Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 10. jaanuar 2017

Arusaamatused külvikalendritega

Tänapäeval on rohkesti erinevaid kuukalendreid välja antud. Thunide külvikalendrit oleme kasutanud varasematel aastatel. Sel aastal juhtus nii,et päkapikud tõid Thuni Külvikalendri 2017 ja postipakiga tuli Pauksoni Astroloogiline Abimees 2017. Lõin uhkelt Pauksoni abimehe lahti ja uurisin tänast, 10. jaanuari päeva, seal on kirjas ka sobiv aeg postisaadetiseks. Õigus. Täna tuligi postipakk:)  Siis hakkas silma, et 10.jaanuar on kirjas Paavlipäevana!? See peab küll mingi eksitus olema.

Pauksonite abimehest võetud 10. jaan 2017

Kalender Aedniku abimees 2017 annab Paavlipäevaks 25. Jaanuari nagu ammugi teada.
Paavlipäev 25. jaanuaril

Ega see Paavlipäev ei olegi nii oluline, mis kirjutama ajendas. Hakkasin siis täpsemalt uurima nii Pauksoni Aastahoroskoopi kui Thuni külvikalendrit, millal midagi  on sobiv külvata, lõigata, saaki korjata jne. 
Thuni külvikalender jaanuarikuu

Allikas Aasta aias märkmik-kalender 2017

Koostaja Signe Siim on koostanud Eesti kuukalendri, milles  märgitud ajad on meie asukohta arvestades täpsed.

Erinevused ajasid mind segadusse. Thuni järgi Päike liigub 18. Jaanuar Kaljukitse tähtkujusse, Pauksoni järgi 19.jaanuaril kell 23.25 Veevalajasse ?  Mis värk siis on? Lugesin siis täpsemalt.
Kuukalendrites võetakse aluseks astroloogilised efemeriidid, kus sodiaagiring on jagatud 12 võrdseks astroloogiliseks tähemärgiks. See võeti kasutusele kreeka kultuuri lõpuperioodil, mil kevadpunkt asus Jäära tähtkuju alguses.
Külvikalender põhineb astronoomilistel efemeriitidel, ning loomaring on jagatud 12 erineva pikkusega tähtkujuks selle järgi nii nagu neid taevas tegelikult nähakse. Tähtkujud on taevatähtedest moodustunud kujundid.  Thunide külvikalendri aluseks on seega tähistaevas nähtavate tähtkujude süsteem.

Sisemine ring kujutab astroloogilisi tähemärke,
Välimine ring astronoomilisi tähtkujusid.

Siin on näha, et need erinevad jaotused ei kattu ning on sõltuvalt tähtkuju suurusest suuremas või väiksemas nihkes.
Thuni külvikalendris antud soovitused põhinevad astronoomilistel arvutustel ja pikaajaliste katsete tulemustel.
Seega veidi selgitust segastest asjadest.

 
Soodiaagiring abiks taimedega toimetamiseks








1 kommentaar: