Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 21. august 2016

On pühapäev tore päev...

Kui on jaanist saati siiani vees ligunetud, siis vahest tuleb tahtmine kuivalt inimese moodi elada. Pühapäeval oli ilm ilus, päike paistis, tuul puhus lõunast. Seadsime Seenevanaga endid ringsõidule. Esmalt sattusime kohaliku kohviku korraldatud laadale. Pakuti koduseid hoidiseid, käsitööd, metsamarju. Meie ostsime kohaliku toodangut- kitsejuustu. Pannil grillides sai mõnusa kriuksuva ampsu.

Kitsejuust Hõbeda Kitsefarmist

Tutvuda farmiga saab selle lingi kaudu http://kitsefaram.ee/et

Kuna soe tuul tagant puhus, siis jõudsime lõunaks Rakvere lennuväljale, kus  toimus Rakvere Karikas & L-Virumaa MV Takistussõidus & Väikeponide Karikas IX etapp. Hobused olid ilusti läikima kammitud ja linnarahvale vaadata ja imetleda toodud. Meie jälgisime 65 cm parkuuri, mis peeti puhtusele ja kiirusele, mille võitis Kalev Käsperson hobusel Faranka (MTÜ Viru Ratsu). 

Auringil, punases on K.Käsperson

Olümpiakulla takistussõidus võitis Briti vanameister Nick Skelton (58a) hobusega Big Star. Kohalikul noormehel on veel pikk tee selleni ratsutada, eks iga algus on raske.
Lennuvälja teises otsas  peeti lennupäevi, mille eestvedajaks on Vladimir Antonov Lennuklubi Rakvere Blue-Sky MTÜ-st. Tutvuda sai lennutehnikaga, vaadata mudellennukeid, motodeltaplaane, motoparaplaane.
Mudellennukeid tulid uudistama 5 toonekurge. Need olid vist noored kured, sest nende uudishimu lendavate objektide vastu oli halenaljakas. Kohe lasti lendu teemakohased Putini naljad.
Oma 17 aasta tagust lennumehhanismi püüdis V.Antonov käima saada. Kõht ees, õhk ähkimist täis, nii saigi propelleri tööle. Lennutiiba ei olnud, abikaasa rõõmustas kui ringsõidult mööda maad tagasi jõudis.

Motodeltaplaani käivitamine

Lennuklubi juhatajal on kerglennuk Cessna 150F, mis on kaheistmeline, ehitatud õppelennukiks ja lennuinstruktorite eralendudeks. Cessna tüüpi lennukitel on tiivad juhikabiini kohal.

Cessna  150F

Mathias Rust maandus sarnase väikelennukiga Punase  väljaku naabruses olevale sillale 1987. a. Ta lendas väikelennukiga Cessna F 172P.  Tapa lennuväljalt saadeti toona kaks hävituslennukit teda jälgima. Lennukiiruste erinevuste tõttu oli raske seda teha, piloodid arvasid, et see on Jak -12 väikelennuk ja pöördusid tagasi Tapale.

Van’s RV-6E

Soomlased lendasid selle väikelennukiga Hispaaniast Porisse nelja päevaga. Nüüd tulid lennukit näitamas kohalikule lennuklubile ja huvilistele. See on Piper tüüpi lennuk, millel on tiivad juhikabiini all.

Ikarus C 42

Ikarus C-42 on kahekohaline ülikerglennuk, mis on mõelud õppelendudeks, personali lendudeks, toodetud Saksamaal. Selle lennukiga tuli hobilendur Viljandist ja lendas pärast lõunat tütre sünnipäevale koju tagasi.

Pipistrel Sinus

Sinus on ühemootoriline ülikerge, kahekohaline lennuk, mis on Sloveenias toodetud, 1995a toimus esimene lend. Mootori seiskudes saab lennukiga alla planeerida ja ettevaatlikult maanduda.
Motodeltaplaan

Sellel motodeltaplaanil on purjeriidest tiib ja Nissan Micra mootor. Kahekohaline. Kaassõitja istub rihmadega kinnitatult juhi kaela taha. Toru abil, mis on piloodi käes käib deltaplaani juhtimine. Deltaplaanil avaneb täispanoraamne vaade, koos vastu vihiseva tuule ja väikese värinaga hinges. Selle deltaplaani omanik on meie naabrimees, seega kõik meie pere mehed on  sellega reisijana kaasa lennata saanud. Elamused ja vaated on olnud vägevad.
Motovari ehk motoparaplaan

Motovari ühendab endas raami, mille küljes on mootor, propeller, rakmed (iste) ja propellerivõre, mis on kahes punktis ühendatud paraplaaniga. Võib lennata isegi 5000m kõrgusele. Stardiks ja maandumiseks vajab väikest maa-ala. Sellega võivad lennata kõik, kes on 16 ja rohkem vanad. Õppimine kestab 5-7 päeva, seejärel võib iseseisvalt lennata. 
Motovari kinnitub rakmetega lenduri külge, starditakse jalgadelt

Õhk, valgus ja tasane tuul tõotas head lennuilma. Meie olime emotsioonidest tulvil ja sõitsime  kodu poole tagasi. Põhjakeskusest pidi midagi söögipoolist ostma. Seekord ei antud võimalust liimiste näppude külge ühtegi taime kleepida aga.... raamatupoest ikkagi! 

E. AHSE  Maalehe hortensiaraamat

A.KÄHR Aedfloks

Asjatundjate raamatuid on hariv lugeda.  Hing lööb särama kui klaaspoi ja lainetab rõõmust lugemiselamuse üle. Annaks nüüd ilmakest, et saaks rahus lugeda;) 



1 kommentaar:

  1. Kalev võistles seal Farankaga (kes on ka pildil), aga tore lugeda jäädvustust :)

    VastaKustuta