Sentens

Carpe diem!

laupäev, 28. jaanuar 2017

Kukeaasta algas

Idamaade kalendri järgi on Punase Tulekuke aasta. Aasta tõotab kujuneda huvitavaks, loodame, et kujuneb positiivsete muudatuste aastaks. Meil pole küll punast kukke näidata aga iselooom ikka kukele omane.

Kukk armastab hiilata ja alati tähelepanu keskpunktis viibida.

Kuke peamine iseloomuomadus ongi tähtsus. Kukega saab asju ajada teda kiites ja hoides aga kiita tuleb teda pidevalt. Kukk teab täpselt kuidas  mõjuda sarmikalt, tunneb naudingut peamiselt õnnejahist. Kukk on eraklik ja järgib oma sihtmärke. Kui kanad lähevad tuppa sõnalise korralduse peale, siis kukk teeb näo nagu ta ei kuule või otsustab ise millal on otstarbekas tuppa minna....viimasena.

Kukk kanakarjaga

Kuna ilmad on  vesised ja väheste külmakraadidega, siis saavad linnud valgel ajal kasvuhoones tiibu sirutada, siblida ja muidugi väetada. Mõnel külmemal päeval teeb Seenevana kasvuhooneahju natuke tuld, siis kanad vihtlevad ja toimetavad rahumeelega pimedani välja. Minuga kukk eriti sõber ei ole. Kui ma lähen kasvuhoonesse, siis vaatab kahtlustavalt ringi, hakkab mingeid kõrsi või liblesid loopima. Kui ma ikka välja ei tee, siis saputab väljakutsuvalt tiibu; kui see ka ei aita, siis kobiseb ja näitab kehakeelega oma rahulolematust minu kohaloleku üle. Lõpuks kui ära lähen, siis kireb üle küla:,, Võidu-meeees, võidu-meeees!’’.
Laupäevase päeva ja kukeaasta alguse puhul küpsetasin ajakirjast ,,Kodu ja aed’’ saadud retsepti järgi küüslaugukuklid.

Mõnusad küüslaugukuklid

Pidusaia põhimõttel valmistatud küüslaugukuklid sobivad hästi mõne püreesupi kõrvale.
Aias midagi huvitavat ei toimu, jäine, libe, natuke lund ja +2 C. Postituse tarvis otsisin aias kuke nimelisi taimi. Kasvuhoone ees oligi lume alt välja sulanud kukeharjad.

Lume alt väljasulanud kukeharjad

Neid kuke- eesliitega taimi on päris palju, valikuliselt otsisin mõned koos pildiga. Kõik pildid ei ole loomulikult meie aiast.

Tähkjas kukehirss

Kukeleib ehk hirsioks

Kukekannus

Kukemagun on rohkem tuntud moonina

Kukemari on taim kanarbikuliste sugukonnast

Harilik kukesaba

Thunbergi kukerpuu, punastest marjadest saadakse hapukas maitse barbarissi nimelistele karamellikommidele

Lisaks kukenimelistele on veel kikka-eesliitega taimi. Mõned näited.

Harilik kikkapuu, mille viljad -kuprad on punakad ja mürgised

Virgiinia kikkapõõsas Järvseljal

Kikkaputk on šartröösi ja vermuti rohi, ravimtaim

Selline kuketeemaline postitus seekord. Tubastest töödest on kudumist veidi, keraamilisi nokitsemisi, seemnete sorteerimist ja eelmise aasta taimede ülestähendamist. 
Uhket kukeaastat lugejatele! 

5 kommentaari:

  1. Minul kasvab kanapidamise isu lausa päevadega, aga...... pole kohta, kuhu nad elama sättida.

    VastaKustuta
  2. Meil on väike kanaputka soojustusega, mida hiired laiali veavad. Suurte külmadega kütame elektriradikaga juurde, see talv on üks kord tõeliselt külm olnud. Praegu kanad veel munevad

    VastaKustuta
  3. Kuked on alati ilusad, olgu võrvus, milline tahes. Aga nad on tõesti igaüks erineva iseloomuga ja kui neile miski ei meeldi, näitavad selle alati välja.

    VastaKustuta
  4. Enda kanade munad on ikka kõige paremad. Head kukeaastat!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ta ole, kui tuleb muna või koogi isu, lähed palud kõigepealt kuke käest luba ja siis saab kanade käest ikka mõne tervisliku muna kätte.

      Kustuta