Sentens

Carpe diem!

reede, 6. jaanuar 2017

Kolmekuningapäev

Uue aasta esimesel päeval käidi külas ja sooviti õnne. Kui esimesena soovis õnne meesterahvas, pidi see tooma õnne terveks aastaks. Meile tulidki helded naabrid eesotsas naabrimehega  külla. Kaasas oli õlletoop ja kook. Me olime naabrite peretütrega ühesuguse retsepti järgi  koogid küpsetanud, mis nägid välja ja maitsesid täiesti erinevalt nii nagu kodupagaritel ikka.

Šokolaadikook õunte ja kreekapähkitega
200g või
200g tumedat šokolaadi
4 muna
2,5dl suhkrut
2,5dl jahu
1tl kaneeli
1tl küpsetuspulbrit
0,5 dl kreeka pähklit
0,5 dl fariinisuhkrut
4-5 õuna

Kogu Eestis usuti, et mida sel päeval tehakse, seda tehakse aasta läbi. Mina sattusin mingeid kuivanud kõrsi ära lõikama, lund ei olnud veel maha sadanud, Seenevana toimetas kanadega ja Kutt vedas kanaaiast mulda välja. 
Uue aasta kolmandal päeval oli maa veidi külmunud ja õhuke lumekiht maha sadanud. Vanaisa tegi Kutiga  kuusehekitagusel põllul õppesõitu.

Esimesed krossisõidu ringid

Eesti rahvakalendris tähistab 6. jaanuar jõuluaja lõppu, mis algas 21.detsembril (toomapäeval), olles seega jõuluaja viimane püha. On ütlemine, et ,,pühad pühitakse välja kolmekuningapäeval’’, jõulukuusk viiakse toast välja.

Jõulukuusk on saanud roosidele katteks

Laudast toodi välja luuast ja õlgedest valmistatud tõrjemaagiline ,,lehmade jõulupuu’’. Meil rohkem kanade kaitseks, halva silma peletamiseks olev tuust. Kanadele on hästi mõjunud vahepealsed soojad ilmad, viis kana munevad neli muna päevas.
Munasaak

Igasugu mehelemineku maagiat ja ennustamist tehti samuti. Kui kolmekuningapäeval juhtuti katusel istuvat varest märkama, siis olid kosjad enam kui kindlad.
Pole ühtegi varest istumas

Üks kükitas äraseletatud näoga õunapuu ladvas:)
Kolmekuningapäevane selge hommik ja pakasene külm  ennustavad heinaajaks suurt kuuma ja kuiva ilma.

6.jaanuari selge päikesepaisteline ilm

Telefoniks maskeerunud termomeeter pakast ei ennustanud,
Eesti oludes loetakse pakaseks -25C ja rohkem

Kolmekuningapäev lõpetas ka töökeelu, mis jõuludega kaasnes. Jõuluaja algusest siiani tehti vaid hädapäraseid töid, näiteks talitati loomi.



Head uut aastat! Täna veel võib.
Kolmekuningapäeva lõpp, öösel vastu 7. jaanuarit viskas -21 C külma.


2 kommentaari:

  1. Ilusat aasta jätku!

    VastaKustuta
  2. Minul lükkus õues jõuludekoratsioonide koristamine paar päeva kolmekuningast edasi. Alles täna hommikul oli selline temperatuur, kus vabatahtlikult olin nõus nina õue pistma. Oli -2,3 kraadi.

    Küll mulle meeldivad kanad! Aga kahjuks meil enam lauta ei ole, kus neid pidada. Kanadel oli sel hilissügisel pikalt mõnusat aega, kus õues siblida ja muidu jalutada sai. Õnnelikul kanal ka rohkem munemise lusti ja munad on nii ilusad, erkkollase rebuga.

    VastaKustuta