Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 6. august 2019

Floksipäev

Rahvusvahelised floksipäevad  toimusid  2-3. augustil Mädapea mõisas juba neljandat korda. Reedel oli pidulik avamine, kontsert Pulmamaja terassil. Laupäeval hommikul kutsusin naabrinaise kaasa ja sõitsime Mädapeale. Jutuajamise tuhinas põrutasin õigest teeristist mööda. Naabri tähelepaneliku märkuse peale pöörasin ringi ja jõudsime õnnelikult kohale.
Sissepääsu kõnnitee kõrval õitsevad kevadel eesreas pojengid, tagareas suvised floksid.


Ilus õis, kroonlehed ei kattu ja on kergelt lainelised, suur õisik
Nimesildilt lugesin ’Infanta’

Mõisa saalis oli floksinäitus üles pandud, imetleda sai hunnitut õieilu. Hääletamine käis nööpidega. Iga sordi juurde oli asetetatud topsik, kuhu sai nööbiga oma lemmikule hääle anda. Seekord olid sordid laudadel värvitooni järgi selekteeritud.

Lemmiksordi valimine


Floksinäituse väljapanek

Vasakult paistab aedfloks sort ’Üllatus’


Mädapea mõisa perenaise Marika Vartla aretatud uued aedfloksisordid ’Suudlus’ ja ’Glamuur’ olid samuti välja pandud.

Mõisa perenaine külalistega


Mõisaaias jalutades sai õisi lähemalt vaadata, nuusutada, nimedega lähemalt tutvust teha ja kaasa osta.

Kollektsioonaed, eesaed, vaade kasvuhoone juurest

Kollektsioonaed, vaade tagaaiast kasvuhoone suunas

Esimesed floksid jõudsid Eestisse juba 187 aastat tagasi. Floksid on  meeldima hakanud seepärast, et neid on saadaval paljudes toonides ja nende õitseaeg on pikk. Varasemad hakkavad õitsema peale jaanipäeva ja hilisemad lõpetavad oktoobri alguses. Ühe taime õitseaeg kestab kuni poolteist kuud. Õie kuju võib olla väga erinev, samuti taimede kõrgus.
Eesti sortidest peale Rudolf Tamme poolt aretatud ’Helmi Puur’i nõukaajal ei olnudki midagi. Seegi on aretatud 50 aastat tagasi. Nüüd on eesti lillekasvatajad asunud uusi sorte aretama. Nimetan siin mõned:  Asu talu perenaise Aide Vendla sort roosaõieline ’Roosi’, Sulev Savisaare heleroosa õis vaarikapunase silmaga ’Sulev’, Koidu Reinup sinakas ’Üllatus’ ja huvitava valge õiega roosa varjundiga ’Sitsiseelik’, Merike Mäemetsa ratttakujuline erkroosa õiega ’Juljana Elisabet’, Marika Vartla purpurlilla ’Estonia 100’  või purpurlilla kopteritiibu meenutava õiega ’Herbert Ving’  jpt. Kaunite sortidega tasub lähemalt tutvust teha.
Meie tuntud lauljanna on endanimelise floksi saanud. 2012. a on L. Golubitsakaja poolt aretatud floksisort ’Anne Veski’.

Aedfloks ’Anne Veski’
Purpurlilla õis suure valge kiirgava tähega tsentris, 120-140 cm kõrge

Mõisaaia sortimendiga saab tutvuda SIIN
Jalutuskäigu lõpetasime müügileti juures. Ostsime nii kohvi-pirukat kui ka taimi. Kodus tuli kaasa ostetud taimedele koht leida. 
Aedfloks ’Coral Flame’  ’Early Dark Pink’, ’Sherbet Blend’

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar