Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 17. juuli 2018

Haral

Saarlased saab kalaga ära osta. Hara vanaema tundis huvi, kuidas kuumaga vastu peame ja kas praetud lesta sööme. Sööme ja kuidas veel!  Lõunaks olime kohal. Meie ühised lapselapsed on Hara vanade hoole all. Saime oma kallite silmarõõmudega kokku.


Suveköök oli paras koht kala süüa, varjus istuda ja juttu puhuda. Hara vanaisa oli tähtsaid asju ajamas. Lõvisüdamete tädi pere oli samuti oma toimetusi tegemas.


Tütrepoeg käis korra laua ääres, õde oli rannas käimisest väsinud ja toimetas toas varjus.


Pärast kohvi joomist sõitsime Hara sadamasse, kunagine sadamatuur sai jätku. Nõuka ajal oli Hara sadam nii suletud, et isegi kajakad pidid kordonist loa taotlema, et üle lahe lennata.


1941. aasta augustis leidis Hara kandis, Juminda poolsaare põhjatipu lähistel aset merelahing, mida peetakse üheks ohvriterohkeimaks maailma ajaloos. Tallinnast Leningradi evakueeritud laevakaravan sattus sakslaste ja soomlaste poolt merre paigutatud miinitõketele. Katastroofis uppus 52 laeva ja hukkus erinevatel andmetel kuni 25 000 inimest.


Hara sadam

Hara laht on väga sügav. Seetõttu sobis sadam NL sõjalaevade uurimis- ja  katsepolügoonide sadamaks. Allveelaevade demagnetiseerimiskeskus loodi 1956-1957 aastal. Vee alla ehitati pikad kaid ja lahe põhja paigutati kaableid ja muud tehnikat. Nende veealuste rajatiste abil toimus demagnetiseerimine, millega muudeti nii laevade kui allveelaevade korpused magnetmiinidele tuvastamatuteks.


Saarlane istub pollaril

Taamal Hara saar, millel asus kalatööstus

 Kilukuningad. Esimene Eesti kilutööstur oli Koiga mõisa kirjutaja Voldemar R. Sörensen, kes 1860. aastatel rentis Hara saare ja rajas sinna kalatööstuse. 19. sajandi lõpul oli ettevõttel kuus tööstushoonet - kahes võeti kala vastu, puhastati, pesti ja soolati, kolmandas oli plekitöökoda, neljandas sepikoda, viiendas maitseaineladu ja kuuendas ladu koos jääkeldriga. Parimatel aastatel töötas Hara saarel kuni 300 inimest,nende hulgas 50 kilusoolajat, kalurid, plekksepad, pakkijad, voorimehed ja laevamehed. Sörensen suri 1892. aastal ja Hara saare tööstus jagunes mitme kalatöösturi vahel. 


Hara Seilamise Selts treenib nii noori kui vanu purjetama

Kiviklibuses vees, Hara lahes

Loksal sõitsime endise Loksa laevaremonditehase värava tagant läbi. Firma Marsalis on taas laevatehase tööle saanud, toodetakse ka metallkonstruktsioone ja betoonelemente.

Laevatehase kraanad

Loksa sadamast tagasi sõites jäi tee äärde üks firma, mille trepi tegemise teenuseid peaks kasutama.


Selle suure palavusega oli paras konditsioneeriga autos sõita, jalgupidi vees liguneda, jäätist limpsida. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar