Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 6. august 2017

Tervitusi toodi kahelt saarelt

Hiidlased narrivad saarlasi, et nad on nii laisad, et pole viitsinud saarele nimegi välja mõelda. Mis nimi see Saaremaa on? Hi-hii! Saar Island, pole ka just eriti nutikas nimi ühele saarele.  Saaremaa pindala 2922km2 Islandi -103000 km2, Saaremaal ca 14000elanikku -Islandil 334 000elanikku. Need näitajad kõik Islandi kasuks.
Augusti algul tulid Doktorant ja Keeletark Islandi tuurilt. Sõit oli elamusi pakkuv ja üllatusterohke. Juhtus nii, et ühel ja samal nädalal jõudsid meile Islandi muljeid jagama noored Tartust, päev hiljem tuli Suur Vend Saaremaalt. Põnevust, liikluspiiranguid,  valgusfoore jagus tema teelegi. Reisimuljetele vastavalt tekkis mõte võrrelda kahte eripärast saart, Islandit ja Saaremaad nii vaatamisväärsuste, ehitiste kui loomade abil.

Strokkur Islandil, geisrid on saanudki nime viimati 1930-ndatel aastatel töötava  Geysiri  järgi.

 Kuressaares vallikraavis purskav juga

Harpa, ookeaniäärne konverentsi-ja kontserdikeskus Reykjavikis

Kuressaare arhitektuuri pärl, 2002 aastal Kuressaare parim ehitis, kaubanduskeskus Ferrum.

Vulkaanikraater Islandil

Meteoriidikraater Kaalis

Islandi lambad teedel


Kuressaare lambad linnas

Hvita jõgi langeb kaheastmelise joana 2,5km pikkusesse ja 70 m kõrgusesse kanjonisse.    Gullfossi juga.

Saaremaa paneb sellele vastu 21,3m kõrguse 2,5km pikkuse Panga panga.

,,The Sun Voyager’’, unistuste laev või siis ood päikesele. Jón Gunnar Àrnasoni skulptuur Reykjavikis 1990 a. Reykjaviki 200. aastapäevaks.

,,Suur Tõll ja Piret said suure kalasaagi’’

Skulptuur koosneb kahest 3,5m Tõllu ja Piretit kujutavast pronksskulptuurist, mille vahel on 8 tonni kaaluv Saaremaa dolomiidist laev. Tauno Kangro skulptuur valmis 2002. aastal, asub Kuressaares mere lähedal.
2005 a.jaanuaritormiga oli üleujutus spahotellide juures,  siis mõõdeti vee kõrgust Tõllu munade järgi. Saarlastel pole sellest Kroonlinna nullist sooja ega külma, nendel oma mõõdupuu.



Seega, jagub mõlemale saarele huvitavaid kohti, kohtumisi.

Islandilt tuli uhke saadetis tütre poolt. Päris ehtne islandi lamba villast kedervarrega kedratud lõng. Suur tänu, veelkord!  Nüüd tuleb talvist aega ootama jääda, et ehtsat islandi kampsunit lopapeysat kuduma saaks hakata. 

Islandi lamba villast lõng

Suur vend tuli suure leiva- ja söögikotiga. Õhtuks tuli kõik ära küpsetada. Mind sinna juurde eriti ei lastud, teadagi, keemik oskab  igast roast süsinikku toota.

Suvine grill

Selline sai seekordne saarlaste jutunurk. Tänud heade soovide, tervituste eest kõigile saarlastele. Kena suve jätku!

1 kommentaar:

  1. Saaremaa Töll ja Piret löövad köik tummaks.

    VastaKustuta