Sentens

Carpe diem!

kolmapäev, 28. september 2022

Maal elamise päev

 Laupäeval, 24.septembril,  tähistati üle Eesti maal elamise päeva. See on selleks, et kogukonnad tutvustaksid oma tegemisi, pakuksid kohalikku toitu, avaksid uksed tegusatele ja säravatele inimestele. Vot täpselt me olemegi selline kohalik kogukond😊

Reede õhtul tulid tegusad ja särasilmsed Lõvisüdamed isaga maale. Õhtu oli hiline, sõime suppi ja tegime plaani laupäevaks. Et saaks maitsta kohalikku toitu ja teha maatöid. 

Aeg oli rajada uus maasikapeenar. Peenra rajamine algas meil juba varem mulla ettevalmistamisega, olime eemaldanud püsiumbrohud, lisanud kobestatud mullale komposti. 

Peenra laiuseks arvestasime 80cm. Lastega koos katsime peenra peenravaibaga. Peenra tegime kaherealise, taimede vahe 30-40 cm, ikka nii, et ühe rea taimed jäävad teise rea taimede vahekohta. Istutusauku kastsime ja  põhja segasime veidi sügisväetise graanuleid. Taim tuli kassetipesast välja võtta ja juurepalliga  pista istutusauku.

 Natuke juhendasime väikest abilist, et südamikupung jääks mullast välja ja juured jääks istutusaugus sirgelt alla. Istutamine on natuke hiljaks jäänud, aga loodame, et tuleb pikk soe sügis, et taimed jõuaksid enne külmade tulekut korralikult juurduda.

Tütretütar enda  istutatud maasikapeenraga

Lõunasöögiks oli oma aia köögiviljadest valminud supp ja õuna-saiavorm piimaga. Õhtuseks saunaõhtuks küpsetasime õunakooki lastelaste abiga.

õunakook

Maal on kombeks pärastlõunane vaikne tund filmi vaatamisega või arvutimänguga.

Pärast väikest puhkust tulid lapsed appi porgandeid üles võtma ja sorteerima. Porgandid tuleks ära koristada septembri lõpus või oktoobri alguses. Meie juurviljadel olid pealsed püsti ja rohelised veel, vili ilusti oranžks värvunud. Kuna meil olid abilised kohal, siis otsustasime selle töö ka ära teha.

 Aiahargiga tuli  veidi kergitada.

 Enne hoiule panekut sorteerisime pisemad, harulised, veidi vigastatud eraldi välja, et saaks kohe ära tarvitada. Meie kelder on kuiv, seepärast hoiustame porgandeid liivaga kihiti. 

Tütrepojale helistas sõber ja kutsus külla. Poiss vastas, et ta teeb praegu vanaema juures maatööd ja ei saa tulla. Sõber tahtis teada, mis maatöö see on. Lõvipoiss täpsustas, et me võtame porgandeid. Sõber oli üllatunud, et miks neid võtma peab kui poes on kõik saada.😮

Maal elamise päeval sai ka lilleilu nautida, kanadele teri visata ja pesast oma käega mune korjata.

Sügisene aia äär

Kukehari ’Karl Funkenstein’

Hambuline kobarpea

Ämblikliilia

Krüsanteemid


Roos ’Morning Sun’
Aega jäi ka kiikumiseks

Puhastavaks ja lõõgastavaks saunaõhtuks tuli ettevalmistusi teha. 

Mehed ja mehepojad tõid küttepuid

Saunas käisime tütretürega koos. Pesime ja vihtlesime mõnusalt. Sünnipäevaks sai tütarlaps endale õlgadeni lõigatud juustega soengu. Minulgi on hästi lühike lõikus. Kui Lõvipreili  hakkas pead pesema, siis ennem uuris, mis on šampoonipudelile kirjutatud.  Pudelil oli kiri, et šampoon on pikkadele juustele kohevuse lisamiseks. Tüdruk pomises ,,Noh, nüüd kus mul on lühikesed juuksed, siis on jah vaja kohevust lisada.’’ Paneb silmad kinni, masseerib pead ja mõnuledes nuusutab šampooni lõhna. ,,Vanaema, ma võin Sulle ka seda šampooni laenata, saad kohevust lisada’’. Siis teeb silmad lahti ja hakkab naerma. ,,Ups, mul läks meelest, et Sul on siilisoeng’’😊.
Vanaisa käis väimehe ja pojapojaga leili võtmas. Poiss nõudis ämbridušši. Laupäeva õhtu lõppes vaikse unenohinaga.
Pühapäeval käisime poes, sest osa väljateenitud kommirahast tuli kommide vastu välja vahetada. Pärast lõunasööki sõitsid noored isaga koju tagasi. Selline maal elamise päev seekord.😊

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar