Sentens

Carpe diem!

neljapäev, 2. veebruar 2017

Püsi kedra peal

...siis ta tegi sellest teise astja nagu potissepa silmis õigem näis olevat teha.’’ Jeremija 18:4

Seekord lubas keraamikatoa perenaine meid kedra peale. Oleme saanud tunda kui mõnus paindlik ja tundlik materjal on savi. Ta arvas, et meil oleks sobiv aeg savikedral vormimist katsetada.  Kui netis videosid vaadata, tundub see imelihtne. Lööd savi kedra keskele, annad hoogu, natukse vigurdad näppudega ja ongi valmis.  Endine kolleeg Mare oli kõige julgem ja asus savikedraga esimesena tutvust tegema. Tema julgusest sain innustust ja kõrvaltvaatajana tundusid oskused kiiresti omandatavad.
Alguses ei jäänud savi kinnigi kedra külge, mõne tiiruga maandus saviklomp hea hoo pealt sulle sülle. Kui tsentrisse ei sihtinud, siis hakkas savitomp laperdama. Pöialdega liiga jõudsalt surudes, jäi põhi õhuke. Kui mingi troll sai valmis keerutatud, siis ei tulnud see kedra küljest lahti. Kui käed ja savi liiga niisked olid, ei jäänud ,,asi’’ vormi hoidma jne.  Aga pottsepp ei lõpeta enne kui töö on tehtud. Töötamine iseenesest oli põnev ja huvitav, pakkus naudingut. Mingi notsik sai pärast mitmekordseid katsetusi valmis veeretatud. Elevus  ja hasart jätkus öises  unenäos:)

Esimesed katsetused savikedral

Töötoas oleme katsetanud erinevaid tehnikaid ja glasuure. Natuurprint on see kui ese või kuju kantakse savile naturaalsete esemetega: teokarbid, lehed, õisikud jne.

Natuurprint vahtralehest

Lumehelvestega otseselt sellist tehnikat kasutada, kuid kujutised võib välja mõelda.

Lumehelbekujuline alus

Pisiplastikat oleme ka vähehaaval katsetanud, pisiskulptuure vorminud, glasuurinud.

Inglikujuline küünlaleegi kustutaja

Erinevad glasuurid lubavad põnevaid värvikatsetusi. Ars-ist toodud Kollane kristall on huvitava värvimänguga. Glasuur on pruunikas-roheline, milles löövad  välja kollased kristallid.
Glasuur kollane kristall

Pesukäsna alusena

Eelmise aasta lõpul saime proovida lumivalge portselansaviga voolimist. See savi on natuke kleepuvam ja pehmem. Õhukeseks vaalitud plaadist sai küünlahoidja vormitud. Glasuuritakse eraldi portselanglasuuriga. Küünlaleek kumab õrnalt läbi portselani.
Portselanist küünlahoidik

Keraamikatuba on pakkunud suurepärast võimalust avastada iseenda loomingulisust ja  arendada käelisi oskusi. Seltskond on toetav ja heatahtlik.
Tänud Marele olulise sündmuse jäädvustamisel;)



3 kommentaari:

  1. Keraamika on tõeliselt mõnus hobi, ma katsun ka ikka korra-kaks nädalas näpud saviseks saada. Kedra peal tegemist pole mul võimalust õppida olnud, kuigi see on omamoodi mõnus möglamine. Mulle väga meeldib see punane vahtraleht - ilus!

    VastaKustuta
  2. Minul kahjuks pole olnud võimalust savi katsuda ei nii- ega naapidi, aga tehtut hinnata oskan ma küll-
    See punane leht on väga ilus, kollane jristall puges aga südamesse

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minule on saviga mängimine teraapiline tegevus. Lahke perenaine, mõnus seltskond,ravimtaimedest tee joomine, kõik see tekitab hea aura ja enesetunde. Põnev on oodata ahjust glasuurituna välja tulnud esemeid ja üksteise rõõme ja vaimustust jagada:)

      Kustuta