Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 19. detsember 2016

Vastuvõtud

Pensionäri päevad tiksuvad täpselt ühtemoodi, vaheldus on ise külla minna või külalisi vastu võtta. Lumega sel aastal priisata pole olnud, on teist parasjagu, nii et maa on ühtlaselt  valge. 
Naabrinaine on käinud  küpsetistega meid kostitamas ja uudiseid jagamas. Eks jutt käib ikka tervisest ja terve olemisest.
Reedel tuli meile külla Seenevana vennanaine Rakverest. See on ju teada, et mehed võivad vaikides mõtelda oma mõtteid vaikides seni, kuni on põhjust suud lahti teha. Naiste keel jaksab pikalt vastu pidada. Jutt käib ikka lastest ja lastelastest: väiksed lapsed väiksed rõõmud, suured lapsed suured rõõmud. Katsetasin eelmisel päeval trühvlitegu. Teadsin, et keelele peab vahepeal kosutust andma. 

Trühvid

Retsepti leiab Ragne retseptikogust Dominotrühvlid nime alt.
175 gDomino küpsiseid
90g toorjuustu
Kate:
100g  tumedat šokolaadi
2spl õli
Purustada küpsised, lisada toorjuust, segada kreemjaks. Mõneks ajaks külmikusse, veeretada pallid, seejärel kasta sulatatud šokolaadi sisse, asetada väikestesse trühvlikommi vormidesse.

omplekt šokolaadi sulatamiseks on kunagi ostetud taaskasutusest 2 EUR eest.

Järgmistel päevadel enam nii lihtsalt ei pääsenud, elevuses ootasime Islandilt Eestisse jõulupuhkust veetma tulnud Kutti koos emaga. Lennureis oli Oslo kaudu ja lend hilines udu tõttu tunni võrra.

Külmikumagnetid

Lõvisüdamikud tulid koos Tädi ja Kutiga rongiga maale. Esimese asjana kiigati üle ukseläve, kas suur kuusk on juba vanaisal toodud. Kuuse ehtimisel on ju kõige olulisem ehete karbist väja otsimine, äkki on midagi huvitavat kõige põhjas. Kingitused tänuga vastu võetud  ja söögilauast pääsenuna, valmistusime saunaõhtuks.

Jõulukuuse ehtimine

Õhtul lesisime soojal saunalaval ja pugesime varakult voodisse, kes puhkas välja reisiväsimust, kes rongisõidu elevust, kes päeva toimetustest.
Pühapäeva hommikul kohvilauas oli aega kuulata Islandi elu-olu ja korraldust.  Kutt käib koolis ja õpib islandi keelt, vene keelt õpib C-keelena Skype abil, samuti eesti keelt ,,võõrkeelena’’. Islandil on taani keel üheks võõrkeeleks. Ema töötab kalatehases. Kutt käib ujumistrennis ja on leidnud islandlaste seas uusi sõpru. 
Lõvisüdamikel oli hommikupoolik ootamise pinget täis, millal saaks õue lumetaati tegema minna, pealinnas teadagi lumepuudus.

Lumepalle veeretamas

Lumetaat

Naabri koerad hauguvad nüüd keeled kuivaks, enne kui aru saavad, et õues ei seisa võõras mees, vaid naerusuine lumetaat.
Et viimanegi lumekübe ära kasutada, tegid lapsed üksteisele kelgusõitu.

Venna veab kelku

Lumetaadile lehvitamas

Meie igapäevaste toimetamiste hulka kuulub kanade talitamine. Kutt on alati osanud lindudega hakkama saada, kuid nüüd sattus kukk paanikasse ja pakkus peksa külalisele. Pika meelitamise peale ikka rahunes maha ja õnneks midagi ohtlikku ei juhtunud.
Kukepoksist pääsenu

Köögiakna taga on Kuti ja vanaisa tehtud söögimaja, kus käib erinevaid linde maiustamas. Tihased, varblased on igapäevased aga ühel päeval käis puukoristaja. Tema peitis seemneid söögimaja katuse vahedesse. Leevike otsis seemneid põõsa alt. Hiirepoiss virutas varblaste eest maha kukkunud viljateri. Rähn toksis linnupuuri ava suuremaks. Oravajäljed olid ümber puutüve. Sellistest juurdetulnud tarkustest olid lapsed tükk ega vagusi, lõpuks noorsand pöördus meie poole: ,,Teil on siin nagu loomaaias!’’

Lindude söögimaja

Vanaisal on maja all selline ruum, kus on palju asju. Aegade jooksul on sinna kogunenud hädavajalikku, tarvilikku, eluliselt olulist, igaks-juhuks vajalikku, äraproovitut, tarbetut, kasutatut, mõttetut jne. Maja ehituseks vajaminevaid tööriistu alates mutrivõtmetest, padrunitest kuni keevitusagregaadini lõpetades kitarriga.  Poisid on ikka vahel sinna eksinud ja midagi teha nokitsenud. Seekord sai Lõvisüdamik akutrelliga puurimist proovida. 

Pliiatsihoidja

Kui poiss uhkeldava näoilmega üles tuppa jõudis, oskas väike õde oma pliiatsid täpselt sinna aukudesse sättida ja nii leidiski ese otstarbe:) 
Kutt sõitis emaga Pärnu oma tuttavaid ja sõpru vaatama, Lõvisüdamike ema tuli oma armsakestele õhtul järele. Meie kuuseehtimise mure on lahendatud ja jõulud võivad rahulikult tulla.
Piparkoogimajad
Piparkoogimaja 2014

Piparkoogimaja 2015

Piparkoogimaja 2016



Jõuludest kolmekuningapäevani kestab üheperetunne. On tunne, et oleks nagu ise rohkem elu sees, ning elu on rohkem enda sees.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar