Sentens

Carpe diem!

neljapäev, 30. august 2018

Ploomimehu

Ploom ergutab ainevahetust. Ploome on hea süüa pärast rasvase söögiga liialdamist, aitab ka kõhukinnisuse vastu, on diureetilise toimega. Ploomide viljalihas on rohkelt kaaliumi-, magneesiumi-, kaltsiumi- ja fosforiühendeid. Värsketes ploomides on vitamiini C, mõningal määral B-rühma vitamiine. Süsivesikutest on ploomides enim suhkruid: sahharoosi, glükoosi, fruktoosi. Orgaanilistest hapetest on ülekaalus õun-ja sidrunhape.

Ploom ’Hiiu sinine’ on kaetud vahakirmega

Ploomimehu soovitatakse juua kõrge vererõhu alandamiseks. Kuna oma aias on ploome niipalju, et ära süüa ei jaksa, siis proovisin ploomimehu ise teha. Panen siia kirja kuna hiljem on meelest läinud, mida oleks võinud teisiti teha ja kuidas maitses.
Ploome oli umbes 4kg. Panin viljad aurutajasse ja lasin ploomimahla natuke välja aurustada (1-1,2l)

Lõhki aurustunud ploomid

Ploomid muutuvad pehmeks, siis on hea läbi sõela viljaliha välja hõõruda. Vahepeal lisasin sõelale natuke sooja mahla, et viljaliha paremini eralduks. Sõelale jäid puhtaks hõõrutud kivid ja ploomikestad.
Nüüd segasin kokku mahla ja viljaliha, kokku sain umbes 3l. Ühe liitri ploomisegu kohta arvestasin 300g suhkrut ja lisasin keedusele. Maitses nagu ploomipüree, aga ma tahtsin ploomimehu. Lisasin vett, maitsesin. Nüüd tuli meelde, et tegime emaga kunagi musta sõstra moosi ja ta palus mul maitsta, kas peaks lisama vett või suhkrut. Tookord ei saanud aru, et mis mõttes teeb vesi moosi paremaks, suhkur ikka. Nüüd oli endal sama lugu, kas lisada vett või suhkrut, et mehu väga vänge ei jääks. Lisasin kokku 1l vett sortsukaupa, vahepeal segasin ja maitsesin. Kuna kasutasime püree valmistamiseks ’Hiiu sinist’, mis tegelikult on suureviljaline kreek, siis sai mehu vürtsikas ja natuke vänge. Võib olla mõne teise sordiga oleks mahedama maitsega ploomimehu saanud.

Mehu on villitud 250- 330 ml pudelitesse

3l läbi sõela hõõrutud ploomipüreed
1 kg suhkrut
1l vett
Ploomimehu

Jogurtiga, jäätisega, vahustatud koorega, pudinguga, kohupiimaga segatuna on ploomimehu maitsev.
Kuna ’Hiiu sinise’ viljad kipuvad varisema, siis Seenevana ronib mööda redelit ja korjab koos kanakarjaga ploome. Mis nendest teha, see selgub lähiajal, kas  mahla, moosi, marmelaadi.

5 kommentaari:

  1. Kui võimalus avaneb, saab degusteerida.

    VastaKustuta
  2. Tegin midagi sarnast alõtsaga, võibolla oleksin ka vett natuke rohkem lisama.

    VastaKustuta
  3. Tegin täna just sama moodi umbes 15 liitrit mehu,kollastest ploomisest. Mõnus sai!

    VastaKustuta