Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 21. detsember 2020

Distantsõppe

Vabariigi valitsuse korraldusega on 14.-31.dets. õppeasutused suletud. Õppetegevus saab jätkuda distantsilt. Pühade eelsel distantsõppe perioodil soovitati üldhariduslikes koolides keskenduda õpitu kordamisele ja kinnistumisele, kasutades selleks keskkondi ja materjali, mis õpilasi kodustes tingimustes igapäevaselt ümbritsevad. Lõvisüdamed tulid maale vanavanemate juurde. Osaliselt olid töölehed ja harjutused juba linnas ära tehtud, igapäevaselt tuli mõni ülesanne lisaks teha. Nädal on kokku võetud teemade kaupa, mis ei ole ajalises järjestuses.

Kunstiõpetus. Kunstiõpetuses oli peamiseks tegevuseks meisterdamine ja kaunistamine.

Viimastel aastatel on jõulukaartide saatmine taas traditsiooniks muutunud. Püüdsime sel aastal mõned kaardid lastelastega  koos teha.  Eelmise nädala alguses hakkasime vaikselt pihta, sest materjalide valimine, meisterdamine, soovide kirjutamine, aadresside otsimine, kirjade posti panemine võtab kõik aega. Soovisime, et õnnitlused enne jõule kohale jõuaks. Kaartide valmistamisel kasutasime vanu postkaarte.


Piparkoogimaja meisterdamine on juba mõnda aega pere traditsioon. Selleks sai poest ostetud valmis taigen, vormide järgi küpsetati majadetailid valmis. Nokitsemist jagus kõigile pereliikmetele ja  jõulumeeleolu jätkub uue aastani. Tore mälestus koostegemisest.

Eriti põnev oli ,,ehitusvahuga’’ liitekohtade täitmine 

Tõeline jõulutunne tekib ise tehtud piparkoogitaina valmistamisel. Retsept on kasutuses olnud juba pikka aega. Seda tainast on saanud sõtkuda  nii lapsed kui lapselapsed. Huvitav on testida oma maitsemeeli, kuidas lõhnab kardemon, jahvatatud nelk, kaneel, kuivatatud apelsinikoort.

Karamellisiirupi keetmine 

Tütretütar aitas kaaluda ja mõõta koostisosi, oli abiks imeliselt lõhnava karamellsiirupi keetmisel. Siirup jäi jahtuma. Jahu sõelumisel ja taina kokku segamisel olid abiks meespere. Kokku saadi ~5kg tainast.

Piparkoogimaania
Igaüks sai valida meelepärased vormid ja küpsetatud piparkoogid oma fantaasia järgi kaunistada. Lõvipreili hindas piparkooke, et tema maitsele on  natuke vähe apelsini maitset tunda.

Jõulukuuse toomine

Jõulukuuse metsast toomine võiks saada uueks traditsiooniks. RMK pakub lihtsat, arusaadavat ja mugavat teenust-valitud kuuse juures saab mobiiliga kohapeal maksta. Arve kajastub mobiiliarves. Päris kuusepuu toob tuppa mõnusa lõhna. Hiljem saab kuuseoksi peenarde kattena kasutada. Okkaid tuleb muidugi jaanipäevani kuskilt nurgast ja diivani vahelt välja.

Valitud ja ehitud kuusepuu

Kehalise kasvatuse tundides soovitasid õpetajad värske õhu kätte minna. Lapsed said iga päev õues möllata ja onni ehitada. Lõvipreili kurtis emale, kuidas nad vennaga olid nii märjad ja ligunenud, et vanaema lubas nad  koos õueriiete ja saabastega nöörile kuivama riputada. Kadrinasse on ettevõtlikud noored kunstlumega suusaraja rajanud. Otsisime keldrist erinevate põlvkondade suusavarustuse välja ja läks määrimiseks.

Tehniline personal suuski  ette valmistamas

Raja pikkus oli 700m, arvestatava tõusu ja langusega. Noorte sportlik vaim oli kõrge, vallutasid mäe  ja kihutasid alla. Ma suutsin ka mõnda aega suuskadel seista, aga suured kaared ja järsud kurvid on jäänud noorusaegadesse😊

Kadrina suusamägi, mäetipp on vallutatud☺



 Suusaraja kõrval on madalseiklusrada. Väljak on kinnitatud madalale puude külge ja ei ole ekstreemne, kasutatav aastaringselt. Kui suusatiirud tehtud, siis sai lõbusalt aega viita  trossisõiduga.
Nagu näha pole suusaraja kõrval lumekübetki


Muusikaõpetus .
Lõvipoiss käib Estonia poistekooris laulmas ja tunneb huvi pillimängu vastu. Pillilugu seega jõuluteemaline.

Vene keel. 
Vene keele tunnis vaatasime A. Puškini muinasjuttu ,,Tsaar Saltaan’’. Multifilm oli eestikeelne. Suur oli poisi imestus kui selgus, et vanaema õppis koolis sama muinasjuttu.
Matemaatika. 
Nuputamine ja arvutamine. Onu õpetab ülikoolis programmeerimist.  Ta võttis noorte jaoks kaasa kaks LEGO SPIKE Prime  komplekti.



 Noored õppisid onu juhendamisel roboti  kokku panemist ja alustasid kodeerimist.  Kuna õpetaja pidi ise ka distantsõpet korraldama, siis arvutiring algas õhtul kuuest. Kõik teised asjad pidid olema õpitud ja asjad kokku korjatud. Tunnid läksid kord-korralt huvitavamaks ja robotitele lisati uusi funktsioone. Algul sõitsid ainult ühes suunas, siis juba pöörasid ringi ja lõpuks läbisid juba keerulisema raja. 
Pakirobot tõi vanaemale mandariini. Kiirel jõuluajal on paki kiire väljastamine  oluline. Paki väljavõtmiseks oli aega viis sekundit. Vanaema töntsid näpud ei saanud nii kiirelt pakki kätte. Robot  lõi lupsti luugi kinni, keeras otsa ringi ja sõitis kodujaama tagasi. Mulle jäidki tühjad pihud. Pakirobot läks ümberseadistamisele,  et kohmakamad ka saaks jõulukingid kätte😊

Robot läbib takistusraja
Loodusõpetus
Loodusõpetuses Santa Tracker (mäng) sai õppida koos päkapikkudega kodeerima. Vaadata jõuluküla kino, lugeda interaktiivset raamatut.

Tantsulõvi
Eesti keel
Lugemine oli sorav ja ilmekas😊

Klassiväline lugemine oli põnev.


Nii möödus koolilaste distantsõppenädal. Laupäeval tulid vanemad lastele järgi. Käisime saunas ja pidasime plaani, kuidas ja kus jõululõunat pidada. Saunas oli õe-venna vahel elav arutelu saunalaval leiduva tundmatu materjali teemal. Õde: ,,See on sulg’’. Vend vastu: ,,See on hoopis leht’’. Õde:,, Lehed ei ole nii pikad’’. Vend:,, Sulgedel on väikesed karvad,aga sellel ei ole’’.
Õde otsustavalt: ,,Mis siis, need on lihtsalt ära kulunud!’’ Olgu lisatud, et lapsed arutlesid eukalüptivihast välja kukkunud lehe päritolu üle.
Pikkadel koolipäevadel pakuti sooja toitu kolm korda päevas, lisaks veel kaks vahepala. Hommik algas pudruga, lisandiks moos või võisilm. Söögivahed 3-4 tundi. Lõunaks suppi või praadi värske salatiga. Õhtul seitsmest õhtusööki. Mandariinid oli kogu aeg käepärast.  Nende toidukordade jaoks olid ametis kaks kokka. Poeg tegi lõunaks  suure potitäie seljanka suppi. Sööjad kiitsid maitsvat suppi. Lõvipoiss tegi onule ahvatleva ettepaneku: ,,Tule meie kooli kokaks, sa teed nii hästi süüa!’’ Lõvipreili täiendas: ,, Me sööme siin nagu restoranis. Igaüks võib süüa niipalju kui talle maitseb.’’ 😊Selline kiitus teeb head meelt ja toob sombusel ajal naeratuse näole.
Pontšikud kadusid taldrikult kiiresti. Seenevana tegi paar käbedamat liigutust ja jõudis hoo pealt ühe sõõriku põske pista. Järgmisele ringile tulles oli juba taldrikki ära pestud.
Pühapäeva õhtul käisime kõik koos ,,Jõuluaja valgusemängu’’ Rakvere Vallimäel vaatamas, mis toimus Arsise kellade muusika saatel. Jõime glögi väikese lisandiga. Õhtuks sõitsid noored pealinna tagasi.




Jääme ootama jõululõunat koos perega! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar