Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 3. juuli 2016

Taimed ja seemned

Postitust ajendas kirjutama aiast leitud erilise õievärviga taim. Ostetud sai küll vereva lehtertapu seemeid, kuid helesinist värvi ei osanud oodata. Kevadine kanakoole hirmutav toime on siiani meeles ja hoiab meele valvsa.
 Ees-ja tagaaed on eraldatud taraga, mille ette sai amplisse külvatud mõned lehtertapu seemned ja saialilli, et natuke eraldatust tekitada. Amplisse seetõttu, et pinnas on puitvõre all kiviklibune.  Uurisin oma seemnevarusid uuesti ja tõepoolest olingi taevasinise lehtertapu seemneid kuskilt hankinud, tõesti ei mäletanud. Meeles on vaid see, et seemned ei tahtnud idaneda ja taimed sai kevadel külmade kaitseks kasvuhoonesse tõstetud.

Puitvõre esine amplitaimedega

Helesinine lehtertapp seemnetega

Selle taime seemned sisaldavad LSD (lüsergiinhappe dietüülamiidi), mis on tuntud narkootikum: tekitab meelepetteid, hallutsinatsioone, reaalsustaju kadumise, koordinatsioonihäireid. Seemnete  närimine annab päevi kestva joobe.
Ringkäiku tehes vaatasin aias sellise pilguga ringi, kus on veel taimi, mille tarvitamisel võivad tekkida kõrvalmõjud.

Sinine lobeelia

Lobeelia  on nimetatud ,,indiaanlasetubakaks’’, on tubakamaitseline ja lehtede suitsetamine tekitab marihuaanataolise eufooria.

Pildil on sidrunmeliss, mis sarnaneb omadustelt naistenõgesele

Naistenõgese lehti kuivatatakse ja segatakse 1/2 tubakaga, mis suitsetamisel annab marihuaana efekti.
Hortensia õisik

Saksamaal  on noorte seas levinud hortensiate suitsetamine. Hortensia õied ja lehed segatakse tubakaga,  mille suitsetamisel saadakse joovastav mõju. 
Hortensiate suitsetamine kahjustab aju ja kopse. Saksa arstide sõnul hortensiad sisaldavad sinihapet, mis hävitab keha rakke.

Moonid koduaias

Eestis kasvatatavate moonide oopiumisisaldus on nii väike, et ei kujuta tervisele ohtu. Oopium sisaldab üle 20 alkaloidi, millest üks on morfiin, mis on saanud nime unejumala  Morpheuse järgi. Tuntuim valuvaigisti.

Ogaõuna seemned, inglitrompeti õied, luulusalvei, koerapöörirohi, sookail, palderjan, koirohi jt ning erinevad seened,  kõigist on võimalik erineval viisil kaifi saada.

Köögis maitseainena kasutatav muskaatpähkel võib samuti joovet tekitada.
Muskaatpähkel, mida lisatakse nii magusale kui soolasele toidule

Muskaatpähkel peenestatakse ja näritakse või võetakse sisse koos jogurti või hapupiimaga. Suurtes annustes (500mg) tekitab eufooriat, meelepetteid, joove on sarnane kanepi omaga ning võib kesta 2 ööpäeva.

Võib mõelda, mis huvi mul selliste taimede vastu on. Olen töötanud päris mitu aastat noortega, seega olen teemaga kokku puutunud. Ekskursioonil Prahasse sain oma teadmatusele ja lihtsameelsusele kohe nipsu. Vaevalt jõudsime bussist välja kui noortel olid juba Absinti pudelid üles leitud ja ostetud. Jõudsin õhku ahmida ja järele uurida, kus neid siis osteti. Suveniiriputkast.
Suveniiripudelike Prahast

Loomulikult ei jõua kõiki pudeleid ära korjata, trahvida, hirmutada jne. Uurisin noortelt, kus nad seda infot saavad. Nad küsisid, kas ma olen kuulnud  internetis levivatest foorumitest midagi? Vestluse käigus tulid välja mõned põhjused, miks nad neist ainetest huvitatud on. Esimene: lihtsalt uudishimu. Teiseks: teised teevad, ma pean ka cool välja nägema. Kolmandaks: sotsiaalne tõrjutus, keda see kotib, mida ma teen. Neljandaks: probleemiderägastik (purunenud suhe, vanemate alkoholism, lagunenud perekond, vägivaldsed kasuvanemad, töötus).
 Täiskasvanud inimene peab teadma nende ainete ohtlikkusest, toimest ja vajadusel andma või kutsuma abi.
Märkame noori tänaval, kodus ja koolis! 
Sa ei saa muuta tuule suunda, kuid võid kohendada purjet!

http://ekspress.delfi.ee/sisuturundus/skandaalse-kuulsusega-hullutav-jook-absint?id=65007054

http://ekspress.delfi.ee/kuum/20-aastat-tagasi-moonisoda-ehk-mida-tosikindlat-me-teame-moonidest-oopiumist-ja-morfiinist?id=72170787

Taevassinine lehtertapp
[PDF]Taevassinine lehtertapp vana.tai.ee › failid › Alternatiivsed_legaa...

http://tervis.postimees.ee/1300820/noorte-seas-levib-kahjulik-komme-hortensiate-suitsetamine

3 kommentaari:

  1. hortensiate suitsetamine...tule taevas appi!

    VastaKustuta
  2. Koolitustel saab kuulda tõesti hirmutekitavaid fakte, millega kaifi või joovet tekitatakse.

    VastaKustuta
  3. Lehtertapp sisaldab lüsergiinhappe amiidi mis ergoti alkoloid mitte lüsergiinhappe dietüülamiidi . LSD on asi väga kaugel

    VastaKustuta