Aastate jooksul on erinevaid põõsaid ja puid istutatud. Kreegid andsid juba kevadel õiterohkusega märku, et on oodata head saaki. Nii ongi.
Saaremaalt kaasa toodud kreegipuud on hästi kohanenud ja andsid korraliku saagi.
Teeneka mahlaauruti abil saime kreekidest mahla.
Alles jäänud marjasegu ajasime läbi sõela. Sellele sõelast läbiaetud massile lisasime kooritud, puhastatud ja hästi väikseks tüķeldatud pirnid. Segu uuesti keema ja samal ajal lisasime suhkru.
Retsept
1,5 kg kreegipüree
0,5 kg tükeldatud pirne
1,5 kg suhkrut või 1kg moosisuhkrut.
Sellest saab maitsva siidise moosi, kus pirnitükid jäävad krõmpsud. Ahjualusele sobib küll pannkookidega pakkuda.
Kus on, sinna tuleb. Tuli Seenevana oma ämbriga!
Samal ajal kui mahla aurutati, sai seened puhastatud, purgid ja korduvkasutatavad pudelid ette valmistatud, marinaad keedetud. Meie peres on seenemarinaad olnud selline:
1l vett
1porgand puhastatud, seibideks lõigatud
1 sibul ratasteks
3-5 tera pipart
2-3 tera vürtsi
1 leht loorberi
kaneelikooretükk
2 triiki spl soola
3 triiki spl suhkrut
1-2 spl äädikat
Eelnevalt kupatatud seened marinaadiga keema lasta ja kohe ettevalmistatud purkidesse.
Kreegi siirupi valmistamiseks lisasin 3,5l mahlale 0,5l vett ja 2 ,5 kg suhkrut. Siirupil on kreegi vürtsikas maitse ja ilus punane värvus.
Paneb neelud käima tööpäeva lõpuks. Paar purki-pudelit võib rahus tartlastele kõrvale panna.
VastaKustutaJagub, jagub, iga suurema linna esindusele.
KustutaNii palju seeni ikka... uskumatu
VastaKustuta