Sentens

Carpe diem!

reede, 2. september 2016

Üks vaese mehe postitus

Nõukaajal pidid perenaised nutikad olema, et puuduolevate maitseainete, toorainete asemel leiutada asendusaineid. Nimetati neid siis valemoosideks või vaese mehe moosideks. Aga teistes riikideski on tuntud ,,vaese mehe’’ retseptid. Norra küpsised Fattigmann on tõlkes ,,vaese mehe’’ küpsis. Meie põhjanaabrid kutsuvad tikri-porgandi moosi vaese mehe murakamoosiks. Sarnasus on ainult kollakas-oranžis värvuses, mitte maitses. Korra on katsetatud tikri-porgandi moosiga aga kuna tookord ei olnud moosisuhkrut saada, siis jäi moos vedel ja erilisi maitseelamusi ei pakkunud.
Esivanemate kaudu on edasi antud teadmisi metsast kui toidu andjast. Siit ka vanasõna: ,,Mets on vaese mehe  ait’’. Oleme meiegi sellest aidast üht-teist koju toonud ja valmistanud. Seentest  suur sirmik ja temast valmistatud ,,vaese mehe šnitsel’’

Suur sirmikud

Vaese mehe šnitsel sirmikust

Kuumutada pannil õli, kasta sirmik esmalt lahtiklopitud munasse, seejärel kergelt jahuga, praadida mõlemalt poolt pruuniks ja maitsestada soola ja pipraga, lisada paar tilka sidrunimahla või sidrunipipart.
Üks huvitav seen on must torbikseen, mis on tuntud kui vaese mehe trühvel. 

Must torbikseened

Must torbikseened kuivatamiseks

Torbikseente kuivatamisel ja jahvatamisel saadakse vürtsikas pulber, mida on võrreldud musta trühvli maitsega, sellest on tuletatud nimi. Ausalt öeldes pole päris trühvlit süüa õnnestunud, seega võib maitset ette kujutada.

Torbikseene juustumääre

Seened ja sibul praadida võis, jahutada. Segada toorjuust praetud seeneseguga, maitsestada soola ja pipraga. Täitsa seenemaitseline:)
Lihtne praetud sai on saanud nime Inglismaalt ,,Poor knights of Windsor’’ -tõlkes vaesed rüütlid. USAs tuntakse  kõrtsipidaja Joseph Frenchi järgi neid kui ,,french toast’’.
Inglismaal kannab ta nime “poor knights pudding” ja “poor knights of Windsor” ehk siis vaeste rüütlite magusroog või Windsori vaesed rüütlid. Üks 1655.a.ilmunud inglise kokaraamat annab nendele mõistatuslikele nimetustele järgmise selgituse: Vaesed rüütlid kuningas Edward III poolt 1349.a. asutatud vennaskond, mille moodustasid Windsori lossi territooriumile elama lubatud pensionipõlve pidavad vaesustunud sõjamehed. Kuigi nende kunagine võim ja rikkus olid jäädavalt kadunud, taheti ka nendes ringkondades au sees pidada endiseid kombeid, mis muuhulgas tähendas kindlasti ka lõuna lõpetuseks pakutavat järelrooga. Selleks aga sobis kuivanud lauasai suurepäraselt kui hea ja odav ning alati kättesaadav aine, millest oli võimalik lihtsate vahenditega teha isuäratavat järelrooga.
 Muna-piima segusse kastetud saiaviilud praetakse kuldseks ja riputatakse üle või keeratakse suhkru-kaneeli segusse.
Linask- vaese mehe angerjas, vaese mehe kook- castagnaccio, vaese mehe sefiir, vaese mehe spargel ehk põdrakanep, vaese mehe safran- peiulille kuivatatud õielehtede pulber. Internetis leidub  erinevaid retsepte ja sõnakasutusi väga palju. Vaese mehe orhidee jne. Üks taim hakkas veel silma. Vaese mehe baromeeter: põld-varsapõlv.



4 kommentaari:

  1. sellised paneeritud sirmikušnitlid on küll puhas rikkus!

    VastaKustuta
  2. Seened olevat olnud üldse vaese mehe lihaks, aga nüüdseks on nad kõik puhas gurmee :) Ma pole kahjuks juba paar aastat ühtki sirmikut leidnud :(

    VastaKustuta
  3. Seenevanagi on sirmikud leidnud vaid Lääne-Viru metsadest.

    VastaKustuta