Sentens

Carpe diem!

neljapäev, 1. oktoober 2015

Sügisannid

Tore kui sügisel saab saaki salve koguda ja aiasaadustega lauda katta. Oleme teist aastat kasvatanud spagetikõrvitsat. Spagetikõrvits kuulub kõrvitsaliste perekonda, botaaniliselt on see mari. Nimi on selline, kuna kuumtöötlemisel muutub viljaliha spagetitaolisteks ribadeks.
Spagetikõrvits.

Sel aastal on seentega ikka vedanud. Jagub söömiseks, marineerimiseks.

Retsept mõlemast toorainest.
1 spagetikõrvits
kuuseriisikaid või muid mahedamaitselisi seeni
või
oliiviõli
1 tomat
1-2 küüslaguküünt
1  väike sibul
peterselli, soola, pipart
juustu
Valmistamine: kõrvits lõigata  pooleks ja  lusika abil teha seemnetest tühjaks, seest määrida oliiviõliga, soola ja pipraga. Seened, hakitud sibul ja küüslauk võiga praadida pannil. Segada peterselliga ja täita kõrvitsad seguga.  Natuke võib sisse segada eelnevalt viilutatud juustu.

Tomat lõigata pooleks ja vajutada lõikepool allpool täidisele. 200 kraadi juures 50-60 minutiks ahju. Kui täidis on kõrvitsa sees, küpseb kauem. Kahvliga võib ,,kontrollimas’’ käia.
Kuuseriisika täidisega spagetikõrvitsad.

Kui juust ära jätta, on veganite toit. Sellisel söögil ei ole vaja kilosid ega kaloreid arvutada.
Magusat ikka ka!
Kunagi lugesin kokaraamatust füüsalisemarmelaadi retsepti. No mida iganes moosiķs vaja keeta! Nii ma mõtlesin tookord, kuid nüüd tegin ise füüsalist moosi. 
Füüsal ehk inkamari  pärineb Kesk-Ameerika ja Põhja-Ameerika lõunapoolsetelt aladelt. Harilik füüsal ja jaapani füüsal on ilutaimed ja nende marjad ei ole söödavad.
Harilik füüsal e hiinalatern.
Mehhiko füüsali marjad on söödavad.

Füüsalise viljad sisaldavad C-vitamiini, neis on ka orgaanilisi happeid ja pektiini. Meil kasvavad taimed kasvuhoones. Tänavu tuli marju rohkem kui ära süüa jõudsime, nii tuligi mõte moosi keeta.
Füüsali marjad tuleb keeva veega üle loputada, et eemaldada marjade pinnal olev liimaine, mis muidu jätaks hoidisele ebameeldiva maitse.

Õuntel eemaldada varred ja õiejäänused. Koorida ei ole vaja ja südamik jäetakse ka alles, sest koore all ja südamikus on rohkem maitseaineid. Lisasin ka paar tükeldatud ebaküdooniat õuntele. Vähese veega keedetud õunad surutakse läbi sõela. Saadud püree tuleks kaaluda, et hiljem suhkrukogust oskaks arvutada. Püreele lisada tükeldatud füüsalid.
Retsept:
1kg koorimata tükeldatud õunu
1kg füüsalist
1kg püree kohta
700-800 g suhkrut
Tükeldasin küll füüsali marju eelnevalt, kuid viljakestade tükid olid segus tunda, on ju tegu tomatillodega. Kuna ühel väikesel järglasel on ainult piimahambad suus, siis võib juhtuda, et tomatillode kestaribad võivad sattuda hammaste vahele, seetõttu püreerisin saumiksriga kõik ühtlaseks. 


Õuna-füüsali moos.
No ja kuidas maitseb? Maitseb nagu õunamoos, millele on lisatud väikeseid kollaseid tomateid. Vedel jäi ka. Pudru sisse kõlbab ära peita.

4 kommentaari:

  1. Ma just mõtlesion, et pole postitusi olnud tükk aega
    Ulrika

    VastaKustuta
  2. Kokasaadetes on alati peened retseptid, mille koostisaineid naljalt poest ei leia.
    Nüüd siis samasugused retseptid- spagetikõrvits ja kuuseriisikad!
    Küll aga tean, et need spagetikõrvitsad on tõesti maitsvad. Ja päriselt jäävadki nagu spagetid!

    Füüsalit olen nüüd isegi poes näinud! Küll aga moosi pole kuulnudki.
    Kas ma olen seda süöda saanud? Tundub igatahes huvitav. Ja minul enam piimahambaid pole.

    T.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ühel heal päeval korraldame erinevate hoidiste degustatsiooni, olete oodatud.

      Kustuta