Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 28. detsember 2015

Aasta 2015 kokkuvõte

Oh sa pühade vahe ja paar argibest päeva! Nii väljendas vanarahvas oma üllatust. Jõuludel kohe peab oma kallikestega koos olema. Teisipäeva õhtuks tulid Õpetaja ja Kutt kohale. Õpetaja hakkas piparkoogitainast suuremas koguses kokku segama, et tervel brigaadil oleks jõulude aegu tegemist. Kõik see pere sai 23.detsembri õhtuks kokku. Tuldi  idast ja tuldi läänest, saabuti põhjast.
Piparkookide vormimisest võtsid osa kõigi põlvkondade esindajad. Tainast oli nii hea näpuga torkida nagu  linnaprouad vanasti turu peal liha näppisid. Ahjust tulnud küpsetised tõid majja jõululõhna.


Meie  piparkoogitegu
Videot vaata siit.  Õhtuks sai kogu see pere saunast läbi lastud, kõik ilusti läikima kammitud ja jõuluvanaootuses magama sätitud. Jõululaupäeva hommikul tegime ümber maja kepikõndi ilma suuskadeta, pere noorim nõudis küll suuski, kiiget ja  liivakasti. Tuppa tulles sai ruttu joped seljast, pakaselise ilmaga lõpeb kannatus ennem kui riidest lahti saad. Mina magasin jõululõunat koos pesamunaga. Kutt, Õpetaja, Keemik, Arvutiabi leidsid Monopoli mängu üles. Tartu Ülikool sattus kindlatesse kätesse, mille üle mul on eriti hea meel.
Monopol
Õhtul tuligi päris jõuluvana. Paki lunastamiseks kasutati erinevaid etteasteid. No päris ,,Luuletus Leninist’’ just ei esitatud, kuid viiendas klassis õpitut küll. Oli klassikat- ,,Käbi’’ luuletus, aegumatu ,,Põdra maja’’ kaheaastaselt, jõululaulude sosistamist läbi ema-isa kõrvade, omaloomingut, äpiga esitatud luulet, paberilt spikerdamist jne. Jõuluvanale oli antud vihjeid, et pakid võiksid etno- või käsitööteemalised olla. Väike neiu sai käsitööna valmistatud nuku, millel olid suured ja targad silmad nagu preilil endalgi.
Nukk nimega Tüdruk

Vennakesele toodi kepphobu. Sellega sai läbi tubade kihutada nii, et kabjad plagisesid. Kena hobune oli sattunud, sai vanainimese jutust ka aru. Ega sel hobusel igavuse pärast haigutada lastud, kogu aeg oli sõit sees. Õhtuks oli suksu väsinud ja lõi tagant üles ratsanikule vasta kukalt. Seepeale sai  ta näpu viibutusega noomimist, et rohkem seda ei juhtuks!
Jõuluvana kotis oli veel kudumit, keraamikat, huvitavaid riidest ja sepistatud esemeid, elektroonikat.
Esimese jõulupüha hommikul segasin kringlitainast. Hobusemees tiirutas oma ratsuga ümber suure köögilaua, õekesel oli Tüdruk kaenlas ja kilkas nukule samuti ,,Nõõ!’’. Kringel sai jõuluteemaline.
Nutella kringel kuusepuu

Pärast lõunane aeg kulus piparkookide kaunistamisele, igaüks näitas oma oskusi kunsti vallas. Piparkoogimaja detailid said samuti välja vormitud.
Südamekujulised 

Kogu galerii

Õhtul toimus malelahing esimesi  malekäike tegeva südamekese ja onu vahel. Sahistati üsna usinalt. Tundsime huvi, kuidas mäng läks, aga meile teatati, et pole oluline. Hiljem selgus, et väike malesõber oli ,,tule’’ peale ära ehmatanud ja põleva malelaua maha jätnud. Minagi oleks siis välja tulnud kui õhk on klaariks puhutud.
Teise jõulupüha hommik algas porilaisalt. Kutt oli ahju kütmise oma mureks võtnud ja majas oli 24 kraadi sooja ning mõnus olemine. Tavaliselt saab hommikul neljaviljaputru moosiga, nüüd üheviljaputru nelja erineva moosiga. Suvel kuulutasin, et tuleb võimalus degusteerida erinevaid hoidiseid. Koostasin exceli tabeli, hindamisjuhendi ja kõigil oli võimalus ristikesi märkida.
Mooside valik

Kui punktid kokku loetud sai, selgus , et võitjaks osutus kreegi-pirni moos.  Seekord oli konkurentsis ainult ühe perenaise moosid, järgmisel korral võiks teised kokad oma hoidiseid ka pakkumas olla. 
Kuna seekord oli Aknaspets ka kohal, sai piparkoogimaja katusakendega. Õpetaja võttis majakese viimistlemise enda peale.
Piparkoogimaja
Õhtuks sõitsid lõvisüdamekesed koos ema-isaga SPA-sse. Eks ole seal isegi käidud ja mullivannis ligunetud seni,  kuni liha hakkab kontide küljest lahti tulema ja nahk krimpsu tõmbab. Mõnus ikkagi!
Pühapäeva hommikul saatsime pärnakad bussiga koju tagasi ja lõunase rongiga sõitis Arvutiabi Tartusse oma koju. Jõulud said läbi ning enam ei olnud vaja end rohkem liigutada kui söögi pärast. Kui esimene unevalu oli mööda saanud, hakkasime väikeste järgi juba igatsema.

2015  aasta sündmused lühidalt.

Meeldejääv- Seenevana 60. juubel.


Ajalooline- poeg ostis koos elukaaslasega Tartusse korteri.


Taaskohtumine- Seenevana kooli kokkutulek


Hüvastijätt Saare Mammaga


Esmakordselt-alustasin  blogi kirjutamisega.

Aasta tagasi, 30.07.2014 müüsime ära kolmetoalise korteri ja Õpetaja ostis Pärnusse korteri.

Kõiksugu ennustajad on tuleva 2016 aasta kohta sõna võtnud. Saatust vahi või luubiga, ette seda ikka ei ennusta. Toredat aasta lõppu ja tegusat uut aastat!

4 kommentaari:

  1. Armas kodune olemine
    Ilusat aastavahetust!

    VastaKustuta
  2. Hahhaa
    Oled loo nii armsalt kokku kirjutanud.
    Kena vana aasta lõppu!

    VastaKustuta
  3. Olemise teevad armsaks asjaosalised ise! Head aastalõppu ja ruumi uutele tegudele uuel aastal!

    VastaKustuta