Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 17. september 2018

Väike-Maarja talutoidupäev

Pühapäeval peeti V-Maarjas järjekordset talutoidupäeva. Oleme eelmistel kordadel mõne põneva hoidise retsepti saanud, lootsime seekordki inspiratsiooni saada. Üles oli seatud väljapanek erinevatest kartulisortidest. Kartulisortidest ja kasvatamisest jagati asjatundlikku nõuannet.


Pakuti talutoitu- hoidiseid, suitsukala, -liha-, -vorsti, -sinki. Müügis olid aia-ja metsasaadused: sibulad, kartulid, pohlad, jõhvikad, kukeseened, mesi. Käsitöö: kootud mütsid, keraamilised tassid, alused.


Müüdi püsililli, viljapuude ja  põõsaste istikuid. Valik priimulaid sai kaasa ostetud.


Laadal võib kohata sugulasi tuttavaid. Seekord said kokku õe-venna lapsed ja juttu jätkus kauemaks:)




Seltsimajas oli välja pandud perenaiste hoidised, mida sai maitsta ja hinnata kolmes kategoorias: magus, soolane, ahha!- elamus.


Ahha!-elamuse sain veini maitstes. Millest kõigest veini tehakse! See vein oli ilus selge, hästi laagerdunud helekollase värviga,  magus ja tuntava alkoholisisaldusega, maitsev.

Rosina-kasemahlavein

Hoidiseid oli väga erinevaid. Mõned maitsed olid minu jaoks võõrad. Mustika-ingverimoos tundus esialgu nagu oleks hallitama läinud, tahtsin kuskile välja sülitada. Kõrvitsamoosile oleks mingit särtsu juurde soovinud, liiga kõrvitsane tundus. Ploomitšatni oli suuremate tükkidega, maitsev. Ühes soolases hoidises olid maitseained nii jämedalt purustatud, et jäid suus keerlema. 
Magusatest hoidistest maitses kõige enam pirni-aprikoosi-apelsinimoos. Tunda oli apelsini maitset, natuke krõmpsuvaid aprikoosi tükke, pirnid olid püreeks keenud, parajalt magus. 

 
Pirni-aprikoosi-apelsinimoos

Kuna meilgi jääb igapäevasest tarbimisest ’Pepi’ pirne üle, siis katsetasin uut pirnimoosi. ’Pepi’ pirnid olid oma aiast, ostsin juurde virsikuid, kaks apelsini, sidrunit. Pirnid puhastasin südamikest, tükeldasin, virsikud koorisin ja tükeldasin, apelsinidel  eemaldasin koored ja tükeldasin viljaliha.
Kui pirnid keema läksid, siis lisasin virsikud ja apelsini tükid. Sellel segul ei olnud õiget struktuuri ega mingit maitset. Püreestasin kogu segu saumiksriga ühtlaseks ja lisasin kahe sidruni mahla. Segades ja maitstes püüdsin aimu saada palju oleks suhkrut vaja sellisele kogusele. Lõpuks lisasin moosisuhkru, keetsin mõned minutid, eemaldasin vahu ja lasin 10-15 minutit jahtuda, seejärel villisin puhastesse purkidesse. Moos sai maheda maitsega, sobib röstsaiaga süüa.
Virsikute asemel võiks teinekord kuivatatud aprikoose kasutada. 


Pirni-virsiku-apelsinimoos


Retsept
2kg tükeldatud pirnitükke
0,5kg tükeldatud virsikut
2 apelsini koos mahla ja viljalihaga
2 sidruni mahl
0,5kg moosisuhkrut


2 kommentaari:

  1. Siit leiab palju põnevaid retsepte!

    Tundub, et esimesel pildil jagati kartulikasvatuse spetsialistidele tõesti asjatundlikku nõuannet :)

    VastaKustuta