli sisse ja siis kiirelt suruda kokku esiseinaga, siis teine otsasein jne. Tuleb jälgida, et detailid täisnurga all kokku jääksid. Katuse liimimiseks kasutan puulabidat, millega kannan vedelat karamelli maja otsaseina äärtele, millele katusedetalid kinnituvad. Kui nüüd on mure, mida panni ja ülejäänud karamelliga teha, siis tuleb sooja veega likku pannna. Suhkur ju lahustub vees, mõne aja  möödudes saab panni ja labida puhtaks loputada. Majas on valgustus ka, meil  on väiksed jõulutuled patareidega.
Mõned pildid varasematest aastatest ka.

Piparkoogimaja 2014

Piparkoogimaja 2015 katusaknaga

Piparkoogimaja 2016 eriti uhke kuuega

Piparkoogimaja 2017 pööningukambriga



Sel aastal siis ’moes’ jala peal seisvad piparkoogid

Piparkoogimaja 2018

1 kommentaar: