Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 8. august 2017

Roosid, liiliad ja lillepäevad

August algas külaliste vastuvõtuga, samal ajal on aias rooside ja liiliate aeg. Lõvisüdamikega külastasime Mädapea mõisa.
Roosidega on suhted nii ja naa. Roniroos ’Flammentanz’ oli esimene roos, mis on ise ostetud,  teised on kingiks saadud. 2002/2003 talvel võttis külm ikkagi selle esimese roniroosi ära:(. Siis oli mitu aastat vahet enne kui istutasime samasse kohta uue ’Flammentanzi’ istiku. Siiani on vastu pidanud.

Roos ’Flammentanz’

’Flammentanzi’ õisik

Roos on väga tugevakasvuline, erkpunased pooltäidetud õied lõhnavad õrnalt. Moodustab suuri õisikuid, õitseb eelmise  aasta võrsetel. Võrsed on jämedad ja jäigad. Juulis on rikkalik õitsemine, hiljem annab üksikuid õisi. Lehetäid leiavad igal aastal taime üles, hallitusseentele on olnud vastupidav.



Veel on kingiks saadud teehübriidroos, mis on kirjas ,roosa’ nime all. Värv on eriline roosa, mõnes valguses tundub neoonroosana, pooltäidisõieline (6-20 kroonlehega) õis, võrsetel 2-3 õienuppu, 1m kõrgune taim, pika õitsemisajaga. Pildile seda tooni saada on keeruline. Tänud, tervitused Jõgevale!

Roosa õiega teehübriid

Keegi on toonud pargiroosi, kollase pooltäidisõiega, tugeva lõhnaga. 1,5-2m kõrguseks pidi kasvama. Meil on teist aastat, sel aastal õitseb esmakordselt. Täname kinkijat!

Pargiroos ’Warlitz’

Eriti tugevalt on lõhna tunda vaikse, niiske ja sooja ilmaga. Rooside lõhn eritub näärmete kaudu, mis asuvad õie kroonlehtede servas. Kunagi Bulgaarias Rooside orus käies sai kaasa toodud roosiõli, mis sisaldab võrratut lõhnainet  tuntud  kui roosieeter.

’Warlitz’ õis lähemalt

Sel kevadel sain kingiks 2 uut roosi. Need ei ole veel õit näidanud ja talvekindluse kohta ei oska midagi öelda.
Liilia sibulaid on siit-sealt pakutud, Tartu Maamessilt kaasa ostetud, külm on osa ära võtnud, närilised ära vedanud, muruniidukiga maha niidetud, seenhaigusesse nakatunud. Mõned  aasia liiliad  küll õitsevad, kuid sordinimesid ei ole kuskile üles kirjutanud. 

V-Maarjast täditütre käest toodud




Selle taime kõrgus on 40-50cm


Õied lähemalt.



Pühapäeval käis külas ülikoolikaaslane, Narva tn. ühika toanaaber. Pere ja töö kõrval omandas ta Maaülikoolis veel teise kõrghariduse. Töökas proua  on Eesti Maakarja Kasvatajate Seltsi eesotsas alates 1995. aastast, teeb seda tööd suure südamega. Sõbranna soe puudutus, siiras naeratus, helged meenutused muutsid päeva rõõmsaks ja säravaks. Kohtumise lõpus tegime tiiru aias, peatusime korraks liiliate juures.


5.augustil toimusid II rahvusvahelised floksipäevad Mädapea mõisas. Hommikul oli mõisas avatud floksinäitus, aias taimede müük. Viie nööbiga sai hääletada oma lemmikute poolt. Iga floksisordi kõrval oli topsik, kuhu sai nööbi lisada.

Lemmikflokse valimas

Mõisa saalis toimus loeng ,,Elu flokside maailmas’’. Toimusid ekskursioonid mõisahoones ja kollektsiooniaias.  Saime kuulda arhailise meestelaulu ansamblit Lüü-Türr. Vihmahoogude ajal olime mõisahoones varjul, siis kiirelt õuering ja ruttu peitu.

Vihmavarjus

Kuna ilm ei soosinud pikki jalutuskäike aias, siis tulime peagi koju tagasi. Kaasa ostsime ühe floksitaime.

Aedfloks  ’Gzhel’
Pildid on võetud SIIT
133 sordi hulgast, mis oli hindamiseks välja pandud, sai  nööbihääletusega esikoha Juri Makovski Venemaal aretatud sort ’Deja Vu’

Aedfloks ’Deja Vu’ 

Rattakujuline lavendelsinine õis valge tähega tsentris  piklikud õisikud.  Taime kõrgus 70-75 cm.
 Teise koha saavutasid Rudolf Tamme poolt Eestis aretatud tumeroosa ,Helmi Puur’

Aedfloks ’Helmi Puur’

 ja Saksamaal aretatud valge  silindrikujulise tiheda õisikuga ’Schneelawine’.

Aedfloks ’Schneelawine’

2 kommentaari:

  1. Liiliapiltidel kolmandal võiks olla `Yellow Pixels`ja järgmisel pildil vasakpoolne näeb välja nagu `Ballroom`. Need kaks on minu aias olemas ja tunduvad samad olevat.

    VastaKustuta
  2. Tänan märkamast! ’Yellow Pixels’ on küll väga sarnane, aga ’Ballroom’l on südamiku lähedal pruunikad täpid, meil need puuduvad.

    VastaKustuta