Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 25. juuni 2017

Mikud, Mannid, Jukud, Tõnnid...

..hüppavad kui rõõmuväes,...kena jaaniaeg on käes! Tõesti, sel aastal oli jaaniõhtu vihmata, tuuleta, jaheda õhuga. Algselt pidime Seenevanaga kahekesi grillima ja õhtul naabritega ühise lõkke äärde kogunema. Muutunud plaanide kohaselt tulid Lõvisüdamed oma vanematega jaanipäevaks maale. Algasid ettevalmistused lõkkematerjali kokku vedamiseks. Vanaisa sättis motoblokile järelkäru taha. Aegsasti kokku korjatud oksarisu kohale vedamisel ei tekkinud tühisõite. Lõkkeplatsilt tagasisõiduks  tulid naabripoisid Lõvisüdamikele appi kärus tasakaalu hoidma.

Kärusõit

Enne otsustavaid jaaniüritusi kiikusime piigaga. Ta arvas, et kiige on väike, ainult kaks inimest mahub kiigele. Õnneks ei oska preili kilodes veel arvestada, siis saaks küll aru kui suur see kiik tegelikult on.

Vaadeldes rändavaid pilvi

Oma koduõuel ajasime grilli kuumaks, kütsime ilma ja küpsetasime vorste. Selline ilus päike, eakohane jook, armas seltskond. Noorpere sõitis poole kaheksaks laululavale, kus lastele oli rõõmuväes hüppamiseks täispuhutud batuut, kleepimiseks suhkruvatt ja tantsuks ansambel ’Justament’. Lõvisüdamete uued sõbrad ootasid juba laululava juures. Meie tatsusime kohalikule lõkkeplatsile.


Naabriperele olid samuti kärutäis lapselapsi külla tulnud. (2 oli meie oma) Vanasti sõidutati lapsi hobuvankritega, nüüd motoblokiga.

Jaanitulelised

Enne päikseloojangut tulid noored meie tänava lõkke äärde. Kõik mehepojad tundsid, et nende soontes voolab tulejumal Sidi veri. Tuld oli vaja torkida ja  toita, seda tehti ikka vanemate range kontrolli all. Tüdrukutirts sai ka ühte lõkkes olevat oksa puudutada. Pärast ütles, et see oli ainult soe. 

Lõkkemeistrid

Südaöö paiku tuli Lõvisüdamik tuppa ja ohkas, et see oli tema elu kõige parem päev. Mida veel soovida? 
Päris hilja pimedas käisid Lõvisüdamete vanemad laululaval diskol. Tšš!
Laupäeval kui jaaniõhtu väsimus oli välja magatud, tulid naabripoisid meie noorperemehe valdusi üle vaatama. Õunapuu otsas on varjupaik, mida peab relvaga valvama.


Noorperenaine pidas kohvikut. Magustoiduks oli hõrk seebimulli-viinamarjavaht.

Liivakoogi kohvik

Lõvisüdamike ja naabripoiste vanus jääb 4-7 aasta vahele. Selles eas  lapsed sõlmivad kergelt sõprussidemeid naabruses elavate lastega, janunevad uute muljete ja mängude järele.
Poistevaheline noolemängu võistlus käis täiskasvanu juhendamisel.

Noolemäng

Noolemäng arendab koordinatsiooni ja kasvatab püsivust. Kõige edukam oli noolemängus sihikindel seitsmeaastane naabripoiss. Kolmekesi veeretati petanki kuule, lennutati ’lendavat taldrikut’.  

Taldrik on lendu lastud

Et lapsed  õhtuks korralikult ära väsiksid, kutsusid naabripoisid meie poisi oma aeda batuudi peale hüppama.  Kunagi käis Kutt ka seal naabrihoovis  oma hüppevõimet arendamas.
Koos mängides juhtub ikka, et keegi saab kogemata kiigega pihta  või jääb näpp kana noka vahele. Kõik lohutasid, tundsid kaasa ja abistasid hädasolijat. Naabripoiste ema sai sõpruse märgiks karbi kanamune, meie omad sõid üle aia vahukomme ja õhtul viis Lõvisüdamik oma uutele mängukaaslastele kommi. Vot sellised sõbrad!
Õhtul läks koogitegu lahti ja laupäev lõppes nagu kombeks korraliku sauna ja kõrrejoogiga.

Koogitegu

Pühapäev algas pannkookidega.  Hommik oli paras tuuline ja varased naabripoisid ootasid meie sellide õue tulemist. Läks lohe lennutamiseks.

Lohe lennutamine

 Sõprussuhted tuginevad  ühistele mänguoskustele ja huvidele.  Naabripoiss ja Lõvipoiss on natuke jalkatrennis käinud, nüüd pandi kõik oskused mängu.

Jalgpallimäng ühte väravasse 

Tüdrukud naersid ja kiusasid üksteist täipuhutaval lamamistoolil.

Neiud ärevil

Aias oli keegi lillepeenraid rohimas käinud, kasvuhoones porgandeid harvendanud, kuumaasikad otsinud. Väike piiga sõi punased marjad ära, käis korraks toas ja kui tagasi tuli, siis imestas, et maasikad polnud ikka veel punaseks läinud.
Seenevana harvendas kuusehekki. Iga vähegi tuulisema ilmaga hakkas teleka pilt vilkuma. Arvatavasti jäid kõrged kuused Viasati taldrikule ette, igatahes pilt ei vilgu enam.
Kuuseheki harvendamine

Sellised jaanid seekord! Killuke head on kõigil südames:)

PS. Mitte ühtegi sääske ei olnud pinisemas!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar