Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 11. oktoober 2015

Laadalised

Pensionärid peavad oma elu ise huvitavaks elama. Kodus istudes on ainuke teema ,,Kallis, kas sa piima, ,,Alma’’ piima tõid?’’ Meie oleme valinud laadal käimise, et elu vaheldusrikkamaks teha. Sõbranna toriseb, et laadal on alati palju rahvast, trügimist. Vot, täpselt, sellepärast käimegi, et kohata endisi kolleege, sõpru, tuttavaid ja nautida ka oma perega koos veedetud aega. Laatasid valime selliselt, et oleks elukohale lähedal, pakutaks huvitavat käsitööd, aiasaadusi ja näha midagi huvitavat.

Suur märtsilaat Rakvere Spordikeskuses 7.märts 2015
Laadal oli müüa käsitööd, toitu, tööstuskaupu jne. Maitseelamust pakkus rabarberi-vürtsköömne kaste, mida kaasa ostsime.
Maidu rabarberikaste vürtsköömnetega

Mina sain endale roosa ridiküli. Eks ole õige küll: mida vanem mutt, seda roosam kott.
Koti külge lisatud ripats on uhke helkur, mis viimati Rakvere laadalt ostetud.

Rakveres saime kokku kaimudega ja läksime naistepäeva puhul  Brita kooki maiustama ,, Rohuaia kohvikusse’’. Oli vaheldusrikas päev sugulastega.


,,Rohuaia kohvikus’’

Maamess 18.aprill 2015 Tartus.
Maamessil on mõnus käia, kuna Tartus on lahke noorpere, kes meid kostitab ja ringi sõidutab.
Messi väravas anti kaasa Maamessi hitt, roheline riidest kott, mida oleme usinalt kasutanud poes ja turul  käimiseks. Nuumasime silma ja väsitasime jalga, sest põnevat jagus iga nurga peal. Show Arenal asjatasid saemehed, Taluturult ostsime toidupoolist, turult lillesibulaid. Messi naelaks oli karjäärikallur HITACHI EH 1100, mille kaal küündis 110 tonnini. Kütust võtab hiidkallur 200 liitit tunnis. Kabiin on maapinnast 4 m kõrgusel. Aremal vennal  tekib juba kõrgusekartus peale vaadates.
HITACHI EH 1100
Päeva lõpetasime ühise lõunasöögiga Taskus. Õhtuks sõidutati meid koju tagasi, oli mitmekesine päev lähedastega.
Tartu Maamessilt ostetud Aasia liiliad õitsevad tänulikult aias.

Jäneda aia- ja  lillepäevad 24.mai 2015
Laata peeti juba 16-ndat korda, külastajad on enamus aiandushuvilised. Suur huvi on kõiksugu istikute, viljapuude, lilleamplite vastu. Samuti on hinnatud kodumaine toidukraam suitsuvorst, -sink, juustud, hapukurgid, maasikad, mesi, kodused leivad ja saiad. Kohale sõidutas meid esindaja Tartust,  seega saime koduseid karastusjooke nautida.
Väiksed koduloomad olid lastele magnetiteks.

Laadalt ostetud taimest saime suvel maitsvaid suvikõrvitsaid.

Pika tänava laat Rakveres 13. juuni 2015
Laadal oli eraldi käsitöö-, kunsti-, kohviku-, põnni- ja meestealad. Seal  olid osavad näputöö meisterdajad, andekad kunstnikud, lahked ja nupukad koogipakkujad. Meiegi saime paar puravikku, mis esmapilgul ei paistnudki küpsise moodi. Koogi valmistajaks oli meie hea tuttava Ajaloolase abikaasa.
Puravikud, seekord küpsised.

Meestealale saabusid madala törina saatel uhked Harley-Davidsoni mootorrattad.

Harley-Davidsoni klubi liikmed kinkisid Rakvere vähekindlustatud perede lastele jalgrattaid ja  veel jagati kingikotte laadale tulnud lastele. Väga ilus ja tänuväärne žest.
Külastasime üht Pika tänava keldrikohvikut, kus puhkasime jalga ja kogusime jõudu päeva teiseks pooleks. Laadalt ostsime vorsti ja  saia kaasa ning koduteele. Päikseline päev täis elamusi.

Jäneda talupäevad 25.juuli 2015
Tehnika ja tõuloomade näitus, talutoodangu, käsitöö müük, laat. Pakutakse ohtralt ehedat toitu. Maitsesime meiegi üht kui teist. Meepurgi tõime ikka koju kaasa.
Ei ole kuhugi kadunud kodumaised meistrimehed Tatikas ja Vesipruul.
Iseehitatud traktor oli laadale vaatamiseks toodud.

Järva-Jaanis korraldatakse iseliikurite paraade. Peaks ükskord sedagi vaatama minema.
Veetsime jällegi ühe värvika päeva tuttavate ja endiste kolleegidega kohtudes.

Tapa  Vorstifestival 8.aug 2015
Esimese lihatööstuse rajas H.Kolshorn 1889 aastal Tapale, mille nimetus oli ,,Eestimaa lihasaaduste vabrik’’. Eriti pikalt see ei tegutsenud, kuid alus vorstitootmiseks oli pandud. Kunagi oli Tapal üle viieteistkümne vorsti- ja lihatööstuse. Täna on Tapal üks vorstitootja. 
Avatud olid kodukohvikud, käsitöönäitus Kultuurikojas, koertenäitus, kontsert ja muidugi Eesti MV Vorstigrillimises. Meil oli külas teismeline Kutt Pärnust, kelle võtsime festivalile kaasa.
Külastasime Aini kodukohvikut, kus pakuti maitsvaid kooke ja kohvi-teed. Peremees ise teenindas ja veetis külaliste seltsis aega. Rääkisime lastest ja nende tulevikuplaanidest. Edu noortele edaspideseks!
Kutt võitis laada loteriil klaashelme, mida saab kasutada nii pendli kui kaelaehtena. Lõpuks ostsime grillvorsti, mida oli mõnus soojal suveõhtul grillida. Oli meeleolukas päev omadega.

Jäneda sügislaat 12.sept.2015
Sügislaat pakub kõike värsket ja värvilist, mida sügis pakub. Peipsiääre sibulad, küüslaugud, hoidised. Kuna samal ajal on Võhma Juurikas, siis taime ja lillesibulate müüjaid oli vähe.
Mahutasime end linnast kohale sõitnud ,,Jeep’’i ära. Kaardilugeja uhkeldas esiistmel turvatoolis ja teatas iga natukese aja tagant, et peab otse sõitma. Kohale jõudes jagati väiksed sugulased täiskasvanute vahel ära. Mina sain vankri, koos lapse ja kottide paigutusvõimalusega. Sokutasin vankri alla ühe Veigelaga taimepoti.
Veigela ,,Alexandra’’

Väiksel perenaisel oli täpselt  puudu üks  pannilabidas. Kaardilugeja sai puidust 3D autopuzle ja puidust  tõetruu ussi. Hommikuks oli uss teadmata ajaks, teadmata suunas kadunud. Puidust oli palju eksponaate: kiiged, mängumajad, suunavad sildid, kujud jne.


Ühest mängumajast astus korraga välja kaks silmapaari!

Õhtul grillisime sõpradega.  Ķäisime saunas vihtlemas, nautisime kõrrejooki ja  kella poole kümneks õhtul oli vaikus majas. Selline toimekas päev kallikestega.  
Alles järgmisel hommikul julges uss pea diivani alt välja pista.

Vaala sügislaat Rakveres 10.okt 2015
Vaala keskus on hakanud korraldama üritusi kauplemise elavdamiseks. Sattusime meiegi sinna. Pärast kohtumist Ajaloolase ja mälumänguriga sai selgemaks nii silma- kui maailmavaade.
Seejärel muljetasime Automüüjaga pikalt. Kuna pidime nagunii süüa ostma, pöörasime tähelepanu  vorsti- ja juustulettidele. Vorste pakuti küll igas mõõdus.
s
Pooolsuitsuvorst ,,Negro’’

Tegime veel linnas paar tiiru, võtsime kütust ja koju tagasi. Lillesibulad tuli muidugi ka osta! Saime jällegi ühe päeva võrra rikkamaks!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar