Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 3. märts 2024

Veebruar

VÄIKESED RÕÕMUD

Esta Oja

On alles väiksed rõõmud:

rõõm päikesega hommikust,

rõõm päevast ühest valutust,

rõõm ööst, mis sest, et unetust.

On alles ainult väiksed rõõmud:

rõõm lastest, armunuist, 

rõõm lastelaste tulekust,

rõõm elust, mis sest, et tundmatust.

On alles väiksed rõõmud:

rõõm ikka kestvast olekust, 

rõõm väiksemastki õhusõõmust,

rõõm igavikku minekust.

2024.a alguse ilmaennustus oli selline. Tõmmis on tehtud 2.jaanuaril. Terve nädal põrutas -25°C, külm hakkas akendest sisse pressima, ahju ei saanud ka lõhki kütta. Otsisime suleteki välja. Autod külmusid õues kangeks.



Uue aasta algul raviarsti määras uue raviskeemi, enesetunne paranes. Haigus on kõhukoopas, seega seotud seedimisega. Peab jälgima, mida ja kui palju süüa. Jaanuarikuu möödus antibiootikumi, mikrobioloogilise bakteri, palaviku raviga. Emo arst ütles vereproovi kohta, et verega pole siin küll midagi pistmist. Aneemia. Aastavahetusel saime koroonaga pihta. Koroona külge oli  keevitatud nohu, kurgukipitus, köha ja palavik, silmade kuivus, maitsemeele kadumine, väsimus, lihaste valu, mis erinevatel ajahetkedel ootamatult välja lõid. Trepist üles-alla turnimine on paras katsumus. Seenevana sai lisaks kurgukipitusele veel ragiseva ja rögiseva köha, mille raviks perearst kirjutas antibiootikumi, hiljem arst kuulas bronhe ja kopse, veendumaks, et mingeid tühistusi pole tekkinud. Kehva enesetundega tuleb esiplaanile suhete olulisus. Kui puudub jõud ja energia, et voodist üles tõusta, siis abikaasa tehtud hommikupudru või poolvedel muna saavad uue väärtushinnangu.  

Et järje peal püsida, tuli  igapäevaseid tegevusi jätkata, päevakava jälgida. Rutiin on oluline nii endale kui pereliikmetele. Lähedased teavad, millal on vaja abistada, millal on oluline vaikus ja puhkus. Hügieeni jälgimine, toitumine, puhkamine, lihtsamad majapidamistööd on päeva peale ära jaotatud.

Veebruarikuus on mitmed tähtpäevi ja sündmusi. Naabritüdrukul on veebruaris sünnipäev. Lahke sünnipäevalaps tõi kapsapirukat ja kooki. Et päevadesse vaheldust tuua, tähistame neid kodusel viisil. 10. veebruari hommikul hirmutas termomeeter oma miinustega.  Kadrina rahvamajas saavad kokku kodumaise kauba tootja ja tarbija,  käsitöö ja hoidiste pakkujad. Läksime mett ja kalatooteid ostma.

Ostsime vutimune, mett ja vastlakukleid😊

Sõbrapäevaks sain endale väikeste pannkookide küpsetamise panni. Nüüd ei kõlbagi enam suurel pannil mune ja pannkooke praadida.

Vastlapäevaks läätsesuppi ja külmutatud croissantist vastlakuklit



Suur Vend oli mandril teatrituuril. Reedel, tehti Viljandi Ugalas paraadpilti ja laupäeva õhtul külastati Rakvere teatrit.

Pühapäeval saime kokku Kadrinas. Saame venna perega küll harva kokku, aga mul on hea meel, et mul vend on. Kui on mure või rõõm, saame seda mõlemapoolselt jagada.



Et naeratus on iga inimese puhul eriline ja oluline, see tuli kohe meelde kui üks esihammas murdus juurelt. Rakvere Hambakliinik osutas esmaabi, eemaldas juure, määras antibiootikumi ravi. Nüüd tuleb supi söömisel tähelepanelik olla, et midagi maha ei pudiseks.
Jätkuvalt toimib hea meeleolu loomiseks suhtlemine sõprade ja sugulastega. Väärtuslikud on koosviibimised laste ja lastelastega.


Vanaisa kitarr sai häälde pandud ja ära tinistatud

Vabariigi aastapäeval sai pere korraks kokku. Kanapidajatena on meil laual munavõi, täidetud munad, munamäärdega musta leivaga kilud.
Õhtul vaatasime Eesti Vabariigi 106.aastapäevale pühendatud kontserti, mis tekitas erinevaid emotsioone. Kuulasime EV presidendi kõnet, milles oli kolm olulist teemat, haridus, riigikaitse ja majandus. Presidendi vastuvõtt on kujunenud üheks vaadatumaks saateks, rõõm valdas meid, et meie Kadrina Keskkooli  CADrina üks korraldajatest Kristi Aimla Maripuu oli ka kutsutud kätlemistseremooniale.
Veebruari lõpus on sünnipäev ühel heal ja abivalmis sõbrannal. Ta on väga osav saviga mängimisel.
Keemikule pühendatud tass


,,Vareda  on lugu mälestustest, armastusest, unistustest. Ühe noore mehe eneseavastamisest. Hea lugemine. Kokaraamatud ootavad koos tütretütrega koos tegemist.

2 kommentaari: