Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 5. oktoober 2015

Ebaküdoonia

Ebaküdooniat nimetatakse Põhjamaa sidruniks. Viljad sisaldavad palju orgaanilisi happeid, C-vitamiini, eeterlikke õlisid ja mikroelemente.
Põhjamaade sidrunid koos lõunamaa sidrunitega.

Viljadest võib valmistada mahla, siirupit, toorhoidist, marmelaadi jne. Ebaküdoonia mahla valmistamiseks puhastada viljad seemnetest.
Elektrilise mahlapressi abil on  mahla eraldamine lihtne.
Mahla eraldamine.
Toormahl valada jääkuubiku kottidesse ja sügavkülmikusse. Kasutamiseks saab lõigata vastavalt vajadusele kuubiķuid morsi või koogi maitsestamiseks.
Ebaküdoonia siirup.
Ebaküdoonia viljad lõikata pooleks, seemned eraldada noaga, jättes viljasüdamiku alles. Viilutamine käib lihtsalt köögikombainiga.
Seejärel asetada viilud vaheldumisi suhkruga klaasnõusse seisma.

Segu panna külma seisma ja vahetevahel segada puulusikaga, et suhkur paremini lahustuks. Seejärel kurnata siirup läbi sõela või marli ja villida pudelisse.
 Retsept: 1 osa ebaküdoonia lõike
1,5 osa suhkrut
Ebaküdoonia mõju tervisele
Kehvveresuse korral tarvitada värskelt riivitud vilju meega. Selline segu tuleb kohe ära tarvita, sest toored viljad panevad mee käärima. Kui on vaja maitsestatud meesegu, siis tuleb marjad, viljad eelnevalt kuivatada ja jahvatada, et vältida mee käärima minekut. 
Ebaküdoonia siirp aitab parandada mao ja maksategevust, mõjutab vere biokeemilisi näitajaid ja soodustab seedimist. Oluline C-vitamiini täiendaja kevadperioodil.
Siirup on villitud 100-300 ml pudelitesse.

2 kommentaari:

  1. Tõeline vitamiinipomm.
    Ootan ka siirupi pilte!

    T.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siirup on nüüd villitud ja pildile sätitud.

      Kustuta