Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 13. september 2016

Suur saak, suur saak

Suur sadu selleks korraks läbi. Salatite, seente marineerimise vahel on hea korraks köögist välja saada. Laupäevane ilm oli selge kui lapsesilm. Jänedal toimus sügislaat ,,Talveks varud salve’’. Pakuti talutoodangut, taimi, puuskulptuure, korraldati  õunasortide näitus, kultuuriprogramm sinna juurde. Välilaval esinesid Reet Linna ja Are Jaama, kuulasime meiegi seda tasuta kontserti. Reet  Linnaga trehvasime lastekaupade leti ees. Tema on  nüüdseks viiekordne vanaema ja uudistas lastelastele mingit tarviliku.

Vanaema Reet

Reet Linna ja Are Jaama välilaval

Õhtul ,,Musta Täku Tallis’’ esines Tanel Padar ja The Sun. Selleks ajaks olime meie laadalt koju tagasi jõudnud. 
Laadal sadas tervitusi kaela headelt tuttavatelt ja endistelt töökaaslastelt. Kallistasime, naeratasime, muljetasime, pildistasime jne. Elasime kaasa naiskolleegi line-tantsule, plaksutasime kõige kõvemini:) Ostsime maitsvat kodumaist talutoitu. Meepurgid saime juba ,,vanalt’’  tuttavalt mesinikult.

Mesinik Jänedalt

Meestel on uute riiete ostmine tõeline katsumus. Kuni püksitagumik vastu päikest läbi ei paista, seni pole uute muretsemisega kiiret. Aga kui ruumipuudus teksades tunda annab, tuleb suuremad muretseda. Müüja pakkus Seenevanale uusi teksaseid ja seejärel suundusid koos suitsukana, kala ja kaljapudeliga kuhugi nurga taha. Mul oli ikka selline nägu peas, et pole olukorraga rahul. Hiilisin järgi, nurga taga oli mobiilne proovikabiin. Kaupmees teatas üleolevalt: ,,Pervõi pol tšasa besplatna’’. Sain vihjest aru, et ma pole oodatud seda riietevahetust vaatama. Varsti tuli peremees rahuloleva ilmega tagasi. Ega ma ei saanud tulistamata jätta: ,,Striptiisa bõl tolko pjat minut!’’ Selle kompensatsiooniks  lubas müüja naeratades 5€ teksade hinnast alla võtta, nii tehtigi.
Laada taimevalikus olid puud-põõsad-püsikud. Lillesibulaid väga palju ei pakutud, enamus olid liiliasibulad. Meie saime ühe olulise taime.

Aedhortensia ,,Wim’s Red’’

Pühapäeval panime puhtad riided selga, rahakoti taskusse, Seenevana seadis kõik kursid selgeks, siis käigud sisse ning sõit Võhma Juurikale võis alata. Meile oli see esmakordne.
Jõudsime kohale samaaegselt Sulev Savisaarega. Olin teistega koos rõõmsas järjekorras tema leti ees, sest eelnevalt oli  tellimus tehtud. Hiljem selgus, et pojengi juurikaid ei olnud veel välja kaevatud, saadetakse hiljem postiga. Teisi sibulikke, juurikaid ei julgenud netis enam tellida kuna tellimuste tähtaeg oli möödas.  Kohapeal selgus, et Juurikal käijad võivad ja saavad kauba ikka kätte.  Mõned Juno mugulad ikka läksid kotti.

Sulev Savisaar

Järvselja Taimeaiast ei saanud samuti tühjade kätega lahkuda. Lahke perenaine ja põhjalikud selgitused. Palju asjalikke nõuandeid sai  aednikega vesteldes: kuidas ja millal tellida, millised taimed sobivad meie kliimasse, milliseid taimi ja kuidas valida, milliseid vigu vältida, kuidas hooldada, milliseid müüjaid usaldada, kus on soodsamad pakkumised jne.  Kui kuskil midagi huvitavat pakuti, siis ajasime kaelad õieli ja kuulasime huviga. Kõike seda nähes võis suurest erutusest oimetuks jääda.  Hindamatu info tugevatelt tegijatelt.

Valik Järvselja Taimeaia müügiplatsil

Nõrga talu Viljandimaalt

Nõrga talu perenaise K. Kukega sai floksi potte liigutatud, nuusutatud, asjatundlikku nõuandeid kuulatud. 

Rebase Talu Puukool

A. Tiirmaa pakkus vähelevinud puid, põõsaid, ronitaimi ja püsililli.

Haideaed

A.Hannust tutvustas uudishimulikele mägisibulaid ja kõrrelisi

Eneli Käger  jutuhoos

E.Kägerilt, Substrali aianduskonsultandilt sai kuulda mulla ja väetiste kasutamisest.

Näitus,,Punapeet ja naeris’’

Daaliate näitus

Näitused olid Võhma Vaba Aja Keskuses, samas oli ka Bastor stuudio maalinäitus. Toimus õpituba hapukapsa tegemisest.

Taimede müügiallee

Kohalikus Võhma kohvikus sõime kosutava supi, kohvi ja kooki, puhkasime jalga ja jätkasime osturingi.
Iiriste müügilett

Pakuti väga erinevaid iirise liike, sorte. Naeratav aednik andis lahkesti juhtnööre nende taimede kasvatamisest.

Lustakad, eripärased  maalitud lauad 

Käsitööna pakuti veel kudumeid, linikuid, puidust tarbeesemeid, köögitarvikuid. Talvevarudeks sai ostetud 10 kg sibulakott.
Nartsisside sibulad leidsid tee ostukotti, mõned krookused olid vajalikud, samuti paar erinevat priimula liiki. Ma ei ole kindel, kas nad meie aias ületalve elavad, sestap olen nende ostmisega ettevaatlik. Kolm tundi oli kiiresti möödunud, muljed olid võrratud. Nüüd ma tean, mis tunne on lastel suurde  mänguasjapoodi sattudes. Tahaks kõike proovida, katsuda, endale saada aga valikut on raske teha:)  Kirikuga on suhted korras, sest ilm oli super, mitte väga palav ega tuuline.

Sellise  saagiga jõudsime väsinud ja õnnelikult koju, vasakul korvis on lillesibulad,
osa varandusest tuleb postiga järgi veel.

Hiina kadakas ’Blue Alps’

Koehne pihlakas

Jätkugu tegijatel ikka jaksu ja motivatsiooni sellist üritust korraldada!  Suured tänud neile!










1 kommentaar:

  1. Võhma Juurikas on parim taimelaat, kus on kohal enamvähem kõik meie aianduse tipptegijad. Kui nüüd meenutada, et esimesel laadal oli müüjaid ehk pisut vähem kui praegu, aga ostjaid ja uudistajaid oli vaid kümmekond, on see päris naljakas. Aga meil oli tore, esimesed olid mõnusad aednike kokkusaamis- ja Võhma Juurika reklaamipeod, kus müük polnudki esmatähtis.
    Meie kahjuks sel aastal Juurikale ei saanud.

    VastaKustuta