Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 13. august 2018

Katsetused tomatitega

Kasvuhoone on juba 25 aastat kestnud ja kestab  veel. Kevadel tegime suurpuhastuse, desinfitseerisime, pesime harja ja survepesuga seest ja väljast, põletasime sidumisnöörid, vahetasime mulla. Loodame, et haigusi on vähem ja kurgil ning tomatil hea kasvada. 
Kuna huvipakkuvaid tomatiseemneid on varutud siit ja sealt poest, ema ja tuttavate käest, siis mõtlesin, et külvan ja kasvatan ise taimed ja ootan põnevusega sügist saaki.
Püüan kuidagi gruppeerida kuju ja värvi järgi.
Tomatite maitsest.
Maitse oleneb suhkrute-hapete suhtest e koefitsiendist. Mida suurem see on, seda parem on maitse. Tomati viljalihas sisalduvad happed on koondunud seemneid ümbritsevasse pulpi. Mida rohkem on tomatis seemneid, seda hapumalt see tavaliselt maitseb. Maitse sõltub ka kasvutingimustest. Kui soojust ja valgust jääb väheks ja muld ning õhk on kogu aeg niisked, siis on tomatid vähem magusad ja vesised. Lämmastikuga ei tasu liialdada, viljade kasvatamise ajal tahab hoopis taim kaaliumi, siis on  tomati maitse ka parem.
Kasvatamisest.
Kõrgeid  sorte kasvatada üheharulisena, lehekaenlasse kasvavad külgvõrsed tuleb pidevalt ära näpistada, enne kui need 10 cm pikkuseks on kasvanud.
Tomat kannab hästi siis kui tuul ja putukad teda tolmeldavad. Võib ka ise taimi kergelt liigutada.
Kasta nädalas üks kord põhjalikult.
Kasta varahommikul, siis jõuab liigne niiskus kasvuhoonest välja tuulduda ja taimed haigestuvad vähem seenhaigustesse.
Kobartomatid. Viljad 50-100g
’Indigo Rose’
Unikaalse värvusega tomat. Tumedast indigost muutub punakaspruuniks.Viljad on maitselt magusad, veidi ploomi maitsenüansiga. Sisaldab samu antioksüdante mida mustikad.   Varane, tugev kõrgekasvuline sort.

Poolküps vili

Valminult on vili varre juures  lillakaspruun, tipp punane

Vilja kaal 49g


Kirsstomat Viljad 20-30g
’Black Cherry’
Tumedad mustjaspunased viljad, aromaatsed, magusad, pikkades kobarates. Taim kõrgekasvuline. Kirsstomatid on valdavalt kahe seemnekambriga, korrapärase ümmarguse kujuga.  Viljad kipuvad küpsena lõhenema,


Viljade kaal 17-18g

’Figiel’
Oranživiljaline kirsstomat, dekoratiivsed, aromaatsed viljad. Keskvarane, taim nõrgakasvuline, põõsakujuline.


’Red Cherry’
Punane suuresaagiline kirsstomat, pikkade kobaratega, magusapoolsed maitsvad viljad. Viljad ei lõhene. Taim tugev kõrgekasvuline.


Vilja kaal16g

’Yellow Pearshaped’
Kollased pirnikujulised viljad, 15-20g, väga hea maitsega.


vilja kaal 13g

’Black Opal’
Sokolaadipunane kirsstomat, kergelt hapukas vürtsikas maitse. Taim on kõrgekasvuline, saagikas. Vilja maitse on parem kui ’Black Cherry’l, tekstuur tugevam, ei lõhene nii kergesti. Magususe näitaja 9%


Vilja kaal 17g


’Golden Cherry’
Erkkollaste ümmarguste maitsvate viljadega kirsstomat. Varajane, kõrgekasvuline. See taim on kellelegi ära jagatud:)

Ploomikujulised
’Taiko’
Viljad on pikliku kujuga, meenutavad kujult ploomi. Oranžkas-kollased viljad kaaluvad 30-40g .  Suurema kuivaine sisaldusega, sisaldavad vähem seemneid, jahusema maitsega, sobivad töötlemiseks. Taim keskvarane, kõrgekasvuline, saagikas.


Vilja kaal 25g

’Pink Thai’
Roosad ovaalsed viljad,  40-60g, magushapu maitsega. Taim -100cm kõrge, leht on sarnane kartulilehega.


Vilja kaal 30g

’Roma’
Punane ploomtomat. Hea hoidistamis- ja kastmetomat, paksu viljalihaga. Taim põõsakujuline, determinantne. Lai lehestik tahab pidevat kärpimist, muidu kasvab nagu luud, millel oksad harali.


Vilja kaal 42g


Südamekujuline
’Polfast’ varajane determinante hübriid, suhteliselt vastupidav haigustele. Maheda maitsega tomatid, viljad 100-150 g.



 ’Orange Strawberry’  kollane härjasüda. Suured lihatomatid sobivad võileivale, salatitesse või grillimiseks. Seemnekambreid üle 10.
Kollane südamekujuline tomat, 150-200g, happevaesed. Taim on nõrgakasvuline. Kuna viljad on suured, siis tuleb igat oksa toestada, siduda.


Vilja kaal 445g

Punane härjasüda ’Oxheart’
Suur lihatomat. Südamekujulise maitsva  roosakaspunase viljaga, võib kaaluda 200-600g. Hilisem. Viljad kipuvad varre kinnituse juurest mädanema minema. Vilju on vähe.


Vilja kaal 329g

Lapikümar
’White Beauty’ 
Valkjas-kollane tomat. Viljad on kergelt lapikud ja ribilised, 220-350g.  Viljaliha on õrn, mahlane, magusa ja tsitruselise maitsega. Keskhiline, keskmise kasvuga taim.


Vilja kaal 114g  

’Noire de Crimee’
Vana vene sort, nn musta tomati grupist. Tumepruunide viljadega sort, 170-180g. Taimed kõrged. Magushapukas maitse. Viljad kipuvad lõhenema. Madala saagikusega.


Vilja kaal 120g

’Ananas’
Kollane tomat oranži keskosaga. Mahlased, magusad veidi hapuka järelmaitsega  viljad, lapikümarad, ribilised, kaal kuni 500g. Vilja läbilõige meenutab ananassi oma. Taim kõrge, hiline, vilju on vähe, aga väga suured.


Kaal 185g magus hapukas

’Zloty Ožarowski’
Tumekollased ümarad viljad, magusavõitu maitsega, 110-115g. Keskmiselt varajane. Kõrgekasvuline.

Vilja kaal 103g


’Black from Tula’ 
Granaatõuna-mahagonivärvi tumedad suured lihatomatid. Magusa maitsega. Vähese saagikusega.


Vili kaalub 131g

Roheline tomat
 Seemneid on pärandatud ja jaotatud käest kätte. Maive ema>tädi Elviira> vanaisa Volli> mamma Agnes> meie pere.
Varane, üks esimesena valminud tomat, üleküpsenuna väga magus.


Kaal 212g magusa maitsega, happevaene

Triibulised
’Green Zebra’
Magushapuka maitsega, rohelise-kollase triibuline, vili 60-120g, vähe saagikas.


Vilja kaal 83g

’Duo’
Punase-rohelise-kollase kirju värviga väikesed tomatid. Magus ja hapu maitse tasakaalus. Keskvarane, taim kõrgekasvuline. Esimesed tomatid. Väga saagikas.



’Tigerella’
Kollase-punasetriibulised viljad, 100-130 g, ümarad. Seemnekojad on suured ja seemneid on kerge eemaldada, seega on hea kasutada täidetud tomatite valmistamiseks. Varane kõrgekasvuline saagikas sort.


Vilja kaal 80g 


Ümarad
’Tolstoi’
Suurepärane kasvuhoonetomat, kõrge taim, saagikas, vastupidav haigustele. Suured kobarad keskmise suurusega ümarate viljadega. Vili on maitsev ja magusa tomati lõhnaga.  Säilivad väga hästi. Viljade keskmine mass 100-120g. Taim vajab rohket kasvuruumi.



,,Banana Legs’’ on kollane piklik, paprikakujuline tomat. Mahlane, paksu viljalihaga. Sobib salatiteks  ja hoidistamiseks. Kaal 80-100g. Taim on jõuline, haruline, haiguskindel, kannab saaki sügiseni.

,,Hugo’’ on punane paprikakujuline, mahlane, tiheda viljalihaga tomat. Sobib salatitesse ja võileivale. Säilib hästi, ei muutu pehmeks ega plekiliseks. Hea kasutada lõunamaatoitude valmistamiseks. Taim on kõrgekasvuline, keskvarane.
Oluline ei ole see, et naaber teaks mitu tomatitaime Sul kasvuhoones kasvab, vaid see, et nad kannaksid vilja:)

3 kommentaari: