Sentens

Carpe diem!

reede, 22. juuli 2016

Päevaliiliad- ühe päeva ilu

Päevaliilia (Hemerocallis) on taim, mille üks õis õitsebki ainult ühe päeva. Õisikus on küll rohkem õisi, seega õitsemine kestab pikemalt. Kreeka keeles tähendab Hemera päeva ja Callos ilu. Daylily inglise keeles. Vanas-Kreekas teati päevaliilia õite, lehtede ja juurte raviomadusi. Hiinaski kasvatati ravimtaimena.  Hiinast pärit ruuge päevaliilia (Hemerocallis fulva) jõudis läände Siiditeed pidi. Meie aeda  on tulnud pärandusena, kingitusena, üllatusena ja hiljem juba valitud ostuna. Nad on vähenõudlikud, arenevad jõudsalt, peenras säilitavad oma dekoratiivsuse pikalt, haigusi ja kahjureid ka eriti pole. Tavalisel lihtõielisel päevaliilial on 3 kroon- ja 3 tupplehte, seega 6 õielehte, kuid aretatud on ka täidisõielisi. Õitel eristatakse nelja osa: neel, silm, kroonleht, kroonlehe serv. Neel asub õie südamikus, enamasti roheline, kollane, oranž. Silm on tumedam piirkond neelu ümber. Kroonlehe põhivärvist tumedamat serva nim. picotee’ks.  Kroonlehe serv võib olla terve või pitsilise gofreeringuga. Kahevärvilised on õied, mille kroon- ja tupplehed on eri värvi, näiteks punased ja kollased.
Üks varaseim õitseja.

Middendorfi päevaliilia(H. middendorffii)

See on varane õitseja, madal, õievarre kõrgus ligi 50cm, mitteharuneval õisikuvarrel on mitu healõhnalist kollast õit. 

Kollane päevaliilia (H.lilioasphodelus)

Varasem õitseja, keskmise kõrgusega (60-100cm), peenike harunev õisikuvars kannab helekollaseid öösel lõhnavaid 8cm läbimõõduga õisi.

Ruuge päevaliilia (H. fulva)

Ruuge päevaliilia eripäraks on pruunikas või roostepunane õievärv. Kõrgus (1,3m)

,,Crimson Pirate’’

Keskvarane, keskmise kõrgusega 80cm, õis 12 cm. Keskmiselt punased tähtjad soonilised õied pronksja silma ja oranži neeluga.

Sort teadmata
Sama sort õitseva puhmikuna

Pika õitseajaga,  kõrgusega 90cm, kollased lõhnavad õied 15-16 cm.  Tõin selle kunagi Mõdrikult Lembit Villemsoni kollektsiooniaiast, kuid nimesilt oli juba siis kadunud ja nüüd ei oska seda keegi määrata.

,,Catherine Woodberry’’

Keskmise õitsemisajaga, õievarre pikkus 75cm, suurus 15cm. Lavendelroosad õied on helerohelise neeluga, lõhnavad kergelt.
,,Daring Deception’’

Kõrgus 60 cm, õis 12 cm, varasem. Lavendeljad lainjaservalised õied pronksja silmaga, rohekollane neel.
,,White Temptation’’

Keskvarane, pooligihaljas, kõrgus 80 cm, puhasvalged õied on veidi tekstuursed, rohekas neel.

,,Franz Hals’’

,,Franz Hals’’il on kahevärvilised õied. Telliskivipunased kroonlehed vahelduvad kollaste tupplehtedega. Punastel kroonlehtedel on kollased triibud. Neel on kollane. Keskmiselt hilisema õitsemisega, keskmise kõrgusega 60cm, õis 12cm. 

,,Strawberry Candy’’

Keskmise õitseajaga, kõrgus 65cm, õis 12 cm, roosad õied roosakaspunase silma, kollakasrohelise neeluga.
,,El Desperado’’

Keskvarane, õis 14 cm, kollased pruuniservalised õied punskaspruuni silma ja rohekaskollase neeluga.


Kasutatud raamat
Aarne Kähr ,,Päevaliilia’’ (2010)
AS Ajakirjade  Kirjastus




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar