Sentens

Carpe diem!

laupäev, 20. august 2016

Salatid, kastmed metsast ja aiast

Hoidistamise vaatenurk on aja jooksul muutunud. Enam ei hoidista kolmeliitriseid kurgipurke ega keeda moosi  pesukausiga. Meeldiv on ikkagi viia keldrisse mõni purk vürtsikat kastet, naturaalsete maitselisanditega moose, pikantse maitsega hoidiseid. Kahtlemata on asendamatud maitse-ja salatikastmed.
Seenevanaga sai metsas kolatud, vihma eest varjul oldud.

Suur sirmik on šampinjonilaadsete seltsi kuuluv seeneliik

Šnitslina  jahu ja muna sees paneerituna maitseb sirmik  tõesti hästi.

Kukeseened marinaadis
Seenesalat

Adžika õunte ja porgandiga

Hoidis on  toidutare.ee saadaval. 
1kg porgandit, 1kg õunu, 1kg paprikat, 2,5kg tomatit, 50g tšllipipart, 200g purustatud küüslauku, 2dl suhkrut, 2dl õli, 0,5dl soola, 3sl 30% äädikat
See on esimene proovipartii, kuid sobis meie maitsetega.

Marineeritud kurgikuubikud

Kasvuhoones olid lavakurgid üle kasvanud. Kurgihalud sai tuppa toodud ja kolksuga lauale löödud. Mis edasi?  Kurgid kooriti ja eraldati seemned, hakiti kuubikuteks. Marinaad (1l veele 2spl soola, 3spl suhkrut, 2spl 30%äädikat) tehti nii nagu kurkidele tehakse, koos lehtede ja muude lisanditega. Seejärel kurnati lehed, küüslauk, mädarõigas välja ja kuubikuid kuumutati vedelikus mõni minut ja kohe steriliseeritud purki. Kasutada võib lisandina kastmetes ja salatites.

Mädarõigas marinaadis

Kurgikuubikute marineerimiseks vajaliku mädarõika väljakaevamisel sattus Seenevana  hoogu ja nii otsustati üleliigne marineerida. Kõige keerulisem oli mädarõika riivimine. Peremees läks köögikombainiga õue ja mõne aja pärast oli paras puru valmis. Toas oli selleks ajaks keedetud marinaad (1l vee kohta 2sl soola, 2sl suhkrut, 3sl 30% äädikat) jahutatud 50 kraadini. Sinna lisati 500g riivitud mädarõigast ja jäeti ööpäevaks suletud nõus maitsestuma. Järgmisel päeval villiti väiksematesse purkidesse.
,,Toome ’’ salat
3kg kurke
1kg sibulaid
1kg porgandeid
50-100 g hakitud tilli
5spl jämedat soola
2spl suhkrut
5spl äädikat
200g mahedamaitselistõli
Lõika sibulad ja poolkurgid viiludeks, porgand riivida jämeda riiviga. Mina tegin kõik köögikombainiga. Segada maitseainetega kokku ja hoida jahedas 24 tundi. Kuumutada keemiseni, kuumutada 10 nõrgal kuumusel. Villida steriliseeritud purkidesse, kaanetada, jahedasse.
Kuna sel aastal on tomati ja suvikõrvitsa uputus, siis on silm peal vürtsikal tomatikastmel, kabatšokiadžkal:)
Kui hoidised said sildistatud ja keldrisse viidud, tuli Seenevana kuuseheki tagant...

Kuuseriisikad


2 kommentaari:

  1. Ei pääse ükski perenaine purkimisest, aga talvel on hea meenutada nii metsaskäike kui suve, mis oma peenrad heldeks muutis.

    VastaKustuta