Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 26. oktoober 2021

Jälle Saaremaal

 Kuna uued koroonapiiranguid olid arutlusele tulemas ja hooldekodud piiravad külastamist, siis tuli otsus oktoobri keskel Saaremaale ema vaatama minna. Külastamine on lubatud vastavalt külastuskorrale. Etteteatamisega, COVID-tõendi esitamisega, maski kandmisega, käte hügieenist kinni pidamisega.

Kadrinast saab Tallinna mugavalt ja kiiresti rongiga. Aga. Seoses Balti jaama laiendustöödega sõidavad rongid, kas Ülemisteni või Kitsekülani, sealt edasi viiakse reisijad bussidega Balti jaama. Mõned rongid sõidavad lõppjaama-Balti jaama. Nii tuligi Ülemistes rongist väljuda, liini nr. 4 trammiga Tallinna bussijaama sõita. 

Tramm nr 4

Tallinna ja Kuressaare vahel on tihe bussiliiklus, bussisõit on mugav, enamus busse on varustatud Wifiga. Vend tuli Kuressaares bussi vastu ja õhtu veetsime tema juures soojas ja sõbralikus õhkkonnas, kus oli muhedaid meenutusi ja naeru. Vend tegi ahjukala ja tema silmarõõm küpsetas imemaitsva Brita beseerulli.

Teise päeva päike tõusis säravana, päevaks oli plaanitud ema külastus. Ema toodi voodiga puhkeruumi. Vennaga tuletasime talle meelde, kes me oleme ja miks tulime. Osa lapsi ja lapselapsi tundis memm pildi järgi ära, aga rääkimine oli väga vaevaline. Vanainimest sellises olukorras vaadates tahtis haledus võimust võtta. Tulime vaikselt ära ja lootsime, et see ei jääks viimaseks kohtumiseks. Aripäeval läksid tööinimesed oma ameti peale, aga  pensionär võis Kuressaare linna peal ringi  luusida. Alustasin Kuressaare südalinnas asuva külastuskeskuse Thule Koda alternatiivajaloo muuseumiga.

Film,,Phytease seiklused Thulemaale’’

Ekspo saalis näidati filmi kreeka astronoomi ja geograafi Phytease teekonnast maailma lõppu Ulthima Thule saarele.

Lennart Meri osatäitja Egon Nuter

 Lennart Meri väitis raamatus,,Hõbevalge’’, et Ulthima Thule on Saaremaa, kuhu 4 saj e.m.a.  jõudis maadeuurija Phyteas. 

Pytheas
Ühes saalis on müütilised elukad eri maadest. Nukufilmi valmistatud.

Hippogriff

Kotka pea ning tiibadega ja hobuse kehaga olend. On Kreeka jumala Apolloni sümbol.

Selkie

Müütiline olend, kes suudab hülgenaha seljast võtta ja inimeseks muutuda. 

Müütiline olend

Fachen
Hiiglaslik koletis keset nägu asetseva ühe silmaga. Ühe käe ja jalaga, hirmuäratav ja õel.
Kõverpeeglid. No ei saanud poseerimata mööda minna.

Tahaks olla
Aus tõde

Hubases 42 kohaga Kaali kinosaalis sai privaatselt nautida filmi ,,Sandra saab tööd’’


Füüsikadoktor kaotab töö. Uue töö leidmine ei ole väga lihtne. Sellise hariduse ja spetsiifilise erialaga naisterahvale pole vastavat tööd pakkuda. Tööintervjuud, uued situatsioonid, rahalised probleemid, tütre kasvatamine kõik kuhjub kokku. Sandra avastab end silmakirjalikust maailmast. Kuidagi tuleb ennast leida ja jääda iseendaks. Näitleja Mari Abel teeb väga hea rolli natuke eluvõõra, raskesti kohaneva füüsikadoktori rollis.
Kuressaare keskväljakule on üles seatud merekonteiner, mille rändnäitus ,,Tähelepanu! 1991! Start!’’ püüab vaatajateni tuua eesti rahva ootused ja lootused. Kui palju 1991.a. loodetust on 30 aastat hiljem täitunud? Üleliidulised ettevõtted lõpetasid tegevuse, kadusid piiritsoonid, avati suletud linnad, põllumajandus reformiti, kaotati plaanimajandus jne.
Näitus
Tulumaks on kolmekümne aasta jooksul kahanenud. Ajalaboris mõõdeti tulumaksu suurust  kolbides oleva vedelikuga.
1993.a. oli tulumaks 26%, 2007.a. oli tulumaks 22%
Tänapäeval 20%.
Keskväljaku purskkaevud töötasid veel.

Purskkaev kesklinnas

Restoran Vaekoda Pub asub hoones, kus kunagi asusid täpselt tembeldatud kaalud. Kõik ikka selleks, et kauplemine aus oleks. Seekord pakuti seal ausat kanafileed kartulilootsikutega.

Kuressaare keskväljaku renoveerimine ei läinud päris nii nagu algselt plaanitud oli.  Nüüd, oktoobris, vahetati tänavakive siin- ja sealpool. Kohalikud valgustasid: ,, See oo nigu tuhli kasvatus, kevadel pannasse, sügisel veetasse.’’


Raamatupoes veetsin mõnusalt aega. ,,Kus laulavad langustid’’ sai saatuslikuks ostuks. Kasutasin ära iga vaba hetke, et raamatut lugeda.😊 Raamat räägib ühest noorest tüdrukust Kyast, ema läheb tema juurest ära, õed-vennad lahkuvad kodust ja joodikust isa jätab ta maha. Kuidagi saab hakkaja tüdruk hakkama, kasvab suureks, kogeb esimest armastust, saab suurepäraseks loodusteadlaseks. Põnevust jagus raamatu ootamatu lõpuni.
Õhtul võttis Seenevana vend mind auto peale ja sõitsime maale. Räimaste kalmistul süütasime küünlad vanemate haual. Sõit jätkus Räimaste - Iilaste metsateid pidi Tõlluste suunas.

Sõiduk rappus ja värises, sest õiget teed seal küll ei olnud. Tuli kramplikult kinni hoida, et sõidu pealt maha ei pudeneks. Miskipärast tuli meelde film ,,Viimne reliikvia’’ kus nunn Ursula viis küünlaid pühade õdede jaoks. Küünaldega vanker rappus ja hüppas kui junkrute eest põgeneti.
Pikk vend oli  kasutatud Stiga raideri Pärnust ära toonud. Sellega saab sõita aia kõige väiksematesse nurkadesse, niita muru kõige keerukamate takistuste ümber. 
Perepoeg Uku rooli keeramas

Pärnumaa mehed on lühikeste jalgadega. Pedaali külge olid kinnitatud puidust klotsid. Kui müüjad kahemeetrist ostjat nägid, siis maigutasid ja hoiatasid: ,,Ei hakka siin midagi ütlema!’’ Tõlluste perenaine valmistas kosutava õhtusöögi, mekutasime veini, arutasime maailmaasju ja jagasin rõõmu uuest ilmakodanikust. Neljandat põlve nime edasikandja on sündinud! Ka venna poisid saavad meesliini pidi nime pärandada. Sugupuud jälgitakse tavaliselt meesliini pidi. 
Hommikul vara oli äratus ja pool kaheksa startisime linna poole. Perenaine mahutas pikad mehed-poisid-naised sõiduautosse. Täpselt nii nagu mahutatakse viis elevanti autosse. Kaks ette ja kaks taha. Üks väike nende vahele. Kõigepealt jõudis töökohale perepea, seejärel tänavu kooliteed alustanud pesamuna, siis Saaremaa riigigümnaasiumi abiturient. 

 Aasta puitehitis 2021 nominent Saaremaa Gümnaasium

Hommik oli vihmane ja uimane. Uus raamat oli just sobivaks kaaslaseks. Kui tuli uni, püüdis  venna kass  end tekina sobitada.


Lõunaks tulid külla kaks armast last. Kaheaastane ja kolmenädalane tüdruk koos emaga muidugi. Kohvitasime, vestlesime ja arutlesime lastekasvatuse ja peresuhete teemal, olime rõõmsad edusammude üle. Kui lahkumisel kallistasime, siis väike tüdruk oli mind omaks võtnud ja kallistas kahe käega ümber jala kinni hoides. Selline  vigurvänt.😊
Õhtuks olime vennaga kutsutud Pärsamale pidulikule õhtusöögile.  Enne õhtusööki ja päikeseloojangut tegime kiire ringkäigu hoovis. Venna kaaslane on nii töökas ja käbe, et kui mingi hädaline töö jääb tegemata, siis oleks nagu üleilmne veeuputus või mõni suurem torm ootamas. Aias olid hekid- puud pügatud, lehed riisutud, muru niidetud, püsikute pealsed lõigatud, kasvuhoone korrastatud. Kõik sügistööd tehtud, ikka leidis aednik, et kõik pole nii nagu peaks. 
Perenaine korraldas meeldejääva ja maitseküllase kolmekäigulise õhtusöögi oma kodus.

Viimased ettevalmistused

 Eelroaks pakuti sügiseselt hõrku kõrvitsapüreesuppi, millele sai täiendusena lisada seemneid. Pearoaks oli paneeritud kanafilee köögiviljadega, lisandiks värske salat rukolaga. Magustoiduks jäätis värskete vaarikate ja mustikatega,  šokolaadimuffiniga. Kohvi pakuti koos magustoiduga. Laud oli kaetud ilusate lauanõude ja värskete lilledega, laual põles küünal. Perenaine ise oli küll natuke ähmis, aga aega-ajalt on tore jagada einet oma lähedaste ja sõpradega. 


Üks kirjutamata reegel kehtib alkohoolsete jookide kohta. Tavaliselt toovad külalised selle ise. Meie võtsime kaasa valge veini, mida söögilauas pakuti.


 Lahke võõrustaja juures tundsime end hästi, selline õhtusöök koos hubase keskkonnaga on kosutav ja vajalik. Suur tänu!
Oli arutelu õpetajate positsioonist laste ja  lastevanemate silmis. Õpetajatega on kõik kokku puutunud, seega on igaühel kujunenud oma arvamus kuidas hinnata pedagoogide töö ja vastutuse tähtsust.
Oligi aeg tagasiteele asuda. Minipuhkus Saaremaal lõppenud. Tagasi sõitsin Lux Express bussiga. Kolm ja pool tundi sai filmi otsida ja vaadata.

Mingi ulmefilm, vaatasin sellist, millel eestikeelsed subtiitrid

Mõned tähelepanekud Saaremaal ringi sõites😉
Praami peal tuletati meelde

Suunaviit, mis juhatab kohale

Tormiga liiguvad nõiad ringi

Külas on küll hea olla, aga oma kodus kõige parem. Algab rahulik sügistalvine periood, kus soojas toas sokki kududa on täitsa okei. 😊

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar