Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 19. aprill 2020

Jogurtitegu

Koroonaaja tõttu pakuvad väiketalunikud oma tooraineid ja valmistooteid. Kadrina OTT-st leidsin toorpiima pakkumise kojutoomisega. Võtsime pakkujaga ühendust ja pühapäeva hommikuks oli 6 l lehmapiima maja ees. Eelnevalt olime rääkinud, et prooviks jogurtit ise kodus valmistada. Perenaine tõi natuke laapi ka.
Hea jogurti saamiseks on vaja kinni pidada hügieeninõuetest. Kõigepealt desinfitseerisin nõud.


Piima kuumutamiseks mõeldud kastrulis keetsin eelnevalt vett, pudelid-purgid kuumutasin ahjus 100°C juures.

Tooraineks oli 2l toorpiima, laap. Temperatuuri mõõtmiseks termomeeter.

Kõigepealt pastöriseerida piim,  kuumutada  piim 80°C-ni hoida sellel temperatuuril mõni sekund. Pastöriseerimisega hävitatakse patogeenne mikrofloora ja tagatakse piima toiduohutus, paranevad ka valmis toodete omadused.
 Piima peab hoolega valvama, et üle ei keeks. Teatud hetkel muutub piim nii kuumaks, et selles olev vesi läheb keema ja tekivad mullid. Need tõusevad üles ja kohtuvad piima peal oleva valkude- rasvade kihiga. Mullid püütakse valkudest ja rasvast moodustunud kile sisse, mis need stabiliseerib. Nii tekib piimavaht, mis kuhjub piima pinnale ja jõuab kiiresti poti ääreni ja sealt üle pliidile.


Väikesed värelevad mullid näitavad, et õige t° on käes

Kui piima pidevalt segada, ei saa valgud ja rasv üles tõusta ega piima pinnale nahka moodustada. Nii ei saa tekkida ka vahtu, mis piima üle potiääre ajab.

Seejärel tõsta kuum pott piimaga külma veega täidetud kraanikaussi jahtuma.
Jahutada 45°C ni

Laabi pulber ja lahustamine vees

Jahutatud piimale segada juurde 1/4 tl laapi. Laap on eelnevalt lahustatud 2spl soojas vees. Laap on piima kalgendamiseks kasutatav ferment, mida valmistatakse vasikate mao limaskestast.


Piima-jogurti segu valada puhastesse kaanetatavasse purkidesse. 



Soojad purgid koos piima-jogurtiga pakendada sooja teki sisse. Et jogurti valmimiseks vajalik t° 36-37°C  temperatuur säiliks viis tundi, siis esmalt purgid termokotti ja seejärel vatitekk ümber.  
Viie tunni pärast.
Esimene lusikatäis isetehtud jogurtit😊


Kuna elevus oli nii suur, siis ei jõudnud ära oodata, mil jogurt külmikus maha jahtub, sõime sooja jogurtit murelikompotiga. Pehme ja siidise tekstuuriga, hõrgu maitsega. Igastahes magus kogemus sellel mõrul ajal. 

Magusa piimaga lehm

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar