Pühapäeval, 23.juulil olid juba kolmandad üle-eestilised avatud talude päevad. Kuna Lõvisüdamikud olid meie hoolde jäetud, siis võtsime ette külastada loomadega seotud talusid, mis lastelegi huvi pakuksid. Sõitu alustasime siis kui Lõvipreili oli meie tähelepanu pööranud sellele, et kas me panime tähele kuidas kirikukellad ,,tiksuvad’’.
Esimesena sõitsime Haljala lähedal Varangu külas asuvasse Mäehansu tallu. Talu tegeleb lamba- ja kitsekasvatusega kümmekond aastat.
Talu esimesed kitsed on orvud. Noored loomad olid jäänud omanikuta ning viidi vahepeal isegi Rakvere kodutute koerte varjupaika, kuid seal ei olnud nende hoidmiseks võimalusi. Alguses leidsid loomakesed kodu Salumäe naabrite juures, kellel aga kitsede pidamine üle jõu käis. “Arutasime mehega asja ning otsustasime nad endale võtta,” ütles Salumäe.
Nii kirjutas ,,Virumaa teataja’’ 23.07.2008.
Talu esimesed kitsed on orvud. Noored loomad olid jäänud omanikuta ning viidi vahepeal isegi Rakvere kodutute koerte varjupaika, kuid seal ei olnud nende hoidmiseks võimalusi. Alguses leidsid loomakesed kodu Salumäe naabrite juures, kellel aga kitsede pidamine üle jõu käis. “Arutasime mehega asja ning otsustasime nad endale võtta,” ütles Salumäe.
Nii kirjutas ,,Virumaa teataja’’ 23.07.2008.
Mäehansu talu
Salumäe kodumajal on rookatus, mis on pereisa Lauri Salumäe kätetöö. Varju all on rookahlud katuse kohendamiseks valmis varutud.
Rookahlud
Talus lubati vaadata lambaid, kitsi, jänesid, kallistada tallesid.
Tallesid paitamas
Küülikut uudistamas
Siidpehme villaga angoora kits
Kohapeal sai osta lambanahku, käsitööd ja kitsejuustu.
Lambanahad
Kootud vaibad
Avatud oli villakäsitöötuba.
Kangastelgede toas on lae all uhke valvur
Villa kraasimine
Kodukohvikus pakuti enda talu toitu: lambaliha, kitsejuustu, pirukaid, erinevaid kooke.
Kodukohvik
Kohvikus kohupiimakringlit söömas
Ringkäigu võttis Lõvipreili kokku:,, Natuke vähem rohkem meeldis mulle jänes aga täitsa rohkem meeldis mulle lambatallele pai teha.’’
Kuna ilm oli ilus ja jõudu ning tahtmist jagus, siis sõitsime Arkna mõisa karjatalu ja meiereid külastama. Hollandist Arknale elama asunud juustumeister Pascal Smits valmistab Gouda-tüüpi käsitööjuuste. Juustude lisandiks on kasutatud nõgest, karulauku, kuusevõrseid, kreeka pähkleid, ristikheina, koriandrit, lambaläätsi ja veel mitmeid erinevaid ürte. Arkna mõis toodab 2016 aastast juustu. Meid võttis vastu naerusuine teejuht, kes tutvustas erinevaid vaatamisväärsusi.
Sai vasikaid vaadata ja katsuda.
Meiereis sai juustu degusteerida ja kaasa osta, ringi jalutada.
Meiereis juusturiiulid
Veel kasvatatakse mahe teravilja, mahe mustsõstraid, tatart. Tatrapõllu äärde on toodud terve rida mesitarusid. Välja oli pandud suured põllutöömasinad, marjade korjamiseks on toodud marjakombain Marju. Töid ja tegemisi jätkub igaks aastaajaks. Arkna juustukoda oli fb üles pannud, et 1111 huvilist oli neid külastanud, meie neljakesi nende hulgas:)
Saime jällegi ühe huvitava päeva võrra rikkamaks. Sõitsime koju tagasi ja andsime elevil lapselapsed nende emale üle. Kõik olid rahul ja õnnelikud ühe päikeselise koosveedetud päeva üle.
Suured tänud kõigile avatud hingega headele inimestele, kes lubasid oma majapidamisse uudistajaid.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar