Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 2. august 2021

Teine päev Hiiumaal

 Teise päeva hommik oli pilves, öösel oli vihma sadanud ja õhk värske. Pärast hommikusööki sõitis giid õuele ja uued rajad ootasid.

 Katri külalistemaja asub Tubalas keset põlde, metsasid, kaunist loodust.

Meie vihmamärg reisibuss
Tubala pukktuulik

Tubalas asub kaks ehitismälestist. Tõnise tuulik ja Tubala pukktuulik. Tubala pukktuulik jäi meie ööbimiskoha lähemale,  hommikuseks soojenduseks vaatasime pukktuulikut lähemalt.  135 aastane tuulik on ehitismälestis. Tubala rändrahn on mahu järgi suuruselt kuues kivi Hiiumaal. 
Tubala vai

Rändrahnu lähedal on Tubala vai. Legendi järgi olevat Leiger vaia maasse löönud, et see hoiaks  Hiiumaad merepõhjas kinni ja oma kohalt ära ei ujuks. Seda seletas giid erilise lusti ja rõõmuga.

Plaanisime sõita Reigi küla põhjatippu Eiffeli torni vaatama. Torn on 1/10 Pariisis asuvast Eiffeli torni kõrgusest, seega 31,4m kõrge.
Kohalik külamees Jaan Alliksoo on kõik puukujud, putkad, laevad, seiklusrajad ise meisterdanud. Puidust asjad on ilma viimase lihvi ja viimistluseta, aga nikerdamist on nendega küll olnud.

Uus hobi pidi olema taimede kasvatamine. Ostab seemned ja proovib kasvatada. Vanadest rehvidest on tehtud taimepeenrad, nimed juures. 


Paistab, et meisterdaja hakkab ära väsima. Natuke õllesena ei jõua kõiki ehitisi, konstruktsioone korras hoida. Mõni asi on nööriga kokku tõmmatud, mõnele tungraud alla pandud, et kaela ei kukuks. 
Kogupere Elamuskeskus Tuuletorn on Hiiumaa uusim vabaajakeskus, mis ehitati Käinasse.
0.korrusel- veealune Hiiumaa. Veealuses maailmas saab imetleda laevavrakke ja allveelaeva, vaadata krabide mõõgaduelli, õppida tundma Hiiumaa kalu.
Väljapanek mere poolt randa uhutud esemetest
1. korrusel- Hiiumaa rannikul saab nuusutada Hiiumaa rannikutaimi, tunda tormituult, katsuda hülgenahka
2. korrusel hiidlaste lood- mida hiidlane sööb, poest ostab. Saab õppida hiiu keelt ja huumorit.
3.korrusel- Hiiumaa tunne. Saad kõrvaklappidest kuulda mida tunnevad ja hindavad tuntud hiidlased. Saab mediteerida võrkkiiges video saatel.
4.korrusel- taevane Hiiumaa. Hiiumaa ilma juhtpaneeli taga saab ise ilmataat olla ja vihma välja kutsuda

5.korrusel- Hiiumaa tuules. Mööda keerdtreppi saab katusele päris Hiiumaa tuule kätte. Saab heita pilku Käina lahele ja viibata saarlastele.

Saarlastele lehvitatud

Kohvikus tegime ühe ergutava kohvi ja sõit läks edasi Käina kiriku varemete juurde. Algselt paiknes Käinas 13.sajandil ehitatud puukirik. Käina Martini kivikirik ehitati 1492-1515.  Et aja jooksul kirik jäi väikeseks, siis ehitati kiriku lõunaküljele juurdeehitis,   altar tõsteti põhjaseina. Kuna kirikud ehitatakse ida-lääne (altar idas) suunas, siis selline põhja-lõunasuunaline on ainulaadne. 


II MS käigus Käina lahingus 1941.a.  põles Käina kirik varemeteks. Kunstimälestisena  on  kaitse all rõngasrist ukse kohal ja mitu hauaplaati.
Rannu Pubis sõime maitsvat kooreklopsi

Pärast lõunasööki võtsime suuna Kassari saarele. Tegime jalutuskäigu Orjaku matkateel.

Orjaku õpperada kulgeb Käina lahe kaldal. Läbi roostiku kulgeb ligi poolekilomeetrine laudtee, lõpeb  linnuvaatlustorni juures.

Rada koosneb pikemast ja lühemast ringist, meie läbisime väiksema roostikuringi. Matkatee on varustatud infotahvlite ja istumiskohtadega. 
Suure Tõllu vend Leiger hakanud Käina kirikut ehitama, see ei meeldinud Saaremaal elanud Tõllule. Talle tundus, et ilma suurema venna loata tuleb Käina kirik veel kõrgem kui Tõllul Karja kirik. Hakkaski siis Käina poole kive loopima. Üks kivi kukkus siia lahe veerde. Nimi ongi Tõllu kivi, üle nelja meetri lai ja üle kahe meetri kõrge. Tõllu ja Seenevana kodukoht on Tõlluste. 

Nii käiski saarlane kivi peal uhkeldamas, et kõigile ette näidata kui suure lendkingituse  omakülamees teele saatnud oli.

Saarlane ja hiidlane ikka oma saari kiitmas

Vaatealus on kahejärguline. Madalam alus ja natuke kõrgem pukk on vaatega Käina lahele. 

Torni kõrval on linnustikku esitlev infoalus. 

Hüüp
Kassari saarel, seal kus suunaviit näitab Sääretirbile viivale teele, seisab 3,5 m kõrgune pronks-Leiger ja vaatab üle mere Saaremaa poole. Õlale võetud kivil istuvad kaks meest, kellest üks näitab ühes ja teine teises suunas.

Leigeri pronkskuju

1991.a. valmis Kalju Reiteli skulptuur, mis pidi samal aastal Hiiumaale püstitama, kuid jäi kuueks aastaks algul Tallinna ja siis Kärdlasse kuuri alla seisma. Nii läkski skulptori nali tõeks  ja ei suudetudki algul kujule kohta leida- üks tahtis üht ja teine teist kohta.  Nüüd on hiidlased juba kujule ka lisaväärtuse juurde mõelnud. Kui naisterahvas tahab lapseootele jääda, siis peab Leigeri hargivahelt läbi jalutama. Lapse sugu määrab see, kummas suunas jalutatakse, kas eest tahapoole või vastupidi. Jajah, hiidlaste naljad! Sõitsime Kassari saarelt välja Vaemla villavabriku juurde. Villavabrik on pereettevõte, tegutseb 1992. aastast.  Lõng valmis üle 100-aasta vanustel masinatel, kohalikust Hiiumaa lambavillast. Masinad on toodud Poolast, kus selliseid hakati tootma 19.saj keskel. Kudumid on naturaalsed, lõnga ei värvita. 19.sajandil ehitati hoone Vaemla mõisa heinaküüniks. 

Villahunt-masin oma raudhammastega segab ja rebib villa kohevaks.
 
Kraasimismasin teeb villast õhukese villavaiba

Ketrusmasin on nagu vokk, keerutab heide lõngaks.

Korrutusmasin keerutab kaks lõnga kokku
Lõpuks haspeldaja kerib lõnga vihtidesse.

Suuremõisa lossi ehitas 1755-1760 krahvinna E-.M. von Stenbock, poeg Jacob, kes päris mõisa oma emalt loobus võlgade tõttu 1796.a. Suuremõisast. Mõisa sai parun Otto. R. L. von Ungern-Sternberg. 1909. a.alates oli mõis  Stackelbergide valduses. 1920.a. mõis riigistati ja seal alustas tööd kool. Praegu on koolis nii põhi-kui ametikool.

 
Suuremõisa mõisa härrastemaja



Härraste söögisaal


Lae ornamendid


Parempoolses tiibhoones asub kohvik Padakonn

Otto Reinhold Ludwig von Ungern-Sternberg oli kammerhärra,  vabamüürlane, merekapten, reisimees, õppinud Saksamaal Herrnhutis, Leipzigi ülikoolis. Talle kuulusid Kõrgessaare, Putkaste,  Suuremõisa ja Partsi mõis. Ajalukku läks mereröövli ja nn Ungru krahvina, kes kuulujuttude järgi olevat ehitanud valemajaka, mille  abil  meelitas laevad Hiiumadalale. Ta olevat mõnel tormiööl käskinud Kõpu tuletorni tulel kustuda lasta, Näkimadalale jooksnud laevadelt seaduses suuremat päästetasu võtnud. Giidi jutt jõudis vandiraiujateni. Need on saare ja hiiu randlased, kes raiusid merehätta jäänud purjekatel vandid läbi, et mastid maha langeksid. Eesmärk oli  kohandada laevale  ranna tavaõigust, murdunud mastidega laeva võis rüüstada. 1804.a. saadeti Otto Unger-Sternberg rootsi laeva ,,Brügg Morian’’ röövimise ja kipri  Carl Malmi tapmise eest Siberisse. G.Ernesaks on loonud J. Smuuli libreto põhjal ooperi ,,Tormide rand’’, mille peategelane oli Ungru krahv.
Sellest ooperist on meelde jäänud üks laul maailma loomisest, mis hiidlasest kolleeg kunagi laulis.
Vanasti kui maailm loodi, lõi ka jumal Hiiumaa...
...Saaremaa niisama paese 
aga naeruks hiidlasel,
ta lõi sinna naljavaese
aga tööka saarlase..

Jalutasime läbi Suuremõisa aia. Lossi kõrval olevast kunagisest Kirsiaiast on saanud kaunis  kooliaed. Aia keskmeks on ümmargune tiik, mis on ümbritsetud püsikupeenardega.
Banaanipuud
Hall pähklipuu
Olime Hiiumaal avastanud hulga kauneid ja ilusaid paiku, külastanud kuulsaid majakaid, saanud osa hiiu  kultuurist ja ajaloost.  Oligi aeg asuda tagasiteele. Sadamas ootas üks vanamees kitsega juba praami.

 


Hiidlased saatsid p/l Tiiu nädalavahetuseks saarlastele appi, sest vastu kaid sõitnud p/l Tõll oli remondis.  Nädala sees sõitis p/l Tiiu Rohuküla-Heltermaa liinil. Järjekord oli lühike ja me saime õigel ajal üle.  


Hüvasti Hiiumaa!  Hiidlased on tormides-tuultes karastunud naljavennad.  Tee küsimisel peab sõnu valima. Kui küsida: ,,Kuhu see tee viib? ’’ vastab hiidlane: ,, Ei vii see kuhugi, ikka ise tuleb minna.’’
Mandrimehel tuli kõhuhäda ja küsis hiiu perenaise käest, kus siin väljakäik on. Hiiu proua ei suutnud ära imestada: ,,Äinoh, kui sisse oskasid tulla, küll siis välja ka saad!’’
Hea, et me saarel ei ela, sest Hiiumaal võib olla pere kohta kolm kana, muidu siblivad saare laiali.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar