Sentens

Carpe diem!

reede, 11. november 2016

Novembrijutud

2.nov tähistatakse hingedepäeva. Üheksakümnendatel levis eestlastel tava süüdata hingedepäeval koduakendel ja kalmistul sugulaste haudadel lahkunute mälestuseks küünlad. Panime meiegi oma esivanemate mälestuseks küünla aknalauale.

Küünlahoidjaga küünal

 Ema juures toimus midagi eriskummalist. Klaasist küünlahoidik põleva küünlaga oli aknalaual klirinal katki läinud ja parafiiniaurud põlema süttinud. Kuna vend oli parajasti kodus käimas, siis jõuti suurem kahju ära hoida. Vanainimene oli muidugi ehmunud ja luges Issameiet, et rahu ja vaikus tagasi saada. 
Novembri algusesse jääb tähtpäev, mida Seenevanaga oluliseks peame. Doktorant oli külas tordi, lille ja piletitega.
Ratsuritäht

Novemri teise nädala algusesse jäi erakorraline hambaarsti külastus. Mädane põletik oli tekkinud hambajuure alla, mis vajas ravi ja kirurgilist sekkumist. Rakvere kauaaegne hambaarst V. Otstavel oli valmis hammast eemaldama. Kõik minu tarkusehambad on leidnud tee dr. Otstaveli prügikasti. Arst lasi pikemad tangid välja otsida, kuid minu lõualuu ei andnud hammast kätte. Lõpuks pika vägikaika vedamise peale, mille võitis suurte kogemustega hambaarst, tuli hammas loovutada ja lõualuu kukkus kolksti kinni. Lahti vajus lõualuu siis kui nägin arvet, mis esitati enne ruumist lahkumist. Selleks, et saada  hambaravi hüvitist, tuleb täita avaldus.
  • Hambaraviteenuse hüvitise taotlemise avaldused tuleb saata digiallkirjastatult e-posti teel, posti teel või tuua ise haigekassa klienditeenindusbüroosse. Posti teel saates tuleb ümbrikule märkida "Hambaraviteenuse hüvitis". Avalduse blankett on saadaval haigekassa klienditeenindusbüroodes , Eesti Posti postkontorites ja haigekassa koduleheküljel (täidetav vorm PDF-formaadis, Wordi formaadis). Haigekassa blankette väljastavad, edastavad ja abistavad nende täitmisel ka maavalitsused.
  • Selline lihtne ja arusaadav toimetamine 19.18EUR eest.

Islandlasele samuti kiiret hambavalust paranemist!

10. nov oli mardipäev. Siia, alevi ääremaile, ei ole mardisante jooksma sattunud, kuid kortermajas käisid peaaegu igal sügisel viljaõnne soovimas. Mardipäeva lumi toob hea viljaasta  ja kasvatab palju õunu. Kui mardipäeval on ilus ilm, siis tulevat ka ilus suvi.

Lõbusad mardid 1995 aastal
Kadrisandid 2016

Mardipäev lõpetas välitööd, alustati talviste tubaste töödega. Lugemine on ka tubane töö. Raamatuvahetus.ee  kaudu on võimalik saada tasuta raamatuid. Inimesed laadivad üles oma kodus olevaid raamatuid  ja otsivad neid huvitavaid raamatuid. Arvestus käib punktide alusel. Tasuda tuleb ainult postikulu. Sellisel teel on lugemiseks tulnud huvitav raamat. Raamatu lugemisel tulevad silme ette samanimelises filmis mänginud näitlejad ja nende osatäitmised: M.Mikiver -Wikman, Mait Malmsten-Jaak Sirkel jne.

,,Wikmani poisid’’ilmus trükist laulva revolutsiooni aastal 1988

Õues ringi liikudes jääb üht-teist silma. Kasvuhoones on avatud tundmatu kunstniku klaasimaali näitus. Uskumatu, millal ja kuidas selliseid pilte luuakse.

Sissepääs

Küljeklaas

Teine küljeklaas

Lumerohkusest annab aimu lumekiht autokatusel.

,,Pirukaauto’’

Viirpuu viljaks on õunvili, mis on maiuspalaks rästastele ja siidisabadele

Lahinguväli ?




2 kommentaari:

  1. Osav kunstnik teil seal! Lill ka kenasti avanenud. Oskad märgata ilu ka väikestes asjades.

    VastaKustuta
  2. Klaasikunstnikul on väga hea käsi! Imelised klaasimaalid! Aga lund on sealkandis märksa rohkem kui meil siin Kose vallas.

    VastaKustuta